Miért vannak még mindig "eltévedve" az emberek az animékkel kapcsolatban?
Egy filmes portált böngésztem, ahol volt egy cikk, hogy milyen filmeket nézzünk a gyerekekkel hétvégén. Jobbára tényleg csak családi filmeket soroltak fel... De nekem rögtön megütötte a szememet a felsorolásban lévő Szentjánosbogarak sírja (1988, japán animációs film).
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ezt biztos nem nézetném meg egy tíz éven aluli ( vagy tizenpár éves) gyerekkel.
És ezen gondolkozva felmerült bennem, hogy sokan még mindig azt hiszik, hogy az anime = gyerekmese. Természetesen vannak ilyen alkotások is, nyilván, de például ott van a Mononoke hime, amit még 9-10-11 évesen láthattam a televízióban, reggeli meseként és felnőtt fejjel visszakerestem anno, majd ismét megnéztem. Hát az sem kifejezetten egy gyerekmese.
Vagy csak én vagyok ezzel így? Ti mit gondoltok erről?
Személyes véleményem, (nem vitát akarok ezzel nyitni, mert mindenki maga dönti el, hogy a saját gyerekének milyen filmet enged nézni. Vagy mint gondol egy meséről/filmről.) Ha belegondolunk pl. Hófehérke című disney-s változatban, vagy akár a Hamupipőkében, van erőszakos jelenet? Úgy értve, hogy le van írva vagy meg van mutatva? Vagy rossz véget ér bármelyik is? Nem. Persze, ott A kis gyufaáruslány. De szegény kislány mit képzel a gyufalángba? Hogy a halott nagyanyóját látja, aki megfogja a kezét és elvezeti magához, ergo sokkal jobb lesz neki, ahová megy. Persze meghal, de nem a kénköves poklot látta maga előtt, nem másztak férgek a sebeiben.
Az összes gyerekeknek szánt mese arra épül, hogy a jó legyőzi a gonoszt. Illetve a véres, erőszakos jelenetek nincsenek leírva, ábrázolva.
A Haturo no hakában láthattuk ezt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!