Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » Mi a véleményetek a Fate /...

Mi a véleményetek a Fate / Apocrypha animéről?

Figyelt kérdés

#anime #Fate #Fate/Apocrypha #fate apocrypha
2017. aug. 26. 09:16
1 2
 11/17 Nefri ***** válasza:

9-esnek:

1. "Incest és hentait súroló ecchi" az általánosságban vonatkozik a népszerűségi listákra és, hogy milyen jellegű animéket gyártanak manapság tömegesen. Ugyanakkor ha már szóba hoztad Fate/kaleid liner PRISMA☆ILLYA is Fate, ahol a yuri funservice alapvető eleme a műnek.

2. Az, hogy kijön egy remake valamiből és pár hónapig jó helyezése van egy abban felbukkanó karakternek semmit sem jelent. Ha viszont már 6-10 éve ért véget egy sorozat és még mindig a top 10-ben van onnét egy karakter az már valami.

3. Nos ha benned több gondolatot ébresztett a Fate, mint a Death Note vagy Code Geass, akkor tényleg nagyon élénk a fantáziád. Am nekem is van ilyen, amikor egy teljesen semmit mondó művet félre értek és azt feltételezem, hogy ennek a szerzőjének nagyon mély gondolatai voltak, amiket megpróbált átadni. Viszont valójában csak én vagyok az, aki bele látom a többletet, mint a kortársak Arany János verseibe. Am egy mű mélységét abból is fellehet mérni, hogy a készítőnek a többi műve is hasonlóan mélyre szántó-e, pl valójában ha a Death Note-ot vizsgáljuk ott is az derül ki, hogy a szerző vagy lopta a gondolatot vagy teljesen véletlenül sikerült egy eredetit alkotnia, mivel az összes többi műve nem, hogy gondolat ébresztő, de inkább agysorvasztó kategóriába esik. Ha már szóba került akkor megjegyzem, hogy a Death Note utolsó harmada azért gyengébb, mert azt külső hatásra erőltették rá a szerzőre utólag, mivel nem volt vállalható, hogy Light nyerjen a mű végén, így a semmiből kellett hozzá ollóznia miután már egyszer befejezte a történet írását. A Fate esetében pedig, ahol egy erogé a kiindulási alap, (amitől azóta ugyan próbálnak elhatárolódni) és olyan felszínesen vannak oda vágva, kiforgatva, felcserélgetve a történelmi alakok nemei a funservice kedvéért, hogy csak na, meglep, hogy számodra ilyen mély hatást gyakorolt, de ilyen is előfordul.

4. A Fate hiába igyekszik levetkőzni az erogé múltat és komoly műnek tűnni, amíg PRISMA☆ILLYA szerű műveket is kihoznak (több évaddal), amíg kis csaj megjelenésű és hangú srácokat (trap) tesznek be fontos karakternek, vagy akármire hivatkozva, de meztelenül pózoltatják Gilgamesht. Nem tudom láttad-e 2006-os Fate-et, de ott Saber megdugását (mana regenerációra hivatkozva) egy sárkányos CGI jelenettel szimbolizálták, ami olyan nevetséges és erőltetett volt, hogy majdnem dobtam is a művet. Amíg ilyen jeleneteket/karaktereket halmoznak, a számomra sose fog a Fate egy komolyan vehető kategóriába esni, akármilyen jó is az alap szituáció vagy bizonygassa nekem akárki, hogy mennyire mély is ez valójában.

10-esnek:

5. Igazán felkeltetted az érdeklődésem, hogy milyen jobb mű jött ki idén, vagy 2006-ban, mint a Death Note/Code Geass. Sorolnál párat?

6. Gundamok szerintem nem egy kategóriába sorolandóak a Code Geassal, mivel rengeteg évaduk van és klasszisnak tekinthetőek, szinte minden évben új sorozattal. Illetve nem hinném, hogy akármelyik Gundam évad népszerűsége csak megközelítené akár a Death Note vagy Code Geass népszerűségét (így 10 éves távlatban). Ráadásul én pl a Code Geassban a robotos témát kifejezetten nyűgnek éreztem és egyáltalán nem érdekelt, csak a történet, miatt néztem. Továbbá a Code Geass-ban Lelouch ugyan valóban kiemelkedő, de bőven vannak más jó karakterek is, nem Lelouch viszi egyedül a hátán a művet.

7. Igen a közízlés az gyakran szánalmas. Így, hogy kb 1000 animét láttam és 1500 mangán vagyok túl, 10 évet éltem japánban egészen ritka, hogy a klasszikusokon kívül számomra is tetszene az, ami az átlagnak. SAO és Titan-t kifejezetten gyűlölöm és szerintem 10 év múlva senki se fog rájuk emlékezni, ha nem hoznak ki belőlük végtelenítve újabb évadokat.

2017. szept. 7. 13:25
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Na akkor nyugodjon le mindenki a pcsába...

A Fate/Zero tényleg egy kidolgozottabb, sokatmondóbb mû mint a Death Note vagy a CG, de nem azért mert Fate, hanem mert jó írót kapott.

A Fate egy hatalmas univerzum, amit Nasu indított a F/SNal, de mióta komolyabb népszerûségre tett szert japánban, elkezdõdött a milking... Mostanra van vagy 20 hivatalos iterációja, természetesen ezek nagy százaléka kritikán aluli (pont az Apocryphához még nem volt szerencsém).

Egyébként mostanra az eredeti Stay/Night VN is elég középszerû alkotás, azért lett felkapva mert akkoriban még nagyon újnak számított ez az okkultista, varázslós téma. Egy szó mint száz, egyetlen kiemelkedõ mû a szériában a Zero, mert Urobuchi Gen megfogta az alap settinget és komoly témákat, erõs és komplex karaktereket vitt bele.

2017. szept. 8. 16:53
 13/17 anonim ***** válasza:

5. A teljesség igénye nélkül néhány, ami hirtelen eszembe jut:

Black Lagoon

Nana

NHK ni Youkoso!

Suzumiya Haruhi no Yuuutsu

Mushishi (bár ez aszt hiszem 2005-ben indult, de a java 06-ban ment le)

Little Witch Academia

Made in Abyss

Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu: Sukeroku Futatabi-hen

6. Én pedig igen, mert mecha sorozatok, amikben általában erősen jelen van a politika és különböző világnézetek összessége és egy mellékzöngényi "fantasy" (newtype-ok). Ehhez képest lerázni, csak azért, mert "sok évados klasszikus", már azért elég felületes hozzáállás. Azt pedig pont leszarom, hogy megközelíti-e a népszerűségük a DN-t és CG-t. Az a két sorozat elég gyakran kicsëszett edgy, ami jól rezonál a mainstreammel, ebben áll a népszerűségük.

7. Ezt így nem igazán értem, miért kellett bedobni. Jó, sokat láttál, de simán lehet, hogy kevesebbet, mint én. Sokat olvastál, többet, mint én és éltél Japánban, én meg nem érzem, hogy ez releváns volna. ezen a szinten néhány száz cím ide vagy oda nem jelent nagy különbséget. Talán a leglogikusabb ok ezt így ide vetni, ha tekintéllyel akarsz érvelni (gyk. a vitapartneredbe folytani a szót, hogy te sokkal tapasztaltabb vagy, úgyhogy nálad a bölcsek köve). Plusz messziről jött ember azt mond, amit akar. Amennyire tudjuk, a három pont bármelyike lehet akár hazugság is.

2017. szept. 10. 10:09
 14/17 Nefri ***** válasza:

#13.

Black Lagoon: Egyedül az opening volt attraktív a számomra, de emlékszem sokaknak tetszett, sok AMV volt belőle, bár már legalább 5 éve nem hallottam a nevét.

Nana: Nem láttam, lehetséges, hogy az egy minden általam ismert műnél igényesebb alkotás csak a shoujo/josei műfaj távol áll tőlem. Illetve mintha meghalt volna a mangakája mielőtt befejezte volna.

NHK: Nekem is nagyon tetszett, viszont a különleges történetén kívül nem volt annyira kiemelkedő. Valószínűleg nagyon kevesen is látták.

Haruhi: AMV material. Amikor először végignéztem inkább a jók közé soroltam, viszont az összes remake ellenére még soha senkit se hallottam róla áradozni.

Mushishi: Nem rossz, néha én is ajánlom, de azért nem egy maradandó élmény.

Little Witch: Aranyos, de soha se jutott volna eszembe a legjobbak között emlegetni.

Made in Abbys: Majd lehet megnézem mert sok pozitívat hallottam róla, csak képek nagyon elrettentőek voltak.

Shouwa Genroku: Josei azért nem láttam.

Összességében megleptél, hogy tényleg sikerült ennyi 2006-os általam is pozitívnak ítélt művet felhoznod. Viszont szerintem te se gondolod komolyan, hogy akármelyik versenyezhetne a DM vagy CG-al. Akár a személyes véleményemet veszem figyelembe, akár a közösségi értékeléseket, egyik felsorolt mű sincs hasonló szinten.

Gundammal kapcsolatban szerintem félreértesz. Én kifejezetten kedvelem, viszont nincs neki olyan évada, ami önállóan konkurálhatna akármilyen tényleg jó és egyben magasra értékelt animével. Mivel egy rövid sorozatban minden bele van sűrítve, amit a szerzők át akarnak adni, ekkora terjedelemben pedig az egymásra való utalgatás és összefonódás miatt 1-1 évad önmagában nem is igazán tekinthető teljes értékű műnek, mivel a világ és a többi évad ismeretével együtt válik teljessé. Egy movie-t sem szerencsés sorozatokkal hasonlítgatni, mert egészen más jellegű élmény. Illetve a Gundamban lézer kaszákkal harcolnak humanoid robotok az űrben, nem hinném, hogy ennél sokkal edgybb dolgot ellehet képzelni.

Azért említettem meg, mert a hype és a nagyközönség ízlése volt a téma. Tekintve, hogy a nagyközönség legnagyobb része csak rövid ideig anime rajongó, az összehasonlítási alap hiányában hajlamosak az éppen aktuálisan játszott műveket a legjobbnak hinni. Ezzel párhuzamosan, akik már sokat láttak, jóval kritikusabbak az új művekkel. De még ennek figyelembevétele mellett is rohamosan esik a sezononként megjelenő minőségi animék aránya és ezt nem a magán véleményem. Minden komolyabb animés, akit ismerek egyetért, sőt Yoshiyuki Tomino és Miyazaki Hayao is külön hangot adott ez irányú aggodalmának.

2017. szept. 22. 13:37
 15/17 anonim ***** válasza:

"Összességében megleptél, hogy tényleg sikerült ennyi 2006-os általam is pozitívnak ítélt művet felhoznod. Viszont szerintem te se gondolod komolyan, hogy akármelyik versenyezhetne a DM vagy CG-al."

Tényleg nem gondolom, hogy versenyezhetnek velük. A CG-nél egytől egyig jobbak, nem is kevéssel. A DN pedig csak L haláláig versenyző. Az AMV material pedig a DN-re is nagyon jól elmondható.

"Én kifejezetten kedvelem, viszont nincs neki olyan évada, ami önállóan konkurálhatna akármilyen tényleg jó és egyben magasra értékelt animével."

Dehogy nincs. Nem is egy. Páldául a most futó The Origin, vagy a 90-es évek közepén futó 08th MS Team. A Geass nagyjából a Gundam 00 szintjén mozog (ami pont nem a UC része, így abszolút önmagában is értékelhető).

"Mivel egy rövid sorozatban minden bele van sűrítve, amit a szerzők át akarnak adni"

A Death Note-ba még több is bele van sűrítve. L halála után a sorozat maradék része a középszerűt is csak alig éri el. Az adaptáció népszerűségének áldozata lett, ezért hozzá adattak egy halom gyenge fillert. A CG-t pláne értem, mi volna benne akkora durranás (főleg az nem), még egy kifejezetten maradandó első fele sem volt, mint a DN-nek.

"Illetve a Gundamban lézer kaszákkal harcolnak humanoid robotok az űrben, nem hinném, hogy ennél sokkal edgybb dolgot ellehet képzelni."

Kaneki megjelenéséig Lelouch volt a legnagyobb edgelord. Plusz, mintha a CG-ből is rémlene valami repkedő humanoid robotos harc. Sőt, mintha nem is csak néhány lett volna belőle.

"az összehasonlítási alap hiányában hajlamosak az éppen aktuálisan játszott műveket a legjobbnak hinni"

Ez nem csak az éppen aktuálisan játszottakra igaz. Egy halom régi túlértékelt anime is rendre megkapja a legjobb értékeléseket, mert a hírük miatt ezek a rövid ideig animerajongók is megnézik, összehasonlítási alapjuk pedig ugyanúgy nincs. Ezen nyer sokat például az Elfen Lied és a Clannad is.

"Ezzel párhuzamosan, akik már sokat láttak, jóval kritikusabbak az új művekkel. De még ennek figyelembevétele mellett is rohamosan esik a sezononként megjelenő minőségi animék aránya és ezt nem a magán véleményem. Minden komolyabb animés, akit ismerek egyetért, sőt Yoshiyuki Tomino és Miyazaki Hayao is külön hangot adott ez irányú aggodalmának."

Én kirtikus vagyok a régiekkel szemben is, mert a legtöbben igencsak hajlamosak rózsaszín szemüvegen át nézni őket. Az elmúlt 20 évből majd minden szezonból legalább belenéztem legalább az animék felébe, és jó pár régebbit is lenyomtam (durván 250 darabot 1995 előttről), szóval elég alaposan letapogattam ezt az időszakot. Minimum egy szinten van a rálátásom azoknak a bizonyos ismert komolyabb animésekével és látom a hátrányait ennek a túlpumpált iparnak.

Miyazaki pedig bennem már jó ideje olyan benyomást kelt, mint aki olyan mélyen fent van a saját seggében, hogy kilát a száján.

2017. nov. 19. 12:09
 16/17 anonim válasza:

A Death Note tenyleg egy jo anime, de L halalatol el lett rontva az egesz. Tenyleg egy remek murol van szo, de a vege pocsek, asitozva neztem es figyeltem mikor lesz mar vege. A Code Guass-rol nem tudok mondani semmit, mert nem lattam, de a listan fent van.

A Fate/Apocrypha onmagaert beszel. Messze nem a legjobb resze maganak a Fate szerianak, de nezzuk, mert Fate. Nekem tetszett ez a valtozatossag, hogy fekete kontra voros szolgak, ami hianyzik belole (ahogy az egyik elottem levo kommentelo is irta) azok a cselszovesek, hatbatamadasok, logikailag atgondolt, elorelato cselekmenyek. A tortenelem szerintem jelen van, csak kicsit elferditve, dehat megiscsak egy animerol beszelunk, ne keressetek osszefuggest kozotte es a valosag kozott. Valamint jelen van a biszexualitas (felreertes ne essek, nem vagyok homofob) ezzel az Astolfo x Sieg x Ruler harmassal, igy tenyleg azt mondanam, hogy valoban ez a "legyen egy kicsi ebbol is es abbol is" elv alapjan mukodott, ami valjuk be elegge elszomorito.

A Fate/Stay Night szerelmi szalai... Hmm... Nos, szegeny Shirou-t mindenkivel ossze akarjak hozni, Saber-tol kezdve Rin-en at egeszen Sakura-ig. Mar-mar nevetseges. De ezzel a shippelok igenyei is ki vannak elegitve (nekem szemely szerint a Rin x Shirou paros tetszett jobban a harom kozul). De nem hiaba az egesz kozott az UBW emelkedett ki a legjobban, bar a karakterek multjarol eleg keveset lehetett megtudni, a Zero ebben viszi a palmat.

A Kailed Liner Prisma Illya szerintem egy remek feldolgozasa a Stay Night-nak. Mivel alternativ "valosagrol" beszelunk nem varjatok egy az egyben ugyan azt, amit alapvetoen hozni szokott a Fate. Igaz, a cselekmenyek igazan a 2. Evadtol indulnak be Kuro megjelenesevel - ezzel nem azt mondom hogy az elso evad esemenytelen - de valoban elvezetes egy anime hiaba a yuri koncepcio, zsenialis az, ahogyan megvalositjak a harcokat. Kezdve onnan hogy nem.csak a fegyvereket kepesek atvenni a karzyakbol, hanem az egesz szettet ami a hosi leleke volt. Jo persze, egy kicsit beteges ahogy Illya es Kuro odaig vannak meg vissza a sajat batyjukert, dehat na, valamibol komediat is kell csinalni :"D

A lenyeg az hogy a Fate-tol nalam alap kovetelmeny egy remek tortenet, latvanyos harc, kibontatlan cselekmenyekkel es szalakkal. Az Apocrypha ezt nem tudta teljesiteni, megis nezem, mert kotelessegemnek erzem, ha mar egyszer Fate szeria :/ (de annyira nem rossz, csak ertelmetlen, motivalatlan az egesz)

2017. nov. 20. 09:22
 17/17 galattila válasza:
50%
Nekem nagyon tetszett.
2019. szept. 11. 17:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!