Candy Candy című anime vége csak szerintem volt kifejezetten egy nagy rakás sz*r, vacak, unalmas? (többi lent)
Candy végül senkivel nem jött össze, és semmi arra utaló jel nem volt az ég világon, hogy Candy és Terry összejönne. Szerintem nagyon aranyos, összeillő párt alkottak volna!
115 részes anime, de nem bírtak egy normális befejezést csinálni. Ha valakinek tetszett akkor elnézést de azt hittem, hogy megölök valakit amikor nem jött össze Terry-vel, egyáltalán senkivel. Ellentétben Annie összejött, és együtt maradt a sorozat végére Arcsival (bocs ha nem ez a neve).
Én azt képzeltem el, hogy Eliza és Neal megkapja méltő büntetését. Annie és Petti annyira nem érdekelt de jöjjenek össze valakivel, vagy kialakuló. Az elején azt mondtam, hogy Anthony-val jön/jöjjön össze, aztán mikor meghalt és a képbe került Terry akkor Terry-vel mert sokkal jobb a karaktere. Candy-ról kiderülne, hogy egy gazdag család lánya, végül az igazi szüleihez kerül, valami frappáns magyarázat, hogy miért hagyták el, Candy-ból egy gyönyörű elegáns nő válik, DE attól még a régi marad, adhatja önmagát. A szülei az ő boldogságát néznék, nem azt, hogy melyik családnak van pénze aztán amelyiknél a legtöbb a pénz. ahhoz megy feleségül, NEM(!), összejönnek Terry-vel, majd tényleg csak pár év múlva összeházasodnak és Candy bekerül a hercegi, vagy királyi(nem tudom melyikben van Terry) családba, később meg születik egy, vagy több gyerekük.
Ehhez képest Anthony és Alistair meghalnak. Terry azzal a Suzannával, vagy kivel jön össze, akinek az egyik lábát amputálják, Terry pedig Candy-t szereti (tudtommal a sorozat végére is). Eliza és Neil nem kapják meg a nekik kijáró büntetést. + az utolsó részben mi értelme volt a Wiliam nagybácsis perceket berakni? Csak az idő ment vele. A legvégén meg ebédeltek, uzsonnáztak vagy tudom is én, ettek. Kevés dolgon tudok az animéknél, meg az életben is kiakadni, de ez nekem tényleg sok volt.
Az Itazura na Kiss 26 részes de sikerült normálisan megcsinálni, ott aztán pedig a végére nem csak, hogy összejöttek de még a gyereket is mutatták. Jó, a férj egy kicsiiiit barom lett de az mindegy
Sorry amiért Candy-t és Terry-t annyiszor említettem de tényleg nagyon morcos vagyok emiatt!
Az elmúlt hetekben végignéztem mind a 115 részt és így van egy átfogó képem a történetről.
Úgy tudom, hogy a manga írója, Kyoko Mizuki más lezárást tervezett a végére, és nem azt amit az anime rajzolója és a Toei animációs rajzfilmstúdió vezetői "ráerőltettek" Mizukira. Emiatt Mizuki megírta a "Candy Candy Final Story"-t, amiben tisztázza a történet végét úgy, hogy végül mégiscsak hagy egy nyitott ajtót, kivel éli le Candy az életét. Ez alapján Suzanna meghal és úgy záródik le a manga, hogy Candy boldogan él élete szerelmével...az "szerelme" szót az "anohito"-val fejezi ki azaz nem írja ki a nevet, emiatt sok fan spekulál, hogy Albert vagy Terry az, akivel Candy él. Természetesen Terry az szerintem, mert egyértelmű, hogy ő élete szerelme.
Az eredeti anime vége valóban lezáratlannak tűnik a fenti okok miatt. Gyerekként nem értettem és nem tetszett, most így sok év után felnőttként újra megnézve azt mondom, hogy csodálatos a vége is. Hagy egy nyitott kaput a történet itt is; egyértelművé teszi, hogy Terry és Candy szeretik egymást, de más irányt vett az életük. Amíg Suzanna él, addig nem lehetnek boldogok ketten, így Candy feláldozta a szerelmüket: Terrynek ápolnia kell Suzanna-t, Candy pedig éli tovább életét, mindig kitűzve maga elé egy célt. Amikor Terry nem bírja már, és felhagyva a színházat részegesen visszatér Chicagoba, akkor Albert helyre teszi és megmutatja, hogy Candy kitűzött maga elé egy célt az életében, amit minden nehézség ellenére követ. Terry ekkor megvilágosodik és ő is ezt teszi. Úgy búcsúzik el Candy-től hogy "Ég veled szerelmem", amiben minden benne van.
A legutolsó részben nekem nagyon tetszett, hogy fény derült arra, hogy Albert igazából William bácsi. Így a történetben sok kérdőjel végére válasz kerül: pl. Albert miért volt ott sokszor hogy segítsen Candy-nek, vagy miért vigasztalta Anthony halála után, hogy nemcsak ő hanem más is szenved (persze hogy szenvedett Albert is, hiszen így kiderült hogy Anthony az unokaöccse volt.).
Albert szerepe a történetben az "apa" aki védelmezi fogadott lányát ott, ahol tudja: elég fiatal, mégis mindig bölcs, intelligens. Együtt laknak mikor Albert elvesztette az emlékezetét, de itt sincs köztük soha többről szó, mint szoros, atyai-baráti kapcsolatról. Csodálatos Albert szerepe a történetben, és minderre a legutolsó részben derül fény. Azt, hogy mit fog utána Candy csinálni, az kérdéses maradt, de nekem pont ez a misztikusság, a befejezetlenség, az elvarratlan szálak azok ami miatt nagyon tetszik az egész Candy. Az élet sem olyan, hogy a végére minden megoldódik...hanem egyik eseményből sodródunk a másikba.
Szerintem is eléggé lezáratlan volt, viszont legalább tág teret hagyott a képzeletnek a folytatást illetően.
Amit viszont nem értek, hogy miért képzeli azt mindenki, hogy Candynek Terry mellett a helye. Terry egy nagy szerelem, de egyértelműen nem ő az IGAZI. Iszik, dohányzik, verekszik, fütyül a szabályokra, és folyamatosan civakodnak Candyvel. Szerintetek milyen házasság lenne ebből?
Ráadásul a történetvezetésből is eléggé egyértelmű, hogy az IGAZI Albert. Miért mondom ezt:
1. Ő nem csak William bácsi, hanem a Hegyek Hercege is, aki, mint tudjuk, Candy első szerelme. A francia betétdalban is benne van: "Mais elle reve et elle imagine tous les soire en s'endorement que le petit Prince des Collines vient lui parler doucement". Ez azt jeleni: De minden este elalvás közben arról álmodik és képzeleg, hogy a kis Hegyek Hercege jön-e beszélgetni vele kedvesen. Hasonló van a főcímdalban is. Ez pedig azt jelenti, hogy a Hegyek Hercege Candynek akkor is nagyon fontos, ha egyébként a sorozatban nem látjuk, hogy minden este róla álmodozna, és épp az utolsó részben kiderül, hogy ő nem más, mint Albert.
2. Albert szereti Candyt, őszintén, tiszta szívvel, és a végén már nem csak mint barátot. (Mindig vigyázott rá, úgy gondolkodik róla, hogy jó feleség lenne, és szeretné vele mindenét megosztani.)
3. Candy is szereti őt: mit kereste egy fél éjszakán át, mikor otthagyta a kórházat. Mikor Albert elköltözik a közös lakásból, Candy azon morfondírozik, hogy miért hagyja el mindenki, akit szeret. Lehet, hogy ez még nem szerelem, de miért ne változhatna ez meg, ha Albert kellően türelmes és kitartó.
4. Candy és Albert összeillőbb párt is alkotnak, mert míg Candy Terryvel való kapcsolata leginkább abból állt, hogy megpróbálta őt megjobbítani, addig Albertet nem kell megváltoztatni, mert ő úgy tökéletes, ahogy van. Ráadásul mindketten a természet és az állatok szerelmesei, míg Terry igazi szerelme a színház.
5. Terry különben is elvette Susan-t, így ez egy veszett ügy. (Tudom van olyan verzió, hogy Susan meghal, de én ezt azért nem kívánom neki.)
Az pedig, hogy Neil és Elisa nem kapták meg a méltó büntetésüket, valóban igaz. De szerencsére itt is segít a képzelet. Én úgy képzelem, hogy Albert immár mint teljes jogú családfő elment hozzájuk, miután beszélt Candyvel az utolsó részben, közölte Neillel, hogy felejtse el, hogy elveszi Candyt (naná, hiszen ő szeretné elvenni), majd a nővérével és az anyjával együtt szépen kiutasította a birtokról. Probléma megoldva.
Ez után pedig kedvesen mint mindig, ott van Candy mellett a szerelmi bánatában, vigasztalja őt, és közben kitartóan udvarol, mígnem elnyeri Candy szívét. Hogy el is vehesse feleségül, meg kell még puhítani Elroy nénit, de kellő stratégiával és sok szeretettel az sem lehetetlen. Az esküvőt természetesen a Pony-dombon tartják, ahol először találkoztak. THE HAPPY END.
Közben Annie hozzámegy Archie-hoz, és boldogan élnek míg meg nem halnak, így Annie és Candy már valóban nővérek lehetnek (sisters-in-law).
És hogy Pattyt se hagyjuk búslakodni, ő Annie-ék esküvőjén megismerkedhet Annie egyik kedves, rendes unokatestvérével, aki elfelejtetheti vele a bánatát.
És a történetet még lehet a végtelenségig színezni.
Én ezért azt mondom, hogy egy nyitva hagyott vég még mindig sokkal jobb, mint egy rossz lezárás.
Gyerekként én is nagyon hirtelennek és lezáratlannak éreztem a sorozatot, de azóta teljesen megváltozott a véleményem. Gyakorlatilag egy realista befejezés született, ami szerint bár Candy felülemelkedett rengeteg megpróbáltatáson és megismerte William bácsi valódi kilétét, de a tökéletes happy endet nem kapja meg. De az egész sorozat is alapvetően arról szólt, hogy el kell fogadni a veszteségeket, csalódásokat és túl kell lépni rajtuk. Mégha a jövő bizonytalan is, az egyetlen megoldás a pozitív hozzáállás.
Neilt és Elizát illetve, nos, ők alapvetően nem olyan gonosz karakterek, csak társadalmi státuszuknak megfelelően viszonyultak Candyhez, egyszerűen nem tudták elfogadni, hogy egy jöttment valaki hozzájuk hasonló pozícióba kerülhessen. Persze aztán többször is megbizonyosodnak Candy önzetlenségéről, és az ellentmondást Neil nehezen is tudja feloldani.
Az eredeti manga különben sokkal egyértelműbben zárja le a történetet Candy+Albert befejezéssel. Persze tényleg mindenkinek legyen meg a kedvenc befejezése, nagyon sok fanfiction van!
Szerintem is eléggé csalódás a befejezés. Hát ehhez képest a Trónok harca vége 10/10, pedig hát..
Én értem, hogy nem minden sorozat kapja meg a neki járó happy endet, de itt az utolsó 60 rész arról szólt, hogy az ember azt várja, mikor talál újra egymásra Candy ès Terry. És nem elég az, hogy a néző sosem kapja meg az áhított megnyugvást, még az agyát is húzzák, komolyan 30 évesen is lelki traumát okozott az utolsó 20 rész. Komolyan azért adják fel a szerelmüket, mert egy megszállott kislány, aki látszólag kedves, érzelmi zsarolással magához làncolja Terryt? Bravo! Így se Candy, se Terry, se Suzanne nem lehet soha boldog, hiszen Terry Candyt szereti, így nem lesz képes soha őt boldoggá tenni..
#3- Albert egy apa karakter Candy számára. Ízléstelen és logikátlan lett volna összeboronálni kettejüket.
Egyébként végig sulykolják, hogy Terry a nagy Ő Candy számára.
#4- 1. Neil és Eliza nem voltak gonoszak? Azért ők nem álltak meg ott, hogy mondjuk lekezelőek voltak Candyval.. Konkrétan megverették, kirúgatták az iskolából, az összes chicagói korházból stb stb.
2. Én értem, hogy a sorozat mondanivalója az, hogy nem lehet mindig minden happy, meg hogy tovàbb kell jutni a nehézségeken, de kis túlzással a világon embert nem ért annyi trauma, mint ezt a szerencsétlen Candyt.. És ezek után nem kapja meg a boldog befejezést?
Szerintem lehet ezt szépíteni, meg belemagyarázni, de erről a befejezésről ordít, hogy össze lett csapva, ennél fogva közel nem üti meg azt a színvonalat, amit egyébként a sorozat mondjuk 80-90%-a képviselt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!