Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » Amikor egy animében(/mangában)...

Amikor egy animében(/mangában) már az elején utalások találhatók későbbi részekre, amit csak utólag értesz meg, azok rögtön írás közben kerülnek bele, vagy utólag beleírja a mangaka a sztoriba?

Figyelt kérdés
Vagy például, ha van egy karakter, aki egy abszolút jelentéktelen(nek tűnő) arc-ban tűnik fel, és később újra előjön? Az ilyen apró részletek, amik százszor jobbá teszik az összképet, azokat eleve megtervezetten írják így, vagy később kanyarordnak vissza az adott részhez? Esetleg meg van szinte az egész történet a fejében, amikor elkezd papírra vetni? Remélem érthető.

2022. okt. 10. 21:46
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a történetből nem igazán derül ki, hogy mely szakaszok azok, amik késői betoldások a szerző részéről az eredeti szövegbe.

Úgy gondolom, ezt akkor lehet felismerni, ha szerző figyelemetlen volt, és egy szakasz erősen ellentmond a történet egy részének. Akkor fel lehet vetni, hogy (talán) az nem volt az eredeti történet resze.

Másrészt, nem tudom, hogy a mangakák hogyan gondolkoznak, de a könyvírásnál, két módszert ismerek:

- a szerző előre ír egy cselekményvázlatot, és annak alapján dolgozza ki a történetet, pl. JK. Rowling.

- a szerző vázlat nélkül írja a művét, vagyis ő sem tudja, hogy mi fog történni a jövőben. Ha jól tudom, ez a horrorkirály, Stephen King stílusa.

Mindkét esetben elképzelhetőnek tartok későbbi kiegészítéseket.

A Dragon Ball manga esetében - ha hiteles volt a forrásom - Toryama mester hasonlóan dolgozott mint King, legalábbis bizonyos esetekben.

Amikor pl. Goku-t kitalálta, nem tervezte el eredetileg, hogy ő egy földönkívüli. Ez az ötlet később jött. Goku majomfarka csak egy különlegesség volt, a szerző nem gondolt bele abba, hogy ez a csillagharcos származásra utal.

2022. okt. 10. 22:11
 2/7 AlexKieninger ***** válasza:
100%
Hát ez jó kérdés itt van például a Chainsaw Man mangája, Fujimoto már az első 20 fejezetbe tesz olyan dolgokat amit csak újra olvasáskor fogsz észrevenni, de felvezeti ami történni fog a jövőben, szóval jó kérdés hogy ezt eleve így el tervezi vagy utólag finomít rajta. Nem tudom de az biztos hogy Fujimoto egy zseni (és egy szadista aki a manga olvasói könnyét issza🥺😣😖😭)
2022. okt. 10. 22:26
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez teljesen igaz a one piece-re és az aot-ra.

pl az elején lévő pár részben volt egy jelenet amit később a 4.évadban mutattak és hogy mondjam...nagyon jól megcsinálták hogy ott nem mutatták az arcát és később a végén megmutatták és belefűzték az akkori történésekbe

aki látta: amikor az apja ott áll az ajtóban és megmutatja kicsi erennek a kulcsot

One Piece-ben végig ez van és amit írtál sokszor van hogy pl visszatér egy régebbi szereplő, pl: bon-chan - ellenség/barát is volt és megmentette luffy-ékat miután összebarátkoztak és jó időre eltűnt. ki gondoltam volna hogy visszatér a börtönös részekben? :D

2022. okt. 11. 06:57
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

az snk pont, hogy nem előre lett teljesen megírva, az első kötet interjúja szerint kb megvolt isayamának, hogy mi lesz a sztori vége, aztán félúton azt meg is változtatta teljesen. a fullmetal alchemist (ami szintén havonta jelent meg) sokkal inkább az a sztori, ahol előre ki van találva, mi lesz, és az első fejezettől kezdve hintenek el apró jeleket, utalásokat. a narutot szintén kb improvizálta legalább eleinte kishimoto.

de persze van olyan mangaka, aki valahol félúton dolgozik, szeretnek viccelődni a jojo fanok, hogy milyen lolrandom a sztori, de igazából csak egyszerűen néha meggondolja magát az író, és elvet egy szálat, ami mégse működik, vagy valami hirtelen összeáll, és utólag lesz beleírva egy csavar a történetbe. főleg egy heti 20 oldallal megjelenő sorozatnál ez előfordul, pláne ha a szerkesztő is beleszól, hogy mi legyen a heti adagban, egy ritkábban megjelenő mangában könnyebb ezekkel dolgozni. érdemes lehet ránézni, az adott mű heti vagy havi megjelenésű-e, én úgy látom, hogy ritkább megjelenés mellett nagyobb eséllyel van előre kidolgozva a teljes sztori.

2022. okt. 11. 08:17
 5/7 anonim ***** válasza:
50%
Ez jó kérdés, mivel később is megjelennek és ugyanúgy mint ahogy utalva van rájuk valószínű előre meg van írva az egész. En mondjuk ezekre ritkán figyelek mert utálom a spoilereket meg várni sem szeretek arra hogy egy bizonyos rész mikor jön már el. Viszont amikor drámákat nézek ott gyakran előfordul az is hogy a teaserben megjelennek bizonyos karakterek, vagy jelenetek amiket végül nem is raknak bele a sorozatba és ez nagyon idegesito hiszen sokszor nagyon is várok rájuk. Animeknel ezt meg nem vettem észre hogy esetleg kihagytak volna ilyen jeleneteket vagy esetleg szereplőket, de biztos vagyok benne hogy csakis akkor raknak bele ilyen jeleneteket amikor már az egész történet fix.
2022. okt. 12. 12:41
 6/7 A kérdező kommentje:

Pont a one piece kapcsán jutott eszembe. Ott rengetegszer előfordul, hogy egy filler szerű arc-ban megjelenő karakter később is visszaköszön, és igen jelentős szerepet kap. Enyhe spoiler lehet:

Ilyen például Buggy. Amikor először mutatták be, nem gondoltam volna, hogy ennyiszer előjön még, és hogy ő tulajdonképpen nem egy senki, mint ahogy mutatják, hanem mégiscsak a kalózkirály hajóján volt.

2022. okt. 12. 15:15
 7/7 anonim ***** válasza:
6-os/kérdező igen meg Crocodile is ilyen
2022. okt. 12. 20:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!