Ha Kanadából tervezek rendelni animés bögrét ez esetben lesz valami áfa vagy vámfizetés? Ha igen hogyan zajlik ez pontosan, mit kell tennem?
10. nem azon múlik. Amit Kínából rendelünk, arra nem fizetünk adót, miközben a forgalmazók/viszonteladók, akik mportálják a cuccokat Kínából, azok fizetnek adót + ilyen-olyan díjakat (van, amit be kell vizsgáltatni, hogy megfelel-e az EUs szabványoknak, előírásoknak, stb. és ez nagyon jó, hogy így van), van rajta hasznuk, amivel saját magukat/a céget fenntartják, dolgozókat fizetik, stb. és még egy rakás költség.
Ezzel szemben az aliról ebayről ha rendelünk, akkor nem fizetünk vámot, adót, szállítási költséget, stb.... Szóval szép, hogy nekünk megéri, de sok cég meg nagyon rosszul jár ezzel, plusz azok alkalmazottai és még sok más, akik kapcsoltban vannak a céggel. Arról nem is beszélve, hogy az emberek filléres vackokat vesznek, amiket egyébként nem vennének meg ha "normál" áron lennének. Így viszont a szállításuk nagyon környezetszennyező és mivel filléres, könnyen kidobják, nem vigyáznak rá, mert max. rendelnek majd helyette másikat.
Ezentúl kevesebbet rendelnek, jobban vigyáznak, stb.
Én is rendeltem, bár nem havi többszázszor, mint egyesek, és különösebben nem szomorkodom, hogy ezentúl majd drágább lesz egy kicsit vagy helyben kell megvennem. Nézem a jó oldalát.
Először is, nem csak kínából áll az EU-n kívüli világ. Rendeltem már USA-ból, Japánból, Kanadából, Ausztráliából.
Másodszor pedig, a versenyképesség nem csak azon múlik, hogy ugyanannyiba kerül-e vagy olcsóbb. Egy alin vagy ebay-en kínából megvettt valamire sokszor egy-másfél hónapot fogsz várni. Egy EU-n belüli rendelés pedig itt van egy héten belül.
Harmadszor, gondolj bele a kis értekű dolgokba. Vennél egy telefon tokot vagy üvegfóliát egy kevésbé gyakori telefonra, mondjuk 3000 forint. Csak sehol nem kapod sem Magyarországon, sem az EU-ban. Megrendeled kínából, rávágják az ÁFA-t, 4000 forint, DE van még rá egy 3500 forintos vámkezelési költség is. A 3000 forintos telefon tokod, amit csak EU-n kívülről tudsz megrendelni emiatt 7500 forintba kerül, mert egy pár fäszfej az európai parlamentben nem tudja, hogy műköfik a kapitalizmus.
12. tökmindegy, hogy Kína vagy nem ez volt a lényeg. Ugyanúgy nem fizetjük azokat, amiket egy kereskedő megfizet (vám, áfa, bér, ilyen-olyan díjak). Sokmindenben ez a jövő, hogy közvetlenül a gyártótól, online rendelnek majd az emberek, sőt már ma is van gyártó, akitől kerékpárt közvetlenül lehet rendelni (talán autó is van, vagy csak tervben), de szerintem nincs azzal semmi baj ha a néhányszáz forintos mütyürök rendeléséről leszoknak az emberek. Igen, vannak, amiket nem kapni máshol vagy drágábban, de nem ezekből rendelték a legtöbbet és 2-3 évente egyszer kibírja az, aki vesz pl. egy telefontokot, hogy kifizet érte 500 helyett 3000Ft-ot, vagy 3000 helyett 6000-et (nem mindenre 3500Ft lesz a kezelési díj, mint 13 is írta).
Nem fog abba a +1-2-3ezer Ft-ba senki tönkremenni, de legalább meggondolja mit rendel és mennyi ideig használja.
Ilyenkor milyen jó a kapitalizmusra hivatkozni (ami egyáltalán nem idevaló, mert annak, hogy eddig 22euróig nem számoltak áfát, semmi köze a kapitalizmushoz), de ha mondjuk a munkáltató fizet neked kevesebbet, mert mások olcsóbban is elvállalják ugyanazt a munkát, vagy valamit azért adnak drágábban, mert bár fillérekbe kerül, de rányomnak egy almás logót, ezért 100szorosáért adják, akkor már nem olyan jó a kapitalizmus.
Ne akard megmondani helyettem, hogy mikor jó nekem a kapitalizmusra hivatkozni és mikor nem.
Az adórendszer és piacszabályzás hogyne volna való egy gazdasági témáról szóló kérdéshez.
Az, hogy más olcsóbban elvállalja a munkát nem számít. Ha jobban végzed el ugyanazt a munkát, akkor a munkád többet ér és akinek számít a minőség, az meg fogja fizetni. Ha meg nem végzed jobban, akkor kezdd el jobban végezni.
A logó miatt túlárazott dolgot meg ugyanilyen elv szerint maximum kínálják drágábban, de cseszhetik, ha én ugyanolyan vagy jobb minőségűt veszek másik logóval vagy logó nélkül olcsóbban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!