Ti mi alapján szoktatok pontozni MAL-on?
Érzés alapján. Az ilyen pontozás szubjektív, rendszert húzni rá szinte lehetetlen.
Akárki is volt az, aki beszólt, tojd le. Ha csak 10 meg 1 csillaggal értékelsz, ahhoz sincs semmi köze.
Én igyekszem picit szakmaibb szemmel nézni, így 7 aspektus szerint pontozom őket 1-10-es skálán. Mindegyik aspektusnak megvan a maga súlya, a végső értékelés az aspektusok súlyozott átlagából jön ki. Mivel ez nem egész szám, így ezt kerekíteni szoktam a matematika szabályai szerint, így alakul ki a MAL-on adott pontszámom.
A szempontok (zárójelben a szemponthoz tartozó súly)
- Történet (1.5): ezt szerintem nem nagyon kell magyarázni
- Látvány (0.5): az animáció és rajzolás minősége, itt természetesen figyelembe veszem azt, is hogy az adott anime mikor készült
- Hangok, zenék (1): nem hiszem, hogy magyarázni kellene
- Szereplők (1.5): itt nem csak azt nézem, hogy mennyire szimpatikusak az adott szereplők, hanem hogy hogyan vannak elhelyezve az adott műben, ki vannak-e dolgozva rendesen, tudjuk, hogy ki mit és miért csinál, stb...
- Érték (1.75): Ez elég összetett dolog. Milyen témákat mutat fel az adott anime, van-e a témának valamilyen társadalmi funkciója a valóságban, van-e az animének mondanivalója, ami kivetíthető a mi világunkra is, itt ilyesmire kell gondolni. Például egy művésziesebb animének értelemszerűen magasabb értéke van, mint egy olyan battleshounennek, ami kizárólag csak a gyakásról szól.
- Megvalósítás (1.75): Milyen eszközöket használ a rendező a történet elmesélésére, hogyan ábrázolja a jeleneteket, helyzeteket, tud-e megfelelő atmoszférát teremteni, van-e kohéziós erő a jelenetek, epizódok között, vagy csak egymás után vannak hajigálva, stb... Itt javarészt a direktori munkát értékelem.
- Élvezhetőség (2): Ez sem hiszem, hogy magyarázni kellene. Ha végig untam/cringe-eltem az animét, akkor értelemszerűen nem túl magas, ha jól szórakoztam rajta, akkor nyilván magasabb.
Mutatok két példát:
Steins;Gate:
- Történet: 10
- Látvány: 8
- Hang: 9
- Szereplők: 9
- Érték: 10
- Megvalósítás: 10
- Élvezhetőség: 10
A megadott súlyokkal átlagolva 9.65 jön ki, ez kerekítve 10 pont.
Sword Art Online:
- Történet: 3
- Látvány: 7
- Hang: 7
- Szereplők: 5
- Érték: 2
- Megvalósítás: 1
- Élvezhetőség: 4
Ezt átlagolva a megadott súlyokkal: 3.575, ami kerekítve 4 pont.
Relatív skálát használok. 10 pontot kapnak a legjobbak, amiket láttam, 1 pontot a legrosszabbak, a pontokat pedig gauss eloszlás szerint adom.
10 és 1 pontosok az összes értékelt bejegyzés max 3-3%-a.
9 és 2 pont az összes értékelés max 5-5%-a.
8 és 3 pont az összes értékelés max 10-10%-a.
7 és 4 pont max 14-14%-nak.
6 és 5 pont max 18-18%-nak.
Pontot az alapján kap, nennyire jó a többihez képest. Nem bontom fel részértékelésekre, hogy látvány ennyi, hang annyi, történet amannyi, aokkal inkább egészében nézem. Milyen célt tűzhettek ki a sorozatnak/movienak a készítők és mennyire jól teljesíti azt. Ennél egzaktabban nem lehet nézni a médium egészére, mert olyan mérce szerint kezdenénk el mérni egyes darabokat, amit az eleve nem is akart teljesíteni. Egy 12 részes epizodikus gegsorozat ugyanúgy el tudja érni a számára kitűzött célokat, mint egy 100+ részen keresztül futó, több cselekményszálon vezetett koherens történetet bemutató politikai dráma. Csak épp a céljaik lesznek mások.
Mit kapok így? Egy egységes listát, amin látszik, hogy szerintem mennyire teljesít jól a maga területén egy-egy sorozat az összes többihez képest. Az eloszlásból nyilvánvaló, hogy melyik pontosan hogyan is áll a dolgok egészét nézve, minden pontnak jól definiált értéke van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!