Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Fogamzásgátló és antibiotikum. Jelent-e gondot és meddig?
Tisztában vagyok vele, hogy gyógyszerek csökkenthetik a fogamzásgátló hatását, antibiotikumra szokták mondani tipikusan.
Dalacint kaptam fogásztól gyulladás csökkentésére, ez bakteriális dolgokra való antibiotikum.
Kell-e kiegészítő védekezés, és ha igen, meddig? A fogamzásgátló tájékoztatójában nem írnak ilyesmiről. Antibiotikumról egy kanyi sem.
Ennyi van a betegtájékoztatóban:
"Néhány gyógyszer:
- befolyásolhatja a Yasminelle vérszintjét;
- csökkentheti a hatékonyságát a terhesség megelőzésében;
- nem várt vérzéseket okozhat.
- Ezek többek között
- az alábbi betegségek kezelésére használt gyógyszerek:
- epilepszia (pl. primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin),
- tuberkulózis (pl. rifampicin)
- HIV- és hepatitis C vírusfertőzés (úgynevezett proteáz-inhibitorok és nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlók mint pl. ritonavir, nevirapin, efavirenz)
- gombás fertőzések (pl. grizeofulvin, ketokonazol)
- ízületi gyulladás, degeneratív ízületi betegség (etorikoxib)
- magas vérnyomás, amely a tüdő ereit érinti (boszentán)
- a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény.
- A Yasminelle befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, pl.
- ciklosporin tartalmú gyógyszerek,
- az epilepszia ellenes lamotrigin (amely a rohamok megnövekedett gyakoriságához vezethet)
- teofillin (légzési problémák kezelésére használják)
- tizanidin (izomfájdalom és/vagy izomgörcsök kezelésére használják).
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is."
Ha antibiotikumot szedsz, mindenképpen a teljes kúra alatt és még utána használj kiegészítő védekezést. Az a biztos!
Mert ha netán becsúszik egy nem kívánt terhesség, az sokkal nagyobb gond, nem?
Klindamicin/clindamycin a hatóanyaga.
Azt tudom, hogy kell a kiegészítő védekezés, illetve a hiányzó leírás ellenére erősen sejtettem :D, csak a meddiggel nem vagyok tisztában. Itt is kapásból egy-két hét van írva, azért nem mindegy. Buta voltam, nem jutott eszembe rákérdezni gyógyszerésznél.
Négy napig szedem egyébként csak a gyógyszert, nem tudom, hogy ilyen szempontból számít-e, hogy meddig kell a védekezés.
Köszi a megerősítéseket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!