Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ismertek olyat, aki trombózist kapott fogamzásgátlótól? Neki volt előtte vérvizsgálata vagy kimaradt?
A rutin vérvétel nem mutatja ki a trombózishajlamot. A speciális vizsgálat pedig elég drága, és mivel a probléma relatíve kevés tablettát szedő nőt érint, így "nem éri meg" rutinszerűen az összes tablettázót szűrni. Csak azt küldik el vizsgálatra, akinél felmerül, hogy genetikai hajlama lehet (pl. a családban már előfordult fiatal kori trombózis).
Ha valakit előtte el is küldenek, akkor is ált. csak APC-rezisztenciát néznek, de trombózis hajlamot ezen kívül még rengetegféle mutáció okozhat.
Példának okáért egy ismerősöm unoktestvére tüdőembóliát kapott, nála utólag kiderült, hogy protrombin mutációja volt, nem APC-rezisztenciája.
Egyébként szerintem pár ezer-tízezer forintot megér a biztonság, ha tablettát szeretnék szedni, inkább pár havi gyógyszer árából előtte elmennék vizsgálatra.
Trombofília panel néven nézelődhetsz.
Anyukám. Volt vérvizsgálat, rendben volt minden.
Én amikor fogamzásgátlót akartam, utánaolvastam és azt találtam, hogy öröklődik és hogy Leiden-mutációt kell nézni hozzá. A sima vérvételen, ahová a nőgyógyász küldött, nem néztek ilyet. Amikor elmondtam a kételyeim a háziorvosnak, igazad adott nekem és kaptam beutalót haematológiára. Ahol szintén nem nézték meg. A főorvos úr szerint azért nem, mert túl kevés vizsgálatot támogat a tb, ezért csak annak nézik meg, akinek már korábban volt trombózisa. Az, hogy két generációra visszamenőleg mindenkinek a családban volt, nekem meg kellene a gyógyszer (nem is fogamzásgátló, hanem durva hormonlöket a cisztáimra), neki nem elég.
Végül kockáztattam, két évig szedtem a gyógyszert és nem lettem trombózisos. Pedig irodában ülök reggeltől estig, dohányzom, és túlsúlyom is van. De ez semmit nem jelent, a veszély attól még ugyanúgy fennáll.
Őszintén szólva mi arra jutottunk, hogy kevésbé parázom attól, hogy teherbe esek, mint a trombózistól. Ezért hagytam abba. Végül is legfeljebb lesz egy babánk. Még mindig jobb, mint egyszer csak összeesni az utcán. Mert a trombózis a jobbik verzió, a rosszabbik az, amikor tüdőembólia után a boncolásnál veszik észre, hogy jé, hát volt neki trombózisa, csak nem vette észre, abból lett az embólia :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!