Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » A párom rá akar beszélni a...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A párom rá akar beszélni a fogamzásgátló tabletta szedésére. Én nem szeretném szedni, tartva az esetleges mellékhatásoktól és más módszereken gondokodom. Kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Én megmondom őszintén tartok tőle, mert ahogy utánaolvastam a dolognak, hiába fejlődött az évek folyamán, mégiscsak gyógyszer, ami durván bekavar a nők hormonháztartásába és agyába, s mint ilyen, szerintem veszélyes. Meg aztán úgy vélem abban is közrejátszik, hogy miért van manapság ilyen sok meddő nő. Most őszintén, azon kívül, hogy kényelmes, mire jó ez a bogyó? Milyen áron kapjuk meg ezt a kényelmet?

Nőgyógyásznál is jártam, ahol a párom javaslatára vérvételre is elmentem, hogy kiderüljön, szedhetem-e a gyógyszert. Idestova 3 hét alatt még csak az eredmények töredéke érkezett meg, a többiről semmi hír. Mindenesetre én közben döntöttem úgy, hogy ha van más megoldás, akkor inkább azzal élnénk, de a hüvelygyűrűről is sok rosszat olvastam. A doki látván, hogy ennyire tartok a hormonoktól javasolt nekem egy hosszútávú módszert, mely során kapszulát helyeznek fel a méhbe, ahol az sárgatesteket bocsát ki így akadályozva meg a teherbesést. Ennek egyszeri díja 45.000 Ft, ám 3 évre megbízható védelmet nyújt, állítólag.

Nos, a párom szerint ez kevésbé kiforrott, mint a tabletták, melyeket már évtizedek óta szednek a nők s úgy véli, hogy semmi garancia nincs rá, hogy erre nem fog negatívan reagálni a szervezetem, mert ha igen, akkor az rengetegg kidobott pénzt jelentene.

Tudna valaki segíteni? Kinek higgyek, melyik a legmegbízhatóbb, az egészségre legkevésbé ártalmas módszer? A tabletta? A hüvelygyűrű? Esetleg ez a méhen belüli kapszula? Kérlek, segítsetek, az elmúlt napokban folyamatosan ezen megy a vita és nem szeretném, hogy rámenjen a kapcsolatunk. :(

U.i.: Majd' elfelejtettem, de a koton szóba sem jöhet nála, már a gondolatától is rosszul van.

2014. nov. 24. 14:17
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
89%
Dobd ki a fenébe és olyat, aki becsül és tisztel annyira, hogy elfogadja a döntésed. Sajnos manapság eléggé elterjedt, hogy "csaj beszedi mint egy cukorkát és nem lesz terhes", de sajnos nem mindenkinél mellékhatásmentes, lehetnek súlyos következményei a szedésének, úgyhogy én senki kedvéért nem kockáztatnám az egészségem.
2014. nov. 25. 08:31
 22/38 anonim ***** válasza:
89%
Nem mellesleg mit szólna a barátod, ha olyan örökletes betegséged lenne, mint nekem, ami melett kizárt a tabletta szedése? Akkor is ráfogja, hogy gumiba nem megy? Pedig mi is minden mást próbáltink már, amiben nincs hormon.
2014. nov. 25. 08:41
 23/38 anonim ***** válasza:
89%

"Majd' elfelejtettem, de a koton szóba sem jöhet nála, már a gondolatától is rosszul van."

Ő rosszul van az óvszer gondolatától, ami neki a kényelmetlenségen kívül semmilyen egészségügyi gondot nem okozhat, de veled azért szedetné a tablettát?

Érdekes meglátás.

Azt persze megértem, hogy neki az a megoldás nem jön be, de neked meg a tabi nem jön be, tehát kvittek vagytok.

Nos hát, mi a megoldás? Kompromisszum. Ne legyen se hormonos, se gumi.

A legjobb, ami erre a célra javasolható, az a pesszárium. Egy szilikonból készült eszköz, amit a méhszáj elé kell felhelyezni a hüvelybe. Ugyanúgy mechanikusan véd, mint az óvszer, csak ez benned van, nem pedig a férfin.

Célszerű kiegészíteni spermicid krémekkel, úgy már tényleg nagyon megbízható (mint az óvszer).

Amit az orvosod mondott, az nem kapszula, hanem hormont kibocsájtó spirál. Nem szült nőknek nem szokták javasolni, csak ha nagyon nincs más.

A tablettáról pedig:

Ha ennyire ellenérzéseket vált ki benned, akkor véleményem szerint nem szabad szedni. De szívesen összefoglalom neked az előnyeit és a hátrányait, hátha ez segít egyik vagy másik oldalra billenteni a mérleget.

Miért jó?

- Kényelmes, sok szex mellett pedig olcsóbb is, mint mondjuk az óvszer. (De itt megjegyzem, hogy a pesszáriumot egyszer kell csak megvenni!!)

- Kiszámíthatóvá teszi a vérzést. Sokan azt hiszik, hogy a saját ciklust szabályozza, de ez nem igaz A tabletta egész egyszerűen úgy működik, hogy kikapcsolja a nő saját ciklusát, peteérését. Azért jelentkezik rendszeres időközönként vérzés, mert azt a tabletta megvonása okozza. Ha rendszeresen vonod meg (mindig 21 szem után ugyebár), akkor a megvonás miatti vérzés is rendszeres lesz. Ezért is lehet vele tologatni a vérzést, és ezért van az is, hogy ha a levél közepén kihagy az ember pár szemet, akkor elkezd vérezni, pecsételni.

- Sok nőnél a megvonásos vérzés enyhébb és kevésbé fájdalmas, mint a rendes menstruáció.

- Néhány tabletta antiandrogén hatással is rendelkezik, azaz a férfi hormonok ellen dolgozik. Emiatt szebbé teheti a bőrt, enyhébbé teheti a fokozott szőrösödést.

A hátrányai:

- Mellékhatások. Vannak enyhébbek, melyek gyakrabban fordulnak elő, pl. a gyakori hüvelyi fertőzések, fejfájás, mellfeszülés, libidócsökkenés. Ezek ugye nem túl komoly gondok, de az ember életét nagyon meg tudja keseríteni, főleg akkor, ha nem jön rá, hogy a baj a tablettától van. Nem egy nő szenved akár évekig folyamatos fertőzésekkel, mire végre abbahagyja a tablettát és megszűnik a gondja. Barátnőmnek pl. a mellében lett egy jóindulatú daganat a tablettától, amit ki is kellett műteni.

- Szövődmények. Ritkák, de meglehetősen súlyosak lehetnek, pl. tüdőembólia, stroke, májdaganat. Emiatt érdemes vizsgálatot végezni arra, hogy van-e genetikai hajlama valakinek a trombózisra, mert ilyen esetben iszonyatos mértékben megnövekszik az esélye (pl. egy ismerősöm unokatestvére konkrétan majdnem belehalt). Ezt a vizsgálatot nem végzik automatikusan, ált. csak akkor, ha a családban fiatalon előfordult már trombózis, mivel elég drága. De akár pár ezer-tízezer forintot is érdemes rááldozni, ha megmentheti az ember életét.

- Ha véletlen rossz időben hagyod ki a tablettát, akkor az előző heti aktusból is lehetsz terhes (márpedig előre nem tudod, hogy el fogod felejteni). Nem túl nagy az esélye, de megeshet.

- Nagyon oda kell figyelni a szedésére, ha más gyógyszert szedsz mellette, utána kell járni, nem gyengíti-e a tablettát. Hányásnál, hasmenésnél pluszban védekezni.

És végül amit sokan elfelejtenek: Mivel a tabletta a peteérést állítja le, abbahagyás után a szervezetnek újra kell indulnia. Ez szerencsés esetben (és a nők jelentős többségénél) pár hónap alatt sikerül is. Azonban van egy szerencsétlen kis %, akiknek abbahagyás után tartósan cikluszavaraik lesznek, ami akár meddőséggel is járhat. (A meddőség szó alatt is az orvosi jelentését értem, azaz hogy rendszeres szex mellett egy év alatt nem jön össze a baba. Tehát nem feltétlenül végleges, manapság már elég jó módszerek vannak (gyógyszerek, lombik), de azért valljuk be, nem az az ember álma, hogy ilyen kezelésekre legyen szüksége - amik egyébként megint csak a nő egészségére veszélyesek-.

Emellett sokak küzdenek olyan problémával, hogy az abbahagyás után iszonyatos módon pattanásosak lesznek, vagy a hajuk kezd hullani. Általában rövidebb-hosszabb idő alatt ez is rendeződik.

Azt a tévképzetet pedig szeretném elosztani, hogy az orvos egy vizsgálat vagy akár egy rutin (vagy bármilyen) laborvizsgálat alapján meg tudja mondani, hogy melyik tabletta lesz az illetőnek megfelelő. Ez nincs így. Lehet tippelgetni bizonyos szempontok alapján, de minden ember egyéni, próba cseresznye alapon megy a dolog. Ha mellékhatás van, akkor vissza kell menni és mást próbálni. De mondom, ezt max. a Jóisten mondja meg előre, az orvos nem tudja.

2014. nov. 27. 18:20
 24/38 anonim ***** válasza:
86%

Utolsó vagyok. Nem szoktam odaírni a válaszaimhoz, de úgy érem, hogy itt talán van jelentősége. Persze mindenkinek szíva-joga, hogy elhiszi-e azt, amit írok.

Orvostanhallgató vagyok, hatodéves. Emellett mivel nőgyógyász szeretnék lenni, elég alaposan körbejártam már a témát.

2014. nov. 27. 18:25
 25/38 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, főleg az utolsó segített nagyon sokat, ment is a zöld kezecske. ;)

Azóta megbeszéltük a dolgokat, túlságosan is szeretjük egymást amiatt, hogy egy ilyen hülyeség miatt szakítsunk, ha máskülönben minden rendben van közöttünk. Én is szeretném már valahogy megoldani a dolgot, de gondolom érthető, ha féltem az egészségemet és gyereket se szeretné(n)k egyelőre (később viszont mindenképpen). Jelenleg ott tartunk, hogy ha legközelebb megyek vissza a nőgyógyászhoz a laboreredményért, megkérdezem, hogy a Depo-Provera injekció és a tabi (Tri-regol, esetleg Belara) közül melyiket javasolja. Folyamatosan olvasgatok, de ha valakinek van személyes tapasztalata vagy véleménye az injekció/tabletta kapcsán, akkor azokat is várom. :) Lényeg, ami lényeg, amellett a módszer mellett fogok dönteni, amelyik kevesebb lényegi kockázattal jár, tehát ami kevesebb eséllyel járhat súlyos szövődményekkel.

2014. nov. 27. 18:40
 26/38 A kérdező kommentje:

Kimaradt, hogy egészséges vagyok, nem dohányzom, semmilyen tartós betegségben nem szenvedek, az évi 1-2 náthán kívül rendszerint elkerülnek a betegségek, tehát gyógyszert nem szedek, a ciklusom is abszolúte rendben van.

Szeretném, ha ez így is maradna minél tovább, ezért is ódzkodom ezektől a hormontartalmú "beavatkozásoktól". Az injekción azért gondolkodom, mert kismamáknak is ajánlják, s mint ilyen, hátha nem olyan káros. Ugyanakkor hosszú távú hatásai kissé aggasztóak számomra (pláne, hogy ezekről gyakrabban számolnak be, mint a súlyos tabis szövődményekről), a ciklus esetleges elmaradásától kezdve a menstruáció szabálytalankodásán át csontritkulásig (bár ez véleményem szerint még mindig "jobb" és könnyebben elkerülhető, mint teszem azt, egy trombózis).

2014. nov. 27. 18:48
 27/38 anonim ***** válasza:
62%

A kettő közül mindenféleképpen a tablettát, de feltétlenül ebből a kettőből válassz, inkább az orvosra bízd. (Neki jobban van rálátása arra pl., hogy a nők többségének melyik szokott beválni). A Triregol pl. elég magas hormontartalmú, fiataloknak inkább 20 mikrogrammos tablettákat szoktak írni, nem véletlen.

(De természetesen előfordul az, hogy egy fiatalabbnak is mondjuk a Tri-regol válik be).

A Provera injekciót senkinek nem ajánlanám, az egészen biztos. Gondolj csak bele, ha azt beadták, 3 hónapig nem szedi ki belőled senki. Bármilyen mellékhatást tapasztalsz, azon maximum az idő segít.

Ráadásul elég komoly mellékhatásokat tud produkálni (nem egy olyan tapasztalatot olvastam már, hogy valakinek olyan vérzést okozott, hogy méhkaparást kellett végezni. Ráadásul a termékenység is sokkal nehezebben áll vissza, mint tabletta után. Sok nőnek még 8-9 hónappal az utolsó injekció után sincs menzesze. Emellett pedig osteoporosist okoz hosszú távon). Talán az sem véletlen, hogy egyetlen ilyen injekciós készítmény van, míg tablettából van elég nagy választék. Jó eséllyel ennek is megvan az oka (pl. hogy az injekció a klinikumban nem igazán vált be).

Ha végül a hormonális fogamzásgátlás mellett döntesz, akkor egy alacsonyabb hormontartalmú tablettát válassz inkább, az injekciót semmiképp.

2014. nov. 27. 18:54
 28/38 anonim ***** válasza:
100%

A Depo Proveráról konkrét horrorsztorikat lehet olvasni, elég beírni a keresőbe. Több tíz kiló hízás, hormongondok az abbahagyása után évekig...

A Tri-regol háromfázisú, magas hormontartalmú, ősrégi bogyó (még a nagymamám is azt szedte), ami persze nem azt jelenti, hogy jóval rosszabb, mint a többi (bár szerintem, ha lehet alacsonyabb hormobevitellel, akkor mégis minek a legnagyobb tartalmút választani?). Egyébiránt pedig sokkal "nehezebb" szedni, mint az egyfázisú szereket. Itt nincs az, hogyha egyet kihagysz, bármelyikkel pótolhatod..stb.

Balera.. egy név a millió alacsony hormontartalmúból.

2014. nov. 27. 18:54
 29/38 anonim ***** válasza:
"de NE feltétlenül ebből a kettőből válassz" akart lenni.
2014. nov. 27. 18:55
 30/38 anonim ***** válasza:

Kismamáknak pedig nem ajánlják, csak azért van a lehetőségek között, mert a kizárólag progeszteront tartalmazó szerek (ellentétben az ösztrogént is tartalmazókkal), nem apasztják el a tejet.

De nekik is inkább csak progeszteront tartalmazó tablettát, úgynevezett minipillt írnak, nem injekciót.

A Proverát egyébként az orvosi előirata szerint is hosszú távon a "fertilitás visszatérésének késleltetésére", valamint rövid távon "sterilizáció előtti időszakban" ajánlják.

2014. nov. 27. 18:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!