Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kell félnem trombózistól?
Sajnos elég hipochonder vagyok, állandóan figyelem magam, hogy egészséges maradjak...
Ma kezdem el szedni a fogamzásgátló tablettámat (Yadine),de félek a vérrög kialakulásától. A vérképem teljesen rendben volt, a vérrögre utaló résznél a normális intervallumba esett az adat, sőt inkább a minimum felé járt. Pont a héten hallottam, hogy két fiatal lánynál is kialakult, ezért merült fel bennem a kérdés. Sportolok, ha ez számít.
Milyen gyakran menjek vérvételre?
19 éves vagyok, ez az első, hogy tablettát szednék.
Örömmel fogadok minden választ(, de inkább megnyugtatásra vágyom, hogy őszinte legyek)!
Egészséges, hormonális fogamzásgátló tablettát szedő fiatal nőkben a vénás trombózis előfordulási gyakorisága 4-6x-osára növekszik a szedett tabletta összetételétől függően.
Kérd az orvosod tanácsát a legkisebb kockázattal járó készítmény felírásával kapcsolatban.
Akik hordozzák a genetikai hajlamot még 8x-os kockázatnak vannak kitéve. Aki tehát fogamzásgátlót szed és genetikai hajlama is van, akár 50x-es trombózis kockázatnak van kitéve. Genetikai hajlam esetén a trombózis kialakulásának kockázata tovább nő, amennyiben a beteg 35 év feletti, fogamzásgátló tablettát szed, magas a vérnyomása és erősen dohányzik.
Csökkentsd a hajlamosító tényezőket, illetve évente nézess vérképet a váralvadási faktorok figyelemmel kisérése érdekében.
A kockázat valós. Ha félsz, védekezz másképpen.
Köszönöm a gyors választ, már én is elolvastam minden ilyesmit az interneten.
Egyébként nem dohányzom, alacsony a vérnyomásom.
Baromira nem igaz, hogy fiatal hozzá.
Orvosira járok, és bizony sajnos már patológián is láttam 23 évest tüdőembóliával.
Ismerősöm unokatesója 24 évesen kapott tüdőembóliát a tabletta miatt, épphogy meg tudták menteni az életét egy nyitott szívműtéttel. Utána persze kiderült, hogy genetikai hajlama volt rá, csak az orvos nem nézette meg, mert a családban előtte nem fordult elő ilyen betegség.
Utána persze ismerősöm is elment genetikai szűrésre (miután már az orvos mindenféle vizsgálat nélkül a kezébe nyomta a fogamzásgátló receptjét!...), és neki is volt mutációja. Ha elkezdi, pár hónapon belül gyakorlatilag szinte biztos, hogy trombózist kapott volna.
Ezt baromira komolyan kell venni. Nem tudom nálad mit néztek, de sima vérvételből a hajlam nem mutatható ki. Szerintem akkor is érdemes genetikai vizsgálatot kérni, ha esetleg fizetned kell érte, mert a TB nem támogatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!