Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » Létezik, hogy egy nőgyógyász...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Létezik, hogy egy nőgyógyász úgy ad ki ELSŐ fogamzásgátló tablettát, hogy nem vizsgál meg?

Figyelt kérdés

Először mentem nőgyógyászhoz, aki édesanyám orvosa is 5 éve.

Az orvos csak kérdéseket tett fel, betegségekkel és a menstruációmmal kapcsolatban. Elmondtam, hogy osztálytársnőm javasolt egy gyógyszert, ami kis hormontartalmú (Yasminelle) és neki bevált. Azt is megemlítettem, hogy inkább szerettem volna egy szakembertől kérdezni, hogy tényleg jó-e. Helyeselt.

Ugye, nagy nehezen felkészültem lelkileg, hogy meg fog vizsgálni, mire csak kinyomtatta a receptet és mondta, hogy mehetek is.

Két osztálytársnő leordított, hogy ez egy beteg orvos, hogy nem küldött el vérvételre meg hogy vizeletet se vizsgált és hogy tuti, nem használ majd a gyógyszer meg hogy terhes leszek emiatt, ráadásul elképzelhető, hogy rákos vagyok, csak még nem tudok róla.

Most halál komolyan kérdezem: ők a bolondok, mert azért ennyire nem komoly a dolog, én, hogy nem kértem az orvost, hogy rendesen vizsgáljon meg vagy pedig is-is?

18/L

2011. dec. 16. 16:44
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Mint látod, létezik.

A barátnőidnek félig igazuk van, félig nem.

1. Az orvos vérvételből CSAK és KIZÁRÓLAG azt tudja megállapítani, hogy rendben van-e a májad, a veséd, azaz hogy egyáltalán szedhetsz-e hormontartalmú fogamzásgátlót.

Ezen kívül azt lehet még vérből megállapítani, hogy van-e trombózis hajlamod, de ezt csak akkor szokták vizsgálni, ha a családban előfordult már.

2. A doki akár megvizsgál, akár nem, akár elküld vérvételre, akár nem, nem tudja előre megmondani, hogy te hogy fogsz reagálni a tablettára. Minden nő más, minden szervezet más, valakinek az egyiktől fáj a feje, valakinek nem, vki az egyiktől depressziós lesz, vki ne.

De ezt NEM lehet megjósolni!!

3. Ha már élsz nemi életet, akkor igen is kutya kötelessége lett volna rákszűrést csinálni, és csak azután felírnia a tablettát, miután megvan az eredmény és jó az eredmény.

4. A tabletta mindenképpen védeni fog, tehát amiatt nem leszel terhes, mert nem vizsgált meg előtte.

Véleményem szerint nem normális, hogy semmilyen vizsgálatot nem végzett az orvos, én biztosan keresnék mást.

De attól még tudomásul kell venned azt, hogy akkor is lehet gondod tőle, ha a létező összes vizsgálatot megcsinálja.

Én azért azt ajánlom, hogy akár előfordult a családban trombózis, akár nem (de ha előfordult akkor MINDENKÉPPEN!!!) csináltass arra utaló kivizsgálást, hogy van-e hajlamod, akkor is, ha esetleg fizetned kell érte.

Egyik csoporttársam unokatesója ugyanis 24 évesen majdnem meghalt tüdőembóliában, mert az orvos cseszte elküldeni kivizsgálásra. Persze utólag kiderült,hogy hajlama volt rá.

Csoporttársamnak meg ez volt a "szerencséje", ugyanis már ő is megkapta a receptet az orvostól, csak pont akkor kapott embóliát az unokatesója, így elment vizsgálatra, és még a szedés előtt kiderült, hogy neki is hajlama van rá.

2011. dec. 16. 17:20
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszodat! :)

Akkor valahol megnyugodtam, hogy nem lehet gond... Kicsit megijedtem emiatt, de így okés.

El fogok menni mindenképp szűrésre, a legutóbbi háziorvos elküldése alapján vélt vérvételből azt az eredményt kaptuk, hogy semmi bajom sincs, maximum több vasat kéne szednem.

Semmilyen betegség nem fordult elő a családban: se édesanyámnak, se nagymamámnak, se pedig az ő anyukájának.

Remélem, hogy a csoporttársad amúgy már teljesen rendben van. :)

2011. dec. 16. 17:29
 3/4 anonim ***** válasza:

Nekem is így írták fel az első tablettát. Akkor én is utánajártam, és azt mondták, hogy az első tabletta előtt nem szoktak vérvételre küldeni, csak ha visszamegyek kontrollra, hogy esetleg nem okozott-e májkárosodást.

Azért valóban illett volna megvizsgálnia, hogy minden rendben van-e, rákszűrés, ha élsz nemi életet, évente egyszer illik.

Egyébként minden dokinak van olyan márka, amire esküszik (vagy épp tőlük kap jutalékot), és arról elég nehéz lebeszélni. Én emiatt váltottam már dokit, mert hiába mentem vissza hozzá, és mondtam, hogy hóközi vérzéseim vannak a bogyótól, amit feléírt. Állította, hogy szedjem csak, ez normális. Hát, köszi.

Szedd be, ha valami problémád van, akkor menj vissza, és kérj másmilyet. Általában az 1. hónapban lehetnek mellékhatások, ha a 2. levélnél is érzed, akkor kell váltani. Terhes nem lehetsz, mindegyik használ.

2011. dec. 18. 23:18
 4/4 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, iszonyatosan sokat segítettél! :)

Megfogadom a tanácsaidat.

Ezer hála és köszönet! :)

2011. dec. 21. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!