Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Melyik a jobb? óvszer vagy a fogamzásgátló?
Gumi előnyei:
- nincsen semmilyen káros mellékhatása (hacsak nem vagytok allergiásak a latexre...de már vannak latexmentes óvszerek)
- véd a betegségek ellen
- megbízható
- ha nem használ (azaz kiszakad), akkor azt egyértelműen látod, és még tudsz ellene tenni (pl. 72 órás tabival)
Gumi hátrányok:
- ha sokszor szeretkeztek, akkor azért elég húzó az ára (ha drágábbat, pl. durexet vagy lifestyles-t vesztek)
- a férfiak általában hisztiznek miatta (sokak szerint nem olyan jó gumiban, sőt, vkinek fel sem áll benne, de szerencsére még egy párommal sem volt ilyen probléma)
- kellemetlen, mikor épp nagyon be vagytok izgulva, de nincs kéznél gumi
Tabletta előnyök:
- bármikor egymásnak eshettek
- megbízható
- ha sokat szexeltek, akkor olcsóbb
- a férfiaknak általában jobb, mert nem kell gumiz húzniuk (sok nő szerint a lánynak is jobb gumi nélkül)
- mivel az egyik legmegbízhatóbb módszer, ezért elég nagy biztonságérzetet nyújt
- sokaknak segít a pattanásokon
- ált. kevesebb és rövidebb lesz tőle a vérzés, enyhülnek a görcsök
- elég pontos lesz tőle a megvonásos vérzés, így az ember előre tud kalkulálni (bár teszem hozzá, hogy elvileg csak rendszeres menstruáció esetén szabadna felírni, ha meg vkinek rendszeres, akkor alapból tud számolgatni)
- bizonyos betegségek ellen állítólag védelme nyújt (nem tudom ezek bizonyítottak-e)
Hátrányok:
- Akármennyire is alacsony hormontartalmúak a mai tabletták, egyik sem cukorka. Rengeteg mellékhatása lehet (betegtájékoztatóban érdemes elolvasni). Vannak olyanok, amik ritkábban fordulnak elő, de pl. a libidócsökkenés, a hüvelyszárazság, hízás/étvágyfokozódás, migrén, hüvelyi fertőzések nagyon gyakoriak. Egyszer csináltam egy kérdőívet, 50 kitöltő közül csupán 10 olyan volt, aki semmilyen negatív mellékhatást nem tapasztalt.
- Sajnos egyre gyakrabban hallom azt, hogy vkinek a tabletta szedése előtt tökéletesen pontos menstruációja volt, majd a tabletta abbahagyása után se menzesz, se peteérés. Azért ez igencsak kellemetlen, ha az ember babát szeretne. És ezzel a mellékhatással pont az a gond, hogy előre nem lehet tudni, hogy lesz-e ilyen baj. Attól, hogy több évig semmi problémát és mellékhatást nem okoz a tabletta, utána lehet, hogy ilyen gondok lesznek.
- Nagyon kell figyelni a szedésére, ami úgy tűnik elég sok nőnek gondot okoz, mivel a kérdések jó nagy része abból áll, hogy "elfelejtettem bevenni, mit tegyek?"
- rendszeresen el kell járni dokihoz (mondjuk amúgy sem árt, csak akkor elég ritkábban), ami nem két fillér, ha az ember nem sztk-ba jár
Hát hirtelen ennyi jut eszembe:)
Jah még vmi a tabi hátrányokhoz:
- ha véletlen nem használ, azt csak akkor veszed észre, ha már teherbe estél. Bár szerintem normális szedés esetén minimális erre az esély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!