Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Fogamzásgátló tabival már késleltettétek úgy a menszsezseteket, hogy amikor befejeztek egy levélel utána rögtön kezdtétek a másikat szünet nélkül? Ilyenkor jelentkezik áttöréses vérzés? A megszokott időpontba jön meg a menszesz?
Attól is függ,milyen fogamzásgátlót szedsz.
Ezt egy nőgyógyász írta a fokuszbanano.hu oldalon:
Bemásolom
Menstruáció eltolása:
Igazság szerint nem igazán javasolt a menzesz eltologatása, mert az később mindig megbosszulja magát és közti vérzések képében a páciens számára kellemetlenségeket okozhat. A tablettaszedés esetén az ember előre, akár hónapokra, évekre előre is meg tudja mondani, hogy éppen valamikor lesz-e vérzése vagy sem. Tehát nem érdemes a gyógyszerrel variálni, hanem egyszerűen a nyaralást vagy a kirándulást kell a menzesz időpontokhoz igazítani. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a gyógyszer szedésében nincsen kihagyás, és nem tolódik el a ciklus előre vagy hátra egy vagy több napot. Azonban bárkivel előfordulhat, hogy egyrészt hirtelen jut tudomására, hogy elutazik valahova, vagy olyan program adódik, amikor igen kellemetlen lehet a vérzés. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ilyen alkalmak lehetőség szerint ritkán történjenek, mert egy idő után a szervezet nem tudja hová tenni a változtatásokat, és vérzés léphet elő akkor is, amikor az ember legkevésbé szeretné.
Nagyon fontos különbséget tenni a bi- vagy trifázisos illetve a monofázisos készítmények között. Az előbbi gyógyszereket szedőknek kicsit bonyolultabb a menstruáció eltolása, mint a többieknek. Ezen készítmények a Triodena, Gracial, Triquilar, Tri-Regol, Trinordiol, Laurina, Samba. Amennyiben ezen gyógyszerek valamelyikét szedi, akkor a menzesz eltolását a következőképpen kell végrehajtani. A hónap befejezése után amikor a 7 nap szünet következne akkor előveszünk egy újabb levél gyógyszert. Ezt azonban nem az elejéről, hanem a végéről kezdjük el szedni, vagyis minden nap egy szemet visszafele haladva. Nagyon fontos, hogy csak néhány napot lehet így eltolni, tehát maximum 4-5-öt, mert ha már váltunk a másik összetételű tablettára, akkor vérzés jelentkezhet. Egyébként sem biztos, hogy a plusz 4-5 nap alatt nem jön-e meg a menzesz. Ilyenkor ne csináljunk semmit, hagyjuk abba a gyógyszert. Ezután az eltolt napok után következik a 7 nap szünet, amikor megjön a vérzés és persze ezeken a napokon is lesz fogamzásgátló hatás. A 7 nap szünet után a 8. napon újra elővesszük a megkezdett levelünket, és most már nem a végéről, hanem az elejéről kezdjük el szedni, ahogy elő van írva. Ez a ciklus azonban rövidebb lesz annyi nappal, ahánnyal az előző ciklus hosszabb volt. Utána ismét 7 nap szünet és a 8. napon már egy új nem megkezdett levelet kell elkezdeni szedni. Amennyiben így tesz, akkor egész idő alatt lesz fogamzásgátló hatás és a harmadik levélnél már helyreáll a normál ciklus.
Monofázisos készítmények esetén, tehát az összes többi készítményt szedőknél a módszer nem ilyen bonyolult. Itt ugyanis akárhonnan elkezdhetjük szedni a gyógyszert és hasonló módon, ahogy az előbb leírtam. Tehát a befejezett levél után elkezdi szedni a következő levél elejétől, majd maximum 5 napig szedi, utána 7 nap szünet és a nyolcadik napon a megkezdett levéllel folytatja. Persze ebben az esetben sem ajánlatos 4-5 napnál tovább eltolni a menzesz elkövetkeztét.
Amennyiben előrébb akarja hozni a menstruáció eljövetelét, akkor egyszerűen előbb kell abbahagyni a gyógyszer szedését annyi nappal, ahánnyal előrébb akarjuk hozni a menzeszt (itt is maximum 4-5 nappal lehet eltolni a ciklust), majd a 7 nap szünet után a 8-ik napon vagy a következő levelet kezdjük el szedni vagy pedig előtte bevesszük a megmaradt szemeket az előző levélből és utána közvetlenül szedjük tovább az új levelet.
A Qlaira fogamzásgátlóval a menzeszt tologatni nem lehet, mivel annyira bonyolult lenne, hogy ezt jobb nem megtenni.
Én már csináltam ilyet párszor. pl nyaraláskor.
nem hagytam 7 napos szünetet, volt, hogy utána folyamatosan bevettem a 2. levelet is. (szóval akkor 42 szemet folyamatosan) de olyan is volt már, hogy a második levélből csak pár szemet vettem be. nekem egyik alkalommal sem volt pecsételő vérzésem, és semmi egyéb bajom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!