Kezdőoldal » Szexualitás » Egyéb kérdések » T mit gondolnátok erről a...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

T mit gondolnátok erről a rendszerről ?

Figyelt kérdés
Olvastam , hogy Kínában a kamerás megfigyelési rendszerét szeretné kiterjeszteni a szexuális bűntényekre. Ugye Kínában van egy megfigyelő rendszer ami pontozza az állampolgárokat. Pl figyeli, hogy hányszor mész át a piroson meg ilyenek és arc alapján pontoz téged. Ha sok mínusz pontod van akkor lehet nem kapsz hiteét vagy sokkal rosszabb feltételekkel mint kellenemeg egyébb más negatívdolgok. Na és ezt szeretnék kiterjeszteni a szexuális bűncselekményekre is. Te támogatnál egy ilyen rendszert mondjuk itthon ?

2023. szept. 26. 09:25
 1/7 anonim ***** válasza:
52%

Igen, aki szexuális bűncselekményt követ el azt nem árt ha mindenki tudja.

Az igazi az lenne ha úgy menne, mint a White Christmas részben a Black Mirror-ból.

2023. szept. 26. 09:33
 2/7 anonim ***** válasza:

Mondjuk az, hogy bizonyos közterületek be vannak kamerázva, az nem egy rossz ötlet. Csak kár, hogy amikor tényleges hasznukra lenne szükség - tehát megtörténtik valami és utána kéne nyomozni - akkor szarnak bele, hirtelen nincs rá kapacitás. Parkolók is be vannak kamerázva, aztán tudod milyen arányban derítenek fel lopásokat? Néhány %...

Namármost azzal, hogy lakásokat kamerázunk be (ez eleve GDPR probléma, ami Kínában mondjuk nem az, de az európai jogi környezetben igen), azzal szted ezek megoldódnának?

Sztem nagyon nem.

2023. szept. 26. 10:52
 3/7 anonim ***** válasza:

Rengeteg országban létezik nyílvántartás a szexuális bűnelkövetőkről. Nincs igazából új a nap alatt.

Itthon is van hasonló, amit törvény szabályoz, hogy milyen szervezetek érhetnek el.

Azt hittem a kínai szociál kreditben már megjelentek ezek, hiszen ha elítélnek egy bűncselekmény miatt akkor az megjelenik rajta. Mondjuk más kérdés, hogy ha Kínában elítélnek egy bűncselekmény miatt, akkor nem a szociálkredit lesz a legnagyobb gondod és lehet még hálás is lehetsz, hogy nem csak eltűnsz szőrén szálán, mint egyes vállalkozók, bankigazgatók.

2023. szept. 26. 11:37
 4/7 anonim ***** válasza:

3. "Csak" a befolyásos emberek tűnnek el, az átlagjóskák, azaz khm.. átlag Chen-ek nem, max nem kapsz kölcsönt vagy nem vehetsz vonatjegyet.

A kérdező itt szerintem nem a nyilvántartásra utalt elsősorban, hanem a kamerás megfigyelésre, amit elvileg a szexuális bűntényre is ki lehetne terjeszteni a felvetése szerint, csak nem igazán értem, hogy hogyan.

Kérdező, ha bekamerázott közterületen követ el valaki erőszakot, akkor azt abból nyomon lehet követni. Ami a négy fal között történik, azt senki nem tudja meg, ha meg kamerát szerelsz a lakásokba, akkor a jó öreg Orwell világában vagyunk. Vagy hogyan képzelted ezt el egyáltalán?

2023. szept. 26. 12:18
 5/7 anonim ***** válasza:

Én ketté bontanám a kérdést. Sőt, inkább háromfelé.

Az, hogy a bűnözőkről - legyen az akár szexuális, akár egyéb köztörvényes - nyilvántartást kell(ene) vezetni, szerintem egyértelműen előnyös, és egyébként ez a legtöbb országban így is van. (Csak legfeljebb nincs annyira megkülönböztetve a szexuális bűnöző pl. egy "közönséges gyilkostól", mint pl. az USA-ban.)

A másik kérdés (vagy inkább két kérdés) a megfigyelésre, és a "pontozósdira" vonatkozik. Ezek pedig elég kényes kérdések. Kezdeném a pontrendszerrel: ennek maximálisan ellene vagyok. Ez egy "remek" módszere a megfélemlítésnek, és a diktatúra kiépítésének. Nem pontrendszer kell, hanem igazságos, és reális törvények. Én már a "három csapás" hülyeséggel sem tudok egyetérteni. Valaki elkövet három piti bűncselekményt, az többet kapjon, mint aki elkövet egy olyasmit, ami emberi életet kockáztat? Vagy a pontozósdira átültetve: gyalogosként átmész egy forgalmatlan úton minden másnap a piroson, és nagyobb bűnöző leszel, mint egy erőszaktevő?

A politikai vonatkozásai meg végképp az elnyomást szolgálják.

A megfigyelés pedig szintén egy kényes téma. Meddig illeti meg az embert a magánszféra sérthetetlensége, és hol kezdődik az indokolt megfigyelés? A tömegközlekedési eszközök, vasútállomások bekamerázása indokolt? Szerintem kevesen mondanák azt, hogy nem. A lakásod hőkamerás megfigyelése, vagy az udvarod drónnal történő kémlelése indokolt? Szerintem erre meg kevesen mondanák azt, hogy igen. Na, és a szállodai szobák bekamerázása? Vagy egy olyan rendszer kiépítése, ami egész napnyomon követ téged? De akkor már miért ne monitoroznák, hogy milyen weboldalakat nézel, kinek milyen üzeneteket küldesz, stb, stb. Ezek egyrészt elvi, és személyiségi jogi kérdések, másrészt meg egy határt túllépve komoly visszaélésekre adnak lehetőséget.

2023. szept. 26. 12:25
 6/7 anonim ***** válasza:

5. Szépen leírtad. Erről a három csapás dologról nem hallottam. Ez valahol működik?

"gyalogosként átmész egy forgalmatlan úton minden másnap a piroson, és nagyobb bűnöző leszel, mint egy erőszaktevő?"

Szerintem ezeknek a cselekményeknek a szankcionálása azért többé-kevésbé mindenhol súlyozva van. Szóval a pontrendszerben sem mindenért 1 pontlevonás jár, hanem - gondolom - arányosan annak a társadalomra/közrendre stb. veszélyességével.

2023. szept. 26. 12:31
 7/7 anonim ***** válasza:

Kezdeném a pontrendszerrel: ennek maximálisan ellene vagyok. Ez egy "remek" módszere a megfélemlítésnek, és a diktatúra kiépítésének“

Szerintem meg ez pont egy ideális dolog. Én úgy gondolom hogy a társadalmi norma elleni dolgokat kegyetlenül kell büntetni. Ebben pl bele tartozik a szexuális abberáltak is. Ne lehessen nekik dolgozni , vásárolni, egy csomó jogosultságot megvonnák tőlük. Szerintem ezzel sok mindent lehetne megoldani

2023. szept. 28. 16:13

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!