Kezdőoldal » Szépség és divat » Tetoválás » Mennyi ido utan kopnak ki a...

Mennyi ido utan kopnak ki a tetkok?

Figyelt kérdés
Hallottam hogy egy eu-s torveny miatt csak egyfajta tetko festeket lehet hasznalni europan belul. es ez valami olyan minosegu hogy 5-10 ev es kikopik. ez igaz?

jún. 9. 21:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Max bizonyos testrészeken kopik ki, de az meg nem függ a festéktől.
jún. 9. 22:21
 2/6 anonim ***** válasza:
84%

Nem, ez nem igaz.

Annyi történt, hogy jópár évvel ezelőtt behoztak egy úniós rendeletet, amiben a pigmenteket szabályozzák. Ez egy eléggé hosszú, több iparágra kiterjedő irat. Érinti az ételeket, különféle gyártásokat, több iparágat és szektort, köztük a tetováló festékek pigmentjeit is.

Ha jól emlékszem, akkor 2018 volt az eredeti terv, amit kitoltak elsőnek két évvel, majd utána bizonyos országok hosszabbításokat kértek rá.

A lényeg az, hogy a tetováló festékeket szerves pigmentekből gyártják.

A pigmentek maguk olyan molekulák, amik színesek.

Réges régen a fehér festék magas ólomtartalmú volt, a fekete festékben is gyakran jelent meg az ólom. A vörös festékekben főleg nikkel, lilákban mangán, kékekben réz és kobalt, sárgákban higany, ... stb volt. Nem atomi állapotban, hanem szerves kötésben. Ezeket akár meg is lehetett enni-inni, bajod nem lett tőle, átment a testen, mivel nem olódott sem vízben, sem zsírban, se lúgos, se savas közegben. Viszont a festékpigmentek roncsolódnak, és ezáltal olyan más molekulákat alkotnak, amiket a test már képes felszívni és ezen folyamatokból sok kutatás által kialakult, hogy bizonyos koncentrációban, bizonyos embereknél akár rákot okozó hatása is lehet. (Iszonyat alacsony kockázati szintről beszélünk, több tízezer emberből egy esetében.) Emiatt ezeket a pigmenteket tiltották be.

Közben a különféle gyártási területen is kutattak, és másféle pigmenteket kezdtek használni (ételfestékek, színezékek, anyag és felületi festékek a műanyagiparban és a többi) és idő után a tetováló festékek gyártói is találtak közben alternatívát.

De egy ilyen átállás nem könnyű sehol és költségekben emelkedtek az árak.

Régebben a legtöbb európai tetováló amerikában gyártott pigmenteke használt, de ezek nagy része lett tiltva (az EU-n belül, de az USA-ban használatban vannak a mai napig). A fekete, vörös és fehér festékek maradtak ugyan azok. A kékek, zöldek, bizonyos sárgák és lilák lettek mások.

Teljesen kikopó tetoválásból nem létezik egy sem. Bizonyos sminktetováló pigmentekre mondják, de azok sem tűnnek el, hanem a napfényben lévő UV sugarak hatására megváltozik a molekulaszerkezetük és más színük lesz.

Ezért kell azokat 5 évente újra üttetni.

A testtetoválásra meg régen is és ma is az volt az igaz, hogy ha sokat napozol, vagy szolizol, akkor bizony halványodni fog, kopik, mivel a sok UV bizony az összes pigmentet roncsolja. A test is ezért termel melanint, hogy védje magát és a pigment menjen tönkre, ne a szövetek.

jún. 9. 22:39
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem igaz. Egy jól megcsinált tetkó örök élet. Fényvédőzd, testápolózd és olyan lesz sok év után is, mintha új lenne.
jún. 10. 11:51
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Így már világosabb a történet, tudtok ajánlani valami nagyon jó fényvétőt vagy ilyesmit amivel a tetkókat tudom kennyi nyáron? Szeretek napozni de a tetkókat lefedném valami réteggel hogy védjem őket.

jún. 10. 16:34
 5/6 anonim ***** válasza:

Szerintem nagyjából tökmindegy, csak 50, vagy 50+ faktoros legyen. Én még például Balea, vagy Nivea naptej mellett sohasem égtem le, pedig az én bőröm hófehér, gondolhatod, hogy világítanak rajta a fekete tetkók... :D

Azokat is szoktam kenni, amik nem váltak be arcra.

jún. 11. 08:20
 6/6 anonim ***** válasza:

Eucerinnek van 100 faktorosa. Csak azt javaslom mindenkinek, bár drága. Kifejezetten foltosodás elleni hatóanyag is van benne. Pláne a mostani durván magas UV sugárzások mellett fontos a magas faktorszám.

A drogériások nagy része sajnos nem megfelelő védelemmel rendelkezik.

jún. 11. 14:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!