Fel lehet így varratni egy tetoválást gond nélkül?
A szituáció a következő: van egy külföldi tetováló művész akinek beleszerettem az egyik tetoválásába. Mivel pénzem nincs arra, hogy elutazzak hozzá arra gondoltam, hogy változtatnék pár dolgot a tetováláson (az alany szemén, a háttéren..stb) és így varratnám fel. Az említett művész az említett tetoválásról tett ki olyan képeket amiket más művészek csináltak és alá írta, hogy igazából nem zavarja, ha másolják és megkérdezte a követőit, hogy nekik melyik tetszik legjobban.. szóval elég jófej :)
A kérdésem csak annyi, hogy ez mennyire lenne 'legális' tekintve, hogy végülis a művész engedélyt adott a 'copyzásra' és kisebb részleteket meg is változtatnék?
Hát mivel az ő alkotása igen, gondoltam rá, hogy lehetnek következményei. Vagy ma már elfogadott, hogy lopkodják csakúgy engedély nélkül a művészek alkotásait? Komolyan kérdezem, mert csak egy tetoválásom van, azt is én terveztem így nem tudom hogy megy ez a dolog..
De valaki válaszolhatna a kérdésre is észosztás helyett..
Nem tudom milyen művész ez, de a viselkedésènek 3 oka lehet:
- Nem pontról-pontra màsoltak a többiek, hanem azonos stílusban alkottak valamit ami hasonlít az eredetire
- A tetováló egy aljas, nem ügyfélorientált alak, és arra hajt, hogy a másolók ingyen reklámot csináljanak neki
- A tetovàló egy elképesztő tehetsègű, egyedülálló művész ès közel lehetetlen reprodukálni a munkáit, úgyhogy remekül szórakozik a "zsengéken" meg a szerencsétleneken akik azért pénzt adtak
Nem tudom hány éves vagy, de köztudott, hogy a jó tetovàlók nem csak a rossz technikájú kollègákat közösítik ki, hanem a "copy-paste artist"okat és az ügyfeleiket is. Jó tetováló nem hajlandó semmi pènzèrt más munkàját fellvarni valakire, és kizavarnak a boltból ha erősködsz, kitilthatnak az ügyfèlkörből ha megtéveszted őket és azt mondod "ezt te csinàltad" azèrt, hogy megcsinàljàk.
A tetoválàs lènyege nem csak a közössèghez tartozás kimutatàsa lehet, hanem a művészet és az egyedisèg kinyilatkoztatàsa is - emiatt egy màsolás lètrejöttekor 2 tetkò veszít az èrtékèből és a mondanivalójàból.
A tetovàlàs màsolàsa legàlis, a problèma az, hogy a "pinterest-stampes" vagy "copy-pastes" szőröstalpúak kb. a "csìpő-rendszàmos" nőkkel egyenèrtékű tiszteletnek örvendenek a tetovàltak körében. Kevés dolog van ennèl lejjebb tetovàlás tèmakörben.
Az sosem baj, ha valaki inspirálódik, de az gond ha az eredeti munka felismerhető marad (az hogy honnan kezdődik a màsolàs és meddig tart az inspiràció azt nagyon vèkony hatàrvonal vàlasztja el egymàstól).
Én elmondanám egy jó tetoválónak mi a helyzet, és mit tud kihozni belőle - ha csak az utat nem tudod állni akkor akàr felveheted az eredeti alkotóval a kapcsolatot, hogy dobjon össze neked valamit. Kiperkálod a stencil tervezèst, aztán elmész egy nagyon ügyes magyar tetkóshoz aki megcsinálja neked.
Ha a "nincs pénzem" alatt arra gondolsz, hogy egy gyakornok haverod csinàlná ingyen, akkor vedd a monológot tàrgytalannak mert 90% esèly van arra, hogy ott helyben vàllalhatatlan lesz a vègeredmèny, 5% esèly meg arra van, hogy kifakul/kifakad a tinta vagy fertőzést kapsz 🤣🤣🤣
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!