Mit dolgoznak a budapestiek?
Ne hogy azt hidd!
Én pont az ellenkezőjét látom. Menj egy egy külsőbb kerületbe, ne a Váci utcából, vagy a forgalmasabb turistalátványosságok környékéről indulj ki! Ennyi igénytelen, csóró embert egy helyen máshol nem láttam még. Rengeteg a büdös csöves, vagy alkoholista félcsöves és az a sok kisebbségi... De természetesen a másik szélsőségre is van példa.
Egyébként a szó szoros értelmében nem vagyok budapesti. De Budapesten tanultam és munkát is csak itt kaptam. Szóval már rengeteg éve ingázok Budapest és Pécs között. Mikor hazamegyek Pécsre, egyből feltűnik, hogy arányaiban mennyivel több az igényes ember.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak, vegyész vagyok. Laborban dolgozom. A vegyész diplomámmal, két nyelvvizsgával, 6 év munkaviszonnyal keresek nettó 140-et. Hát nem sok, de legalább van munkám.
"De hogy a kérdésedre is válaszoljak, vegyész vagyok. Laborban dolgozom. A vegyész diplomámmal, két nyelvvizsgával, 6 év munkaviszonnyal keresek nettó 140-et. Hát nem sok, de legalább van munkám."
Nem sok? Nekem hasonló életpályával, és még egy környezettan diplomával a vegyész mellé ajánlottak nettó 110-es állást, igaz vidék, de akkor is röhej. Ugyanennél a vállalatnál az adminisztrátor csajszi kap nettó 100-at, akinek csak érettségije van. Egy pizzafutár ismerősöm a borravalókkal együtt van, hogy nettó 180-at is hazavisz és még ő sír, hogy milyen rosszul keres.
Most úgy néz ki, hogy jövőre 29 éves fejjel ülhetek be harmaddiplomára az egyetemre, de aztán irány külföld, én nem pocsékolom itt az időm tovább.
Bocs amiért eltértem a tárgytól, csak nekem tele a hócipőm azzal, ami az országban van munkalehetőség címén.
"Nem sok? Nekem hasonló életpályával, és még egy környezettan diplomával..."
Hát képzeld, nem!
Annak ideján regisztáltam több álláskereső portálon. A mai napig küldözgetik a hírleveleiket. Ami szerint állítólag 40%-kal keresek kevesebbet azoknak az átlagfizetésénél, akik ugyan ilyen végzettséggel hasonló munkatapasztalattal, hasonló munkakörben dolgoznak.
A 140-ből 30-40-et elutazok. Tehát marad 100, amiből egy lakást fenn kell tartanom (hála istennek bérelnem nem kell, ez már nagy könnyebbség), ennem ruházkodnom stb kell.
Van olyan évfolyamtársam, aki elment gyógyszergyárba technikusnak. Ha bevállálja a több műszakos munkarendet, lazán a dupláját megkeresi, mint én.
Ha már a környezettant felhoztad, pont volt tavaly egy környezemérnök szakdolgozóm. Igaz, hogy még BSc-t (3 éves képzés) végezte el, de elment egy multihoz. Csak félig-meddig vág a szakmályába a munkája, mert a biztonsági adatlapokat adminisztrálja. Ehhez képest nettó 250-et megkeres havonta + negyed évente hozzávágnak egy fél milliós prémiumot.
Ehhez képest, igen, kevésnek tartom a 140-et. De félre ne érts, nem panaszkodni akartam. Mint írtam, örülök neki, hogy van munkám. Mikor végeztem ez egyetemen, szerettem volna Pécsen maradni. De esélytelen. Évekig nem kaptam munkát. Igaz, elmehetnék árufeltöltőnek a vegyész MSc-mel, kutatásaimmal, publikációmmal, stb-vel. Mivel nem utaznék havi több ezer km-t, lehet hogy anyagilag még jobban is járnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!