Van itt olyan, aki maga készíti el a ruháit? Mik a tapasztalatai?
Soha nem találok semmit, ami tetszene nekem, jól állna rajtam, vagy az én stílusom lenne. Egyik nap benéztem egy méretárú boltba, és csodálato anyagokat találtam. Átfutott rajtam az ötlet, hogy magam készíteném el a ruháimat. Szerintetek ez megéri? Nektek mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
13/l
Én szoktam, de idősebben kezdtem bele, mint te.
Az az igazság, hogy ha tényleg normál minőségű, hordható ruhákat akarsz, akkor szükséged lesz overlock és fedőző gépre is a rendes varrógép mellett (nem elég varrógép ilyen funkciókkal), a 3 gép együtt pedig 2-300.000 ft környékén mozog.
A két speciális gép nélkül nem tudod úgy elvarrni a ruhákat, hogy rövid használat után ne induljon megint foszlásnak a szál, stb. - magyarán semmire sem jó, csak mutatóba, illetve olyan anyagok varrására (szupersztreccs pl.) ami nem foszlik egyáltalán.
Árban sem jössz ki olcsóbban feltétlenül, mert egy sima póló megvarrásához is kell 1m anyag, egy hosszúujjúéhoz vagy extrább szabásúhoz (nem kell különlegesre gondolni, csak pl. ejtett nyak, átlós szabás, mintás anyag) 1,5-2m is - egy méter anyag a legolcsóbb fajtákból is megvan 1.500-3.000 ft / méter, és erre még számold rá azt az 1-2 óra munkát, amit dolgozol vele.
Egy ruha, nadrág ennél természetesen nem csak bonyolultabb, de időigényesebb is.
Én nagyon szeretek varrni, de én hobbiból teszem, és a pénz nem számít. Szerintem varrni akkor érdemes, ha tényleg meg tudod engedni magadnak azt az anyagot, ami tetszik - mert különben ott állsz, hogy 500-1000-ft-ot megspórolsz ruhadarabonként, de helyette dolgozol rajta egy csomót, és még csak nem is lesz az, amit igazán szeretnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!