12-es vagyok és holnap a suliba ünneplőben kell menni, mert fényképezés lesz a ballagásra, de csak szandálom van ünneplő cipőben. Reggel hideg van szandálban. Mit csináljak vigyem el és ott vegyem át?
*12.-es
Pont és kötőjel!! Hogy fogsz így érettségizni, ha ilyen egyszerű dolgokat nem tudsz?? :(( Szerintem ezzel foglalkozz! A fényképezés nem fontos...
Én írtam oda a csillagozott(javított) részbe... -.-"
Hogy mindenkinek tiszta legyen: :)
290. A sorszámnevek után – ha számjegyekkel írjuk őket – pontot teszünk: 1. osztály, 3. sor, 1978. évi, a 10–12. oldalon stb. A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb. (A keltezés e tekintetben kivétel; vö. 296.)
kedves 4. Valóban, akkor pontot kell tenni. DE amit te írtál példának: 10-12. oldal azt úgy mondod, hogy tíz-tizenkettedik oldal. Amit a kérdező írt, hogy 12-es, az a tizenkettedikES. AZ 'ES'-t kötőjellel kell a szám után írni, a kötőjel elé viszont nem teszünk pontot.
Mielőtt leszólsz valakit, és falsul megmagyarázod, ami ráadásul nem is a hibára vonatkozik, tájékozódj!
Pl. a hónapok után is pontot teszünk. 2013. 09. 27. De ha azt akarod írni, hogy huszonhetedikén, akkor 2013.09.27-én.
"Amit a kérdező írt, hogy 12-es, az a tizenkettedikES."
NEM!
12-es = tizenkettes
12.-es = tizenkettedikes
Még a szabályt is belinkeltem! Nem tudod értelmezni ? :/
Ja, és amúgy ezzel végződik a szabály:
"(A keltezés e tekintetben kivétel; vö. 296.)"
Szóval sikerült pont a kivétellel példálóznod! :DD El se olvastad, teeeee! Így már értem, hogy miért nincs szövegértésed! :DDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!