Hogyan öltözködnek az arabok (és egyéb sivatagi népek), hogy maximálisan megvédjék magukat a sivatagi forróságtól és a homok miatti kellemetlenségtől?
Nem hiszem hogy értelmes, normális választ fogok itt találni erre a kérdésemre (hiszen itt előbb talál arra választ az ember, hogy "férfinak melyik miniszoknyát ajánlanak"), de azért teszek egy próbát.
A közeljövőben a szaharai sivatagba fogok utazni, és néhány hetet ott fogok tölteni (nem kirándulás, hanem egyéb magán célból). Viszont nem akarok megfőni a tűző napon, de azt se szeretném, hogy a homok miatt legyenek kellemetlenségeim. Tanulmányoztam az arab emberek öltözködési módját - azon belül a burnuszt. Ami egy rendkívül jól funkcionáló öltözetnek tűnt számomra a sivatagi környezetben, ami visszaveri a gyilkos napsugárzást, de emellett levegős és ezért a test tud szellőzni alatta. Továbbá ott a Keffiyeh - egy pamutból készült sál, amit a sivatagi népek a fekül köré csavarnak, hogy ily módon védjék a fejüket és a nyakukat a perzselő nap és a homok ellen.
Viszont érdekelne hogy mit hordanak a burnusz alatt? Én azt olvastam hogy jól szellőző, vékony vászon pólót és ugyanilyen hosszú szárú nadrágot, hogy a burnusz durva anyaga ne dörzsölje ki a bőrt teljesen.
De nem tudom, hogy mi a helyzet a lábbelikkel? Sok helyen azt láttam hogy az arab népek egyfajta egyszerű szandált viselnek, mindenféle lábbetét vagy kapcarongy nélkül, ami miatt a homok gyorsan ki tudja dörzsölni az ember lábát - függetlenül attól, hogy jól szellőzik. Azt olvastam a beduinok pl. vastag, kecskeszőrből készült zoknit viseltek hogy megvédjék lábukat a tövisektől, kígyóktól és skorpióktól.
Annak is örülnék, ha valaki saját tapasztalatokkal tudna szolgálni ebben a témában. (HA egyáltalán akad ilyen ember itt.)
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!