Mi a baj a műbőrrel?
Reklámfogás. Nem szégyellik, csak ezekkel a nevekkel jobban el lehet adni. Manapság nagy divatja van a vegán és öko cuccoknak. Egyébként még vegán is a műbőr, mert nem állati eredetű és így jobban felfigyelnek rá a vegán életmód követői, és az állatbarát bőr ellenzők, de szerintem nettó f@szság így hívni. Öko bőrnek viszont biztos nem nevezném, mert nagyon nem környezetbarát, csak ugye ezzel a névvel megint több ember figyelmét kelti fel egy műbőr termék. A szintetikus megnvezés szerintem helytálló, bár tényleg a műbőr a leghétköznapibb.
Egyébként volt műbőr dzsekim, de soha többet nem veszek. Nem szellőzik, és befülledsz benne. Vagy igazi bőrdzsekit veszek, vagy valami szövetet.
Nekem tök mindegy hogy hívják. Manapság a raktárost is divat "logisztikai menedzsernek" hívni. Attól még ugyanaz a foglalkozás marad.
Műbőrből felsőruházatot nem tudnék magamon elképzelni. Az egyik dzsekim valódi bőr, lassan tizen éve hordom és a mai napig hibátlan. Műbőr táskám volt. Szerettem. De pár év, nem is olyan sok, 3-4?, után elkezdett szétfoszlani az anyaga. A külső rétege elkezdett lehámlani. Akkor fogadtam meg, hogy ilyet többet nem veszek, mert hosszú távon pont hogy nem olcsóbb.
Cipőből a műbőrt azért nem kedvelem, mert kevésbé szellőzik, jobban bele tud fülledni a láb. Bár azt is meg lehet csinálni jó. Volt olyan műbőr cipőm, amivel egész napos hordás során se volt ilyen gondom. De ez a ritkább.
A vegán és öko jelzővel sokkal több mindent el lehet adni. Nemcsak a vegánok miatt, hanem azok miatt is, akiknek fingjuk nincs semmiről és a trend vonatra felülve szeretik azt mondani, hogy újrahasznosított, öko és vegán cuccaik vannak - közben baromira nem tudja, hogy mondjuk az újrahasznosított ruhadarabok miért rosszak vagy épp le se esik, hogy a műbőr és vegán bőr ugyanaz.
Egyébként nekem is hasonló tapasztalataim voltak mint a 4-esnek. Úgyhogy én is inkább rendes bőr párti vagyok. Plusz azt is fontos figyelembe venni (és rendszeresen nem hangoztassák a nagy állatvédők), hogy amikor egy állat feldolgozásra kerül, akkor sok "felesleg" lesz benne. Teszem azt, húsiparba tényleg nincs helye se az állat szőrének se a bőrének.
Nyilván az lesz ökológiailag a leghelyesebb döntés ha ezeket továbbértékesítik olyan kereskedelmeknek akik ezekkel foglalkoznak.
Én még nem hallottam olyant, hogy valaki a bőréért vagy szőréért levágna állatot. Mindig a belsőségek is értékesítve voltak.
Úgyhogy a fentiek miatt ellentmondásos az, aki eszik húst, de elítéli a bőr és szőrme dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!