Hisztek abban, hogy a ruhának nincs neme?
49, én olyat nem írtam, hogy férfi nem vehet fel színes cuccot. Magassarkút ne vegyen fel meg szoknyát.
50, ugyan nem a 44-es vagyok, de válaszolok helyette (is): az igazi férfi nem büdös, és nem veri az asszonyt. Tudod, a férfiasságnak nem ezek az ismérvei.
Az egyetlen értelme, hogy van külön női és férfi ruhaosztály, az az, hogy a nők és a férfiak testalkatbeli különbségei miatt egyszerűbbé teszi azoknak a ruháknak a vásárlását, amiknél számíthat a viselő testalkata. Egy fekete farmerben nyilván önmagában nincs semmi nőies vagy férfias, de egyszerűbbé teszi a vásárlást, hogy el van különítve a női és a férfi farmer, hiszen egyszerűen valószínűbb, hogy egy női testre a női testre szabott farmer jobban fog passzolni. Ettől függetlenül, ha egy férfi a női osztályon vesz mégis farmert, vagy fordítva, szerintem nincs azzal semmi baj, maximum nehezebb megtalálni azokat a darabokat, amik passzolni fognak.
Ezen túl az, hogy mit azonosítunk “nőiesnek” vagy “férfiasnak”, azt a társadalom és a kultúra szabja meg. Régen a férfiak jártak magas sarkú cipőben, meg aranyozott csicsás ruhákban, mert akkor az volt a “férfias”. Manapság ezek “nőiessé” váltak, de ez csak és kizárólag az adott kor divatja dönti el, nem valamiféle biológiai marker, ami bekapcsol az agyunkban, hogy magassarkű=nőies. Ezek tehát nem velünk születnek, hanem megtanuljuk őket.
53 vagyok.
Tényleg ennyien vagytok, akik férfias viseletnek találjátok a magassarkú cipőt??? 😱
#55 Régen az volt: [link]
Bár még a nők sem szeretik hordani. Megértem, hogy kiment a divatból.
Ugyan mit számít, mi volt régen?
És nem szeretésről van szó, hanem arról, hogy nevetséges gondolat, hogy férfias viselet legyen.
Szerintem jogos és szükséges azzal foglalkozni, hogy "mi volt régen" átlagemberként is, nem csak "néprajzosként", hiszen a történelem ismeretével tudjuk megérteni például ennél a témánál, hogy az, hogy mi "férfias" és mi "nőies" viselet, nem a kromoszómákban vagy a nemi szervekben dől el, hanem pusztán a társadalom és a kultúra határozza meg. Ezért képlékeny, nem kőbe vésett dolog tulajdonképpen semmi, ami a divatban megjelenik. Ma még lehet, hogy úgy vagyunk vele, hogy teszem azt, a crop-top nőies, tíz év múlva meg a legmacsóbb, legmaszkulinabb férfiak fogják hordani, hogy jól megmutassák vele a kockás hasukat :D
A divat azért tud megújulni, azért marad szórakoztató és érdekes, mert vannak emberek, akik mernek kilépni a konzervatív, mesterségs kategóriákból, hogy mi "férfias" és mi "nőies" és akár megkockáztatják, hogy kicsit "nevetségesek" legyenek... két hétig, amíg aztán mindenki azt fogja hordani, amit ők.
Mindez igaz, de a mindenkor aktuális divat szerint alkotunk véleményt embertársaink öltözködéséről, nem az alapján, hogy mit hordtak párszáz éve, vagy mit fognak hordani a 22. században.
És most nem arról beszélünk, csípőnadrág vagy derékon felül érő, aminek a divatja szinte évről-évre változik, hanem a magassarkúról, ami már több, mint száz éve nőies viselet, és nem valószínű, hogy a következő száz évben változás álljon be e téren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!