Kezdőoldal » Szépség és divat » Öltözködés » Mit jelent a ruhaknal az hogy...

Mit jelent a ruhaknal az hogy fenntartható?

Figyelt kérdés

2022. okt. 13. 06:57
 1/9 Noren1989 ***** válasza:
100%
Valószínűleg újrahasznosított/újrahasznosítható anyagokból készült.
2022. okt. 13. 07:07
 2/9 anonim ***** válasza:
54%
egy habiszti szöveg, hogy jobban megvegyék
2022. okt. 13. 10:28
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg azt kellene jelentenie, hogy etikusan készült, a lehető legminimálisabb környezetszennyezéssel azaz:

-nem használnak harmadik világbeli gyerekmunkásokat, rabszolgákat

-természetes anyagokat használnak, amiket úgy termesztenek, hogy közben nem veszélyeztetik a helyi élővilágot, pl környezetbarátabb permetezéssel, nem monokultúrákat kialakítva

-nem használnak szintetikus "vegán" bőrt (műanyag), olyan szöszös akrilt/poliésztert (műanyagot) ami a mosás során belemegy a vízkörbe és szennyez, nem használnak fel durva vegyi anyagokat festéshez, koptatáshoz.

-nem a világ másik feléről szállítják be a dolgokat, ezzel rengeteg szennyezést okozva

-a cucc nincs agyon csomagolva, pl a cipő egy darab karton dobozban érkezik, nem 8 féle műanyag csilli-villi fóliában, temérdek reklámanyaggal

-a termék jó minőség, van benne jópár év, évtized rendszeres viselés, azaz nem fast fashion ami mikrotrendeket szolgál ki, hanem tartós darab

-újrahasznosított elemeket tartalmaz, pl bicikli gumiból készült övek, felszabott ruhából varrt patchwork takarók

2022. okt. 13. 11:36
 4/9 A kérdező kommentje:
ezek szerint ahol nincs megkülönböztetve hogy fenntartható lenne a ruha ott az előállítás során nagy volt a környezetszennyezés
2022. okt. 13. 11:53
 5/9 A kérdező kommentje:
Én vmi olyasmit gondoltam hogy a ruha fenntartási költségei minimálisak, és úgyan olyan mint új korában. pl nem nyúlik es bolyhosodik
2022. okt. 13. 11:56
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos ez a fogalom nincs rendesen definiálva, úgyhogy sok esetben ilyen greenwashing van mögötte.

greenwashing = amikor úgy próbálják beállítani, hogy a termék környezetbarátbb mint valójában. Ennek tipikus példája ha zöld, leveles csomagolásba rakják kb ugyanazt, de a vásárló arra asszociál hogy az ettől környezt kímélőbb

2022. okt. 13. 13:07
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem feltétlenül. De gyakran igen, sajnos.

2022. okt. 13. 13:57
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

#6: Erre a H&M kiváló példa. Újabban azzal lobbizik, hogy mennyire fenntartható divatot képviselnek, miközben a ruhák minősége messze nem erről tanúskodik.

Rendeltem tőlük egy pulóvert, amin nem mellesleg az egyik kedvenc zenekarom képe van, és elméletileg újrahasznosított textilt tartalmaz. Amikor kicsomagoltam, egy hatalmas narancssárga címke virított rajta, hogy “a minta egy ‘speciális eljárással’ került az anyagra, ezért az idő múlásával fokozódik a kopott hatás”. Nem gondolnám, hogy ez környezetbarát felfogás lenne.

Nem mellesleg online exkluzív termékként árulták. Szerintem egyértelmű, hogy miért. Elveszik az emberek vásárlási kedvét, ha az üzletben látnak egy ilyen címkét.

2022. okt. 14. 00:16
 9/9 A kérdező kommentje:
ócska mind
2022. okt. 14. 12:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!