A ruhára miért azt mondják, hogy szett?
Nálam a ruha az mindenféle ruha. Kabáttól a zokniig ruha. Kivéve, ha a webshop kategóriákat nézem akkor tudom, hogy az egyberuhákra gondol.
A szett meg egy alsó és egy felső. Pl melegítő szett.
Még mindig jobban és meghonosodottabban hangzik, mint az “áutfit”, ahogyan a mai tinik hívják.
Egyébként, ahogy már előttem elmondták, nem egy ruhadarabra értik, hanem több ruha és akár kiegészítők összességére, amit az ember egyszerre magára aggat. (Pl. felső + nadrág + kabát + sál + sapka + cipő)
A ruháim az összes cucc, ami a szekrényemben és rajtam van.
A szettem vagy outfitem meg az, ami épp rajtam van, de a szett lehet összetartozó ruhadarabok összessége is, függetlenül attól, hogy épp hordom-e.
Amúgy a szett csak azért hangzik jobban, mert egy vagy két generációval előbb vettük át. Idővel az outfit is szokványos lesz, vagy pedig teljesen kikopik a nyelvből.
Szett az, ami egyben van, a ruha nekem inkább csak egy-egy ruhadarab.
Egyébként én is a szett kifejezést kedvelem jobban, valahogy mindig kiráz a hideg, amikor az outfit szót használják, főleg ragozva "outfitemben". De én egyébként leginkább az öltözék, öltözet vagy ruhaösszeállítás szavakat szeretem használni, de persze nem szólok be ilyenek miatt senkinek.
Nekem:
ruha = egy póló, vagy egy nadrág, illetve az egyberuha (szoknya) is lehet ruha
szett = összeillő ruhák, pl. szabadidőnadrág + dzseki szett
"outfit" = minden ami rajtam van egyszerre (főleg látható helyen, a fehérnemű nem feltétlenül része)
Amúgy használni nem igazán szoktam egyiket se, nem igazán beszélgetek öltözködésről. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!