Szerintetek igaz az, hogy a konfekció méretek az évek során átrendeződtek? Értem ezalatt, hogy “észrevétlenül” egyre kisebbek lesznek?
Tehát pl. egy 10 évvel ezelőtti M-es méret ma már L-nek felel meg.
Olvastam valahol, hogy a ruhagyártók így akarjak az image-t fenntartani az üzletekben, hogy oda a csak szép és csinos emberek járnak vásárolni, ergo a márka, az üzlet jobban vonzza a “szemet” ezáltal még több vásárlót.
Nálam is ez a helyzet 48/50-es ruhák már ilyen M/L-nek felelnek meg.
De ezzel magukkal szúrnak ki, mert kevesebben fognak tőlük öltözni.
Hál istennek a Tesco, a Kik és Bonprix még értelmesen méretez.
Szerintem is régebben kisebbek voltak a méretek mint most:
Pl vegyünk engem, átlag magas, átlag testalkatú lány, ez régen M-es (medium=közepes) méret volt. Most S-es pólókat, pulcsikat és bugyikat kell hordjak, mert minden M-es cucc lóg rajtam. Pólóból van, hogy a 36-os/S-es méret nagy rám, míg 5 éve, szinte ugyanezzel a testsúllyal 38-40-es méretű ruhákat, M-es felsőket kellett hordjak.
Úgy gondolom ez valami marketing fogás lehet, hogy az emberek több pénzt költsenek kajára, hisz amíg beleférnek az S-M-L méretű ruhákba, addig nem gondolják azt, hogy kövérek. Sőt: talán, ha egy duci/kövér lány, aki korábban XXL méretű nadrágot hordott, és most feljön rá az L-es, elégedett lesz, többet fog vásárolni.
Mivel egyre több a kövér ember (Magyarországon minden 3. 15 év feletti túlsúlyos/elhízott), így egyre nagyobb az igény a nagy ruhákra, egyre kisebb a kis méretekre, de az X-ek szaporításánál jobban néz ki, ha a már meglévő méretek paraméterein változtatnak (talán ez olyasmi, mint mikor a joghurt nem drágul a címke szerint, de 150 g helyett csak 135 g mondjuk), mert az kevésbé feltűnő, könnyebben átsiklunk felette.
Igen. 10 éve volt az S-es ami kicsit nagy volt rám. Bejött az XS-es ami pont jó de ezzel egyidőben az S-es sokkal nagyobb lett. Aztán az XXS megjelenésével észrevettem, hogy időnként az XS is nagy már.
Illetve gyerekméretek ugyanez, bizonyos dolgokból pl. balett dressz a gyerekméretet veszem mert olcsóbb. Pár éve a legnagyobb gyerekméretet vettem, ami 167 cm vagy 16 éves jelöléssel futott. A napokban ugyanott ugyanaz a típusú dressz a 12 éves méretezéssel volt rám jó. 1-2 cm-el talán kisebb mint a régi de ez lehet a régi kinyúlása miatt is. Nadrágoknál is csodálkoztam már hogy a 14 évesekre való sokszor nagyobb mint amit hordok (34-es méret).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!