Lehetséges, hogy a klímaváltozás miatt néhány évtized múlva már nem lesz szükség meleg téli öltözetre Magyarországon?
Klimavaltozas nem arról szól, hogy kellemes madarcsicsergős összebújós sétálgatós langymeleg van január közepén.
A Klimavaltozas extrém idojarasvaltozast, hatalmas viharokat, napokid tartó orkán erejű vízözön hetekig tartó szikkadt hőhullam fog követni. Sokkal szélesebb lesz az emberek ruhatára a változó környezethez próbálnak igazodni.
#3 A klímaváltozás egy sor különböző éghajlati elem gyors ütemű változása nagyon valószínűen szoros összefüggésben az üvegházhatású gázok emberi kibocsátásával, és a klisékkel ellentétben nem jár mindenhol mindenféle szélsőség gyakoribbá válásával. A magyarországi megfigyelések alapján a telek átlaghőmérséklete növekvő, a hideg szélsőségek gyakorisága és mértéke pedig csökkenő tendenciát mutat.
Kérdező, nem tudom, nálad mikor kell meleg téli öltözet. A legutóbbi tél rendkívül enyhe volt (az évszak egészének átlaghőmérséklete a sokéves átlaghoz képest +2.8 °C), és a leghidegebb napon sem mértek sehol -13,2 °C-nál hidegebbet. Kb. ilyesmit képzelj el, a következő évtizedekben valószínűleg egyre gyakoribbak lesznek az ehhez hasonló telek. Ugyanakkor fekvésünkből fakadóan időről időre továbbra is be tud ütni kemény hideg (mint pl. 2012 február, 2017 január), szóval mediterrán éghajlatra nemigen számíthatunk.
#4-es vagyok. A lepontozóknak:
"A szélsőséges hőmérsékletekben bekövetkezett változásokat jellemző trend értékek arra utalnak, hogy a klíma megváltozása a meleg hőmérsékletekkel kapcsolatos szélsőségek egyértelmű növekedésével és a hideg hőmérséklettel kapcsolatos szélsőségek csökkenésével jár a teljes múlt századot is felölelő időszakban."
Ezt nem én mondom, hanem a szakemberek.
("Hőmérsékleti szélsőségek alakulása" fejezet)
De persze emlegessük még vagy ötven évig amiatt az egy hóvihar miatt (amikhez hasonlók időnként a múltban is előfordultak), hogy jáj, milyen hideg márciusaink vannak. (amúgy azóta berántottuk az elmúlt 120 év két legmelegebb márciusát - 2014 és 2017)
Szerintem viszonylag hideg volt a 2019/2020-as tél.
Mármint érzetre.
Nem voltak ugyan szélsőségek, de decemberben egy hétig havas-zúzmarás idő volt nappali fagyokkal, valamint januárban is kb. 3 hétig tartott egy ködös-borult-zúzmarás időszak nappali fagyokkal. Igaz, a február igen enyhe volt.
Nagy havak nem voltak, de szép számmal akadtak olyan napok, amikor melegen kellett öltözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!