Japán iskolás lányoknak miért kell fagyos időben nagyon rövid szoknyában járni?
Annyiban igazuk van a többieknek, hogy ez nem mini szoknya szokott lenni, hanem inkább térdig érő. De persze hóban-fagyban így sem melegít eléggé.
Én voltam már Japánban, és mikor leesett a hó, és én már nagykabátban, sapka-sálban mászkáltam, szegény iskolás lányoknak akkor is csak ez a szoknya maradt. De nem csak ők, felnőtt nők is a 30 centis hóban ugyanúgy nadrágkosztümben siettek munkába, ha volt is rajtuk harisnya, az tök vékony.
És hogy miért? Egyik a nagyon durva szabály-tisztelet.
Soha nem az időjárást figyelik, hanem a naptárat. Pl. mikor ideje van a téli egyenruháról nyárira áttérni, akkor váltani kell a diákoknak, akármilyen az idő. És fordítva. Lehet még meleg idő, de ha a naptár szerint télire kell átváltani, akkor ez van és kész.
Én beszélgettem erről pár japán lánnyal, akik panaszkodtak, hogy mennyire fáztak iskolás korukban. De nem vehettek alá a szoknyának semmit. Lehet, van olyan suli, ami megengedi, de akikkel én beszéltem, azoknál nem.
Egyébként a miértre vonatkozóan olvastam erről a "Levelek Japánba" című magyar könyvben (ajánlom, nagyon érdekes), ahol azt írják: a japánok úgy gondolják, az megerősíti az immunrendszerét a gyereknek, ha sokat edzik a hidegben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!