Kezdőoldal » Szépség és divat » Egyéb kérdések » Mennyire valószínű hogy...

Mennyire valószínű hogy keloid képződjön?

Figyelt kérdés

Szeretnék csináltatni fülporc piercinget de eléggé elbizonytalanodtam. Olvastam hogy keloid alakulhat ki fülporc piercing szúrás után még akkor is, ha becsületesen fertőtlenítem és nem alszom rajta stb. tehát betartok mindent, amit a piercinges mondott.

Illetve honnan lehet tudni, hogy erre mennyire van hajlamom?

Ez egyáltalán ritka dolognak számít, hogy valakin keloid jelenik meg a fülporc piercing csináltatása után?

Eléggé meg vagyok ijedve, mert láttam képeket nagyon extrém esetekről.

2022. ápr. 23. 20:38
 1/2 anonim ***** válasza:

Normális szalonban, steril körülmények között csináltatva, megfelelő utókezeléssel és ápolással, minőségi ékszerrel és alapvetően keloimentes heggyógyulású embernél a piercing melletti keloid kialakulása 10% körüli maximum és az is levihető peroxiddal(patikai hidrogén-peroxid oldtal, vagy hyperol tabletta), vagy teafa olajjal.

Az extrém keloid képződés akkor van, ha a fentiekből több sem igaz, illetve porcba lőtt ékszereknél.

A porocos ékszere látható gyógyulási ideje 6-8 hét, de a tökéletes és teljes gyógyulás 12-24 hónap. Ennyi idő kell, hogy a porcszövet teljes mértékben regenerálódjon és hámszövet képződjön a lyuk felületén. A tökéletes gyógyulás után akkor alakulhat ki keloid, ha az ékszer erős fizikai behatásnak van kitéve és sérül a lyuk illetve maga a porc is.

Hajlamod akkor van, ha az általános sebeknél, horzsolásoknál is keloidosan gyógyul a bőröd. Akkor nem ajánlott a piercing csináltatása.

A keloid képződés azért történik, mert folyamatos irritáció van a seben, ami megnöveli a hisztamin mennyiséget és a sejtosztódás felgyorsul, hogy segítse a seb gyógyulást.

A piercingek esetében az irritációt a piercing anyaga, vagy a piercing szárára rárakódó anyagok okozhatják. Ezért is érdemes betartani, hogy az ékszert és környékét ne érje vegyianyag (hajfesték, hab, lakk, balzsam, zselé, smink...stb.), más, szerves anyag (természetes vagy mesterséges élővizekben lévő mikroorganizmusok..stb). Ezért is tabu a strand, uszoda. Tabu még a szoli, szauna, gőzfürdő. Ennek oka az, hogy ne hevüljön fel az ékszer, mivel a fém gyorsabban melegszik fel és megfőzi a lyukat, és az is hátráltatja a gyógyulást és irritációt okoz. Óvni kell még attól, hogy a haj rátekeredjen, mivel a hajszálak felületén nagyon sok idegen anyag van, ami így könnyen az ékszer szárára rakódik, illetve onnan a lyukba jut.

A fizikai behatásoktól való védelem meg evidens szerintem (tehát ne nyomja semmi, ne húzza semmi, ne piszkáld, feleslegesen ne mozgasd, ne cserélgesd a tökéletes gyógyulásig).

Minél jobban odafigyel ezekre valaki, annál rövidebb lesz a gyógyulás, illetve annál kevesebb az esély a keloid/vadhús kialakulásra.

Ha mégis kialakulna, akkor három héten át, napi háromszor kell a következőt tenni:

Peroxidba mártott, tiszta fültisztító pálcikával óvatosan elől és hátul is alaposan megtörölgetni az ékszert és környékét. Utána egy másik fülpiszkálót vagy kisebb vattát átitatva a perixiddal, majd 3-5 percig a keloidra helyezni. Pezsegni fog, ami jó. Az idő letelte után ismét áttörölgetni egy másik peroxidos fülpiszkálóval és ennyi. Ezt naponta 3 alkalommal csinálni (ébredés után, valamikor a napod közepén, illetve közvetlenül lefekvés előtt). Három hét letelte után, ha nem szárad le teljesen a keloid, akkor váltani kell teafa olajra, amivel ugyan így kell napi 3 alkalommal három héten keresztül kezelni. Ha akkor sem jó, akkor 1 hét pihentetés (addig lehet kezelni tengerisós vízzel, vagy octenisepttel) és utána újra a peroxidos kezelés. Természetesen extrémebb esetben piercerhez, vagy orvoshoz fordulni. Erős viszketés, bőrpír, gennyes gyulladás esetén szintén piercer vagy orvos, mivel lehet allergia, de lehet bakteriális, vírusos vagy akár gombás fertőzés is. (Ezek ritkán jönnek ki.)

2022. ápr. 24. 10:29
 2/2 A kérdező kommentje:

Úristen nagyon szépen köszönöm ezt a hosszú választ 😱❤️

Nagyon sokat segítettél, köszönöm.

2022. ápr. 24. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!