Hogyan ápoljam az ajkaim, hogy ne cserepesedjen ki folyton?
Hidratáció!
Nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tölts le egy appot (hydro coach, daily water, water drink reminder, waterlog, kedvencem a: water time), ami segít eleget inni napközben. (és tiszta vizet igyál, ne cukrozott , színezett vizet). Egy idő után megszokod, hogy eleget igyál.
Figyelem elterelés: hajgumi a kézre. Amikor észreveszed, hogy csinálod, amiről le akarsz szokni, jól meghúzod a gumit és elengeded, had csípje a csuklódat - ezzel extra fájdalmat csatolsz a cselekvéshez és segít leszokni (kivéve, ha betegesen élvezed a fájdalmat - ami nem normális).
Én is rengeteget szenvedtem ezzel, főleg gyerekkorban, de később is előjött. Állandóan cserepes volt a szám, én is letépkedtem a bőrdarabokat, mert gusztustalan, ekkor vérzett, fájt stb.
Mára szinte teljesen rendbe jött. Amit a folyadék és vitamin bevitelről mondanak, az alapvetően igaz, de önmagában kevés. (Persze a cserepesedés hátterében állhatnak ilyen okok, de pusztán az, hogy elkezdesz vizet vedelni meg zöldséget enni, az nem segít).
A következőket csinálom:
1. fogmosás után nedves fogkefével átdörzsölöm az ajkakat. Óvatosan, hogy ne sértse fel, nem az a cél, hogy véresre csiszold, hanem hogy felfrissítsd és eltávolítsd az elhasználódott hámréteget, ami rácserepesedne.
2. Ez után a még vizes és puha ajkakat bekenem ajakápolóval. Nekem erre a célra a Bioderma Atoderm balzsam jött be leginkább. Nem olcsó, de elég napi 2x használni, így hónapokig kitart.
3. Le kell szokni a nyalogatásról. Pár másodpercre segít, de aztán sokkal rosszabb lesz. Néha az ember reflexből megnyalja a száját, de ne legyen rendszeres, ne váljon rossz szokássá.
4. Ajakápolókkal óvatosan. Amióta a fenti módszert követem, nem is hordok magamnál ajakírt. Labellot semmiképpen, mert ahogy előttem is írták, minél többet használod, annál rosszabb lesz a helyzet - ha hozzászokik a szád, kb. negyedóránként kenegetheted, mégis ki fog száradni. Ha mégis használsz ajakápolót, ne száraz, hanem nedves ajkakra vidd fel és ne nyalogasd, ne rág a szád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!