SEGITSÉG! Ha ideges vagyok tépkedem a hajam egyesével és a fejemen a bal oldalon egy nagyon kicsi foltba nincs haj. De nem szeretem összefogni, akkor hogy hordjam a hajam?
Ez nem olyan egyszerű kedves első. Ez
A trichotillomania egy mentális betegség, az ember úgy tépi, hogy észre se veszi. Iszonyat ijesztő, hogy az agyad nem tudja mit csinál a kéz.
Én több mint tíz éve küzdök vele, több-kevesebb sikerrel.
Nekem viszonylag sikerül kordában tartani, de ha stressz alatt vagyok, én is beterítem a padlót hajjal.
Mostanra már ott tartok, hogy növesztem, újra dús és egészséges.
Haj-köröm vitamint szedek, meg mellé orbáncfű teát iszom a stressz ellen. Ha egy helyben kell ülnöm, akkor kötök, vagy a nyakamban hordott medállal játszom.
Vaddisznó sörte kefe, hajkiegészítők arzenálja, márkás sampon, balzsam, hajpakolások, minőségi festék...de megéri.
Ami segíthet, hogy ha valami texturált felületű fülbevalót, karkötőt hordassz, és a hajad helyett azzal játszol.
Valamint csatok, hajpántok, virágok, kalapok kendők, trükkös frizurák. ha nem lóg a haj az arcodba, akkor kevésbé van rá ingerenciád hogy hozzányúlj.
Ha van kedvenc foltod, tedd hozzáférhetetlenné.
Ha szemöldökből, szemillából is tépsz, akkor dobd ki a szemöldökcsipeszt.
Járj el fodrászhoz, és viseld fokozottan gondját a hajadnak. Ez egyrészt motiválni fog arra, hogy szépen tartsd, másrészt ha fodrászhoz mész, nem lehet kopasz folt, igaz?
Persze eggyes lányoknak, nőknek folttakaró parókát is kell felvarrni, ami lefedi az adott foltot, és hagyja alatta kinőni a hajat.
A féltartós hajfesték is jó taktika, azt ha összefogdosod, a kezed tiszta festék lesz.
Meg azért tudd, hogy ez gyakoribb mint hinnéd.
Ha gondolod, írj PMet.
Semmi baj, a lényeg hogy most már tudod.
A fenyegetőzés, ijesztgetés, önkép rombolás viszont ez ellen pont ellentétes hatást ér el, hiszen SZORONGÁST, STRESSZT vált ki, ami pont, hogy rontja a tüneteket.
Szóval ha látsz valakit idegesen a haját piszkálni, szálanként végighúzni, akkor nem az a megoldás hogy leüvöltöd a fejét. Az estek nagy többségében ő ezt nem veszi észre, csak ha már megvan a baj. Ez a tapintási inger megnyugtató, semleges érzetet ad, ezért nem tűnik fel.
Ilyen esetben a helyes megoldás az, hogyha megpróbálod kimozdítani az illetőt a negatív pótcselekvésból, és pl. megkéred hogy csináljon valamit, amihez mindkét keze kell. Valamint megnyugtató zene, rubik kocka, stresszlabda, egy bögre tea, masszázs, hasonló segíthet.
Attól meg ne félj, hogy a te vagy bárki más haját bántaná, mert a fejbőrön az inger központ, és csak saját magának működik. Ha te akarsz az ő hajához nyúlni, mindig kérdezd meg előtte, és ne sértődj meg ha nemet mond. valószínűeg fél, és szégenli a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!