Kezdőoldal » Szépség és divat » Bőr- és hajápolás » Akne okainak kivizsgálása....

Akne okainak kivizsgálása. Hol? Mennyiért?

Figyelt kérdés
Már elegem van a sok kenőcsből és idióta tanácsokból. 24 éves vagyok és még mindig aknés. Egy olyan céget, klinikát keresek, ahol kivizsgálnak és megmondják, hogy ez és ez az oka, amire ez és ez a megoldás. Ismertek ilyet? Van tapasztalatotok?

2013. júl. 26. 18:42
 1/4 anonim ***** válasza:
gaSajnos én ilyen helyet nem ismerek, ráadásul az akne okait csak találgatják legtöbbször, szóval én inkább külön mennék kivizsgálásra. Vérvétel, ételintolerancia teszt, egyéb allergiavizsgálat, nőgyógyászat, FOGÁSZAT ( sokszor nem is gondolnak rá, de nagyon fontos), gyulladások kiszűrése bárhol a testedben ( gyulladt, piros.pattik esetén), endrokinológus, ha indokoltnak látod ( pl szőrösödés vagy egyéb panasz is van a bőrproblémák mellett), dietetikus, ha úgy érzed a táplálkozásod nem megfelelő és tanácsot szeretnél. Emellett érdemes sportolni ( rendben tartja a hormonokat), szaunázni, méregteleníteni néha, stb. Tudom, hogy a krémekben nem hiszel, de sajnos ez is kell hozzá, mert ez egy komplex folyamat és simán előfordulhat, hogy nem találnak semmi okot. 1. Állapítsd meg milyen pattanásaid vannak : gyulladt, vöröses, esetleg gennyes pattanások: gyengéd lemosó napi 2x, benzoil- peroxidos krém napi 1-2 alkalommal ( aknefug, akneroxid, duac, patikában keresd őket), és egy nem komedóképző, jó hidratáló. Az aknefug, stb szárítanak és baktériumölők, ezért muszáj a krém. Emellett heti 1-2 alkalommal egy 8-10-12%os aha savas hámlasztót is kéne alkalmazni.( neostrata, isis pharma, suiskin, szintén patikában, illetve a bbkrém.hun). Ja, itt beszúrnám azt is, hogy drogériás alkohollal teletömött hülyeségeket ne vegyél ( garnier, loreal, stb...) mert csak ártanak. Ha nem gyulladt pattijaid, zárt mitesszereid vannak: szintén mehet az aha- savas hámlasztás, de itt tilos a benzoil peroxid, mert csak rosszabb lesz tőle. Itt fontos egy retinalos krém esténként ( pl avéne triacneal) vagy egy jó szalicilsavas hámlasztó este ( paula's coice 2%os). Hidratáló ide is kell, és a lemosó se szárítson. Emellett érdemes jó minőségű sminket használni, az összetevőket nézd át mindig a krémmánián, hidd el ez fontos, de nagyon:-) Még érdemes odafigyelni a párnád/ hajad tisztaságára, illetve jó lenne ha háton aludnál, ha tudsz, és amennyiben otthon vagy, eltűznd a hajadat. Kozmetikushoz akkor kellene járnod, ha nem gyulladt pattik/ mitesszerek vannak rajtad. Gyulladtaknál inkább ( ha otthon nem válik be a benzoil- peroxid) bőrgyógyász kellene. Fontos, hogy jó szakemberekhez kerülj:-) Ide sorolom még a stresszt is, mint jelentős pattanás okozót, szóval ha szükséges, itt is keress szakembert vagy beszélgess valakivel illetve a sport is jó a stressz ellen:-) Néha egy-egy bőrre jó hatással bíró gyógyfürdőbe is kiruccanhatsz, plusz a jó levegő is sokat segít, szóval havi egy túra vagy heti egy szabad levegőn végzett kocogás is jó hatással bír. Itt meg kell.említenem a napot, ami nem tesz jót a pattikra, max elsőre úgy tűnik a szárító hatása miatt. A hámlasztás mellé min 30, de inkább 50 faktort ajánlok ( igen, mindennap, a városba is). A bioderma, eucerin, avéne fényvédői jók szerintem pl. Fontos, hogy a fényvédő ne okozzon további pattanásokat. És reménykedj a javulásban mindig:-) én sok éve küzdök a bőrömmel ( zárt mitesszeres) és mostanában javul, de makulátlan bőröm valszeg sose lesz ( genetika is okozhatja, illetve ha tablettát nem szedsz, simán lehet normális és egészséges hormonrendszered, a hormonok miatt is lehet baj, sajna erre csak a fogamzásgátló van...). Sok szerencsét!:-)
2013. júl. 27. 00:26
 2/4 A kérdező kommentje:

Szia! Köszi ezt a hosszú választ:)

Körülbelül 16-17évesen kezdődött, akkor nagyon ronda volt az arcom, aztán fokozatosan javult valamennyit. Tavaly például alig volt 2-3 pattanásom (akkor jártam dermabrázióra is, így a hegek is szépen eltűntek), de egy 2-3 hónapja megint eléggé sok van. Nagyon sok mindent kipróbáltam már rá. Bőrgyógyászhoz is jártam vagy 2éven keresztül... Szedtem rá gyógyszert az elején. Aztán már csak kenőcsöket írt fel rá. Akneroxid, Zynerit, Lubexyl, kentem aknesollal, most egy ideje meg már csak Vermix-et használok. Antibiotikumot is fel akart írni, de azt nem vállaltam be a kemény mellékhatások miatt(Roaccutan). Nem mondom, hogy egyik se ért szart se, mert igenis segítettek, de az a baj, hogy ez csak külső kezelés, ezzel csak a tüneteket kezelem és én az okokat szeretném megszüntetni. Alig több, mint féléve voltam teljes laboron és minden értékem tökéletesnek mondható volt. Ételintolerancia tesztet most akarok majd csinálni. Erős a gyanúm, hogy valamilyen étel(ek) miatt van. Allergiára azért nem gondolok, mert az másmilyen módon megmutatkozna. Nőgyógyászat kizárva, fiú vagyok:)

Fogorvosnál is mikor voltam, nem talált problémát(ami meg volt, azt megoldotta) és én sem érzek semmi olyat, ami alapján gyanakodni kellene(sem érzékenység, sem fájdalom). Ez az endrokinológus viszont érdekes lehet. A dietetikusra viszont nincs szükségem. Valamint sajnos hormonális probléma is lehet... A sport kipipálva. Olvastam olyat is, hogy lelki okai is lehetnek. Ha már itt tartunk, eleve a pattanások is belejátszanak. Van 1-2 problémám és néha elég stresszes helyzetekbe tudok kerülni, nem tudom.

Köszi, de a fogamzásgátlót inkább kihagyom:D

2013. júl. 27. 16:57
 3/4 anonim ***** válasza:
Bocsi, valamiért feltételeztem, hogy lány vagy:) De mégsem:D A manduláddal minden oké? Még ilyet is olvastam, hogy az is okozhatja...Sajnos ez egy elég összetett, és az a baj, hogy az orvosok is csak tippelgetnek, az akne okait igazából senki nem derítette fel komolyabban...A faggyútermelődés megnövekedése, majd a pórusok eltömődése, majd gyulladás/baktérium okozza, csakhogy pl a faggyútermelést csak gyógyszerrel (pl roaccautan, egyéb A-vitamin származékok....érdemes lenne egy a-vitamin kúrát kérni orvostól, van, akinek bejött), a pórusok eltömődését pedig csak "külsőleg" lehet kezelni a hámlasztással, meg stbvel. A gyulladás lehet belső eredetű, és szinte bárhol lehet:) Az ételallergia sokaknál okoz aknét, bár sajnos ez sokaknál nem derül ki a teszteknél, mert nem olyan pontosak, vagy nem derül ki minden...aztán rájönnek sokan, amikor pl belevágnak egy új diértába, hogy jéé jobb a bőröm:D (elvileg pattis bőrre a paleo étrendet, illetve a hús/tej elhagyását javasolják. Van, aki a jódozott sót, tartósítószereket, cukrot, fehér kenyeret, magvakat, csokit, vagy a magas glikémiás indexű kajákat okolja)A baj csak az, hogy mindez amit leírtam csak "találgatás", nekem sem mondott tutit senki, mert nincsen egyszerűen még ilyen módszer, ami mindenkinek 100%ban kideríti, hogy miért pattanásos.Aki pedig túlságosan erőlteti a saját igazát, az legtöbbször csak a pénzre hajt, hiszen elhiteti velem, hogy ő majd csodát tesz, aztán mégsem:D Lelki eredetű bajnál sokat segíthet egy kis nyaralás, kikapcsolódás, mert a stressz miatt sokaknál megugrik a faggyútermelődés, és a gyulladás is könnyebben alakulhat ki.
2013. júl. 28. 12:25
 4/4 A kérdező kommentje:

Nincs semmi gond:)

Szerintem igen. Pont ezért érdekes a helyzet, mert semmilyen más tünetem nincs, ami betegségre utalna. Úgyis mondhatnánk, hogy makk egészséges vagyok. Persze a hormonális része még kérdéses... Pár hónapja voltam egy komolyabbnak mondható orvosi alkalmassági vizsgálaton, ahol nem derült ki semmi. Pedig a gégészettől kezdve kellett egy csomó helyre menni...

Sokat olvasgattam pl. a roaccutan-ról és társairól, nem szeretném bevállalni. Rengeteg embernek csak ideiglenesen segített, majd egy idő után ismét csúnya lett az arca. A durva mellékhatásairól meg nem is beszélve.

Pont ez az, hogy csak találgatás. Tavaly nyáron például nagyon szép volt az arcom, alig volt 1-2, és fogalmam sincs, hogy mitől, hogy mit csináltam akkor másképp... Én nem akarok találgatni, hanem az okát szeretném tudni.

Nem tesz valami jót az önbizalmamnak. Nem vagyok egy befordult, siránkozó valaki, de azért csak szar. Pláne, hogy különben elégedett vagyok a külsőmmel, csak ez az egy rondít bele a képbe és ez azért kihatással van az élet bizonyos területeire. Nem részletezem, biztos tudod miről beszélek.

A nyaralás, meg a kikapcsolódás csak rövid ideig segít. Attól még ugyanúgy ott vannak az emberben bizonyos dolgok, problémák, amik továbbra is fennállnak. Valamint a munkám során is érnek stresszes szituációk. Bár ezek ellenére azt gondolom, hogy nálam nem lelki okai vannak.

Nem elég, hogy a fiatalságomat elszúrta, de még most sem tudom megszüntetni. Tisztában vagyok vele, hogy másoknak ennél sokkal nagyobb egészségbeli problémái is vannak, csakhogy engem ez nem vigasztal.

Elég a panaszkodásból, még a végén leírsz egy picsogó kis hülyegyereknek. Köszönöm a segítségedet, rendes vagy:)

2013. júl. 29. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!