Az baj, ha olyan gyenge a vádlimon a szőr, hogy kibirom kézzel csupálni?
Nem tudom, hogy egészségügyi szempontból baj-e; a legjobb lenne, ha megkérdeznél erről egy orvost.
Ha lány vagy, akkor szerintem örülj neki. Én is szívesen megúsznám a rendszeres gyantázást vagy egyéb szőrtelenítést. :D
A nyelvészeti részben pedig igazad van: a szövegkörnyezetből többnyire simán ki lehet következtetni egy-egy ismeretlen szó jelentését; a te kérdésed pontosan ez az eset.
Magyarországon is többféle tájszólás van, amelyeknek szókincse eltér a köznyelvtől; ezek gazdagítják, színesítik nyelvünket, nincs velük semmi baj.
A helyesírásról pedig: valóban elkövettél kettőt is, az egyik elég súlyos. Írom a szabályt: Ha az igekötő és az ige közé egy harmadik szó ékelődik, akkor mindhárom szót különírjuk. A beékelődő szavak általában ezek: tud, akar, bír, lehet, szabad, kell, lehet. Tehát jelen esetben a "kicsupálni" igekötős igéből "ki bírom csupálni" lesz. És igen, hosszú í-vel ejtendő és írandó.
Tapasztalataim szerint ez a szabály rengeteg magyar anyanyelvű magyarnak is gondot okoz, pedig nálunk az általános iskolák 3. osztályának egyik kötelező tananyaga nyelvtanból. Csak körül kell nézni itt, a GYK-n... :(((
Üdv. :)
Nem nagyon hagyatkoznék semmire sem, de igazából rohanva írtam ki ezt a kérdést, és tisztában vagyok vele, hogy a "bírom" szó hosszú í-vel írandó! Ja és még annyi, hogy én nem az írástudatlanok csoportját erősítem! :) Valamint a témakör sem erről árulkodik, ahová feltettem a kérdést..
Utolsó, neked dobtam egy zöld kezest! :)
Kedves 6.,
és-sel nem kezdünk mondatot, ha már ennyire "tudsz" magyarul!:)
Kedves Killer019 :)
Az "Éssel nem kezdünk mondatot" pusztán egy közkeletű tévedés, más kifejezéssel élve: nyelvi babona. Igenis kezdhetünk, nincs semmi akadálya, azaz nincs tiltó szabály.
Hasonlóképpen nyugodtan kezdhető mondat a s, de, hát, viszont, ha, pedig stb. szavakkal is.
Mint nemrég a Helyesírás kategória egyik vonatkozó kérdésénél megállapítottuk, tulajdonképpen a toldalék nélküli (= ragozatlan) névutók és az "is" szó kivételével bármely szóval tudunk és lehet mondatot kezdeni. Teljesen szabályosan. :)
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!