Hogy zajlik a barnulás folyamata? :D Kiülök a napra, utána piros leszek pár napig, vagy rögtön barna? Hány nap múlva jön ki az eredmény? Lehetséges, hogy nem is süt a nap, mégis lebarnulok (pl. gyógyvizes, forróvizes fürdőnél)?
Ha nem éri napfény a bőrödet, akkor max a szoliban barnulhatsz...
Az lehet, hogy felhők vannak és szórt fény van, de attól is barnulhatsz minimális mértékben
maga a barnulás röviden úgy zajlik, hogy a napfény hatására egy védekező mechanizmus indul be a bőrben, és a tirozin nevű aminosav egy fekete színű másik anyaggá(melanin) alakul a bőrsejtekben.
Hát ez sok mindentől függ, pl. a bőröd minőségétől. Van akinek fehérebb a bőre, és pár perc után már megpirul, és később sem barnul be, van aki meg egyből barnul. Én ha kifekszek a napra, lassabban barnulok, kell egy 3/4-1 óra, mire erdménye van, de leégni hál' istennek nem szoktam. De van egy barátnőm, akit nagyon hamar megfog a nap, és nagyon szép barna lesz.
Meg attól is függ, hogy mikor fekszik ki az ember a napra, mert dél-3óra körül sokkal könnyebben megfogja az embert a nap(de veszélyesebb is az UV-sugárzás miatt!), mint reggel vagy késő délután.
És az se mindegy, hogy mennyit vagy a napon, egyszer 15 perc után még ne várj csodát, többször kell több időre, és akkor egy idő után már látszani fog.
De ha pl. kimész egy egész napra a strandra, akkor este, mikor hazamész, már tuti hogy jól fog látszani a fürdőruhád helye, az meg hogy piros leszel-e vagy barna a bőrödtől függ.
KöszI!:)
Én régebben úgy voltam, hogy folyton leégtem, vagy piros lettem, és utána barna. Most, idén pedig úgy van, hogy ha kinn vagyok (még ha nem is látom, hogy süt a nap), és lebarnulok rögtön.:D Persze nem nagyon, de egyértelműen látszik, hogy barnább vagyok.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!