Miért oválisak és nagyok a lyukasztott lyukak az idősek testén, pl. fülbevalólyuk vagy piercing helye?
Szia!
Az lyukasztott lyuk a lyukasztáskor V alakú, amit a belerakott ékszer O alakúra "nyújt". Az ékszer súlya, legyen az akármennyire is apró, de a lyuk aljára nehézkedik, amitől a lyuk lefelé kezd el nyúlni. Amíg a lyukra ható tömeg kicsi, illetve a bőrben elegendő kollagén és víz van, addig a lyuk kör alakúnak látszik. Az idősödéssel a kollagén és víz tartalma a bőrnek csökken, nem lesz annyira feszes, emiatt elkezd csepp alakúvá nyúlni a lyuk.
Bizonyos idős néniknél megfigyelhető, hogy ha életében mindig nehezebb, súlyosabb fülbevalókat hordott, akkor ez a füllyuk 4-5mm-re is simán ki tud tágulni-nyúlni. Akik inkább pici, könnyű pontfülbevalókat viseltek, azoknál ez már nem annyira látványos.
A piercingeknél az orrpiercingre nem jellemző ez, mivel egyrészt jóval könnyebb, másrészt az orrnál a belső szöveti és nyálkahártyarétegi rész megfogja a tömeget. Szemöldök, ajak és főleg a köldök piercingeknél viszont nagyobb a tömeg, pláne a régebbi sok gramm súlyú lógós köldökékszereknek, emiatt nagyobb is a megnyúlás. Mellbimbó, vagy intim tájéki/intim piercingeknél maga az egész szövet és környék megereszkedik, a lyuk kevésbé tágul.
Sokan ezért döntenek az időskori új füllyuk mellett. A régit vagy összevarrják, vagy úgy hagyják, és mellé, vagy fölé szúrnak egy újabbat. - híresebbeknél és vagyonosoknál divat még a plasztikai feltöltés, felvarrás, de az egy kisebb vagyon.
Egyrészt az öreg bőr kevésbé rugalmas.
Másrészt ezek a felkapott, éppencsak pontnyi fülbevalók még viszonylag frissek. Nem tudom láttál-e régi fülbevalót, de elég nagyok s nehezek egy mai sima beleakasztóshoz képest (ha eltekintünk a nagy karikafülbevalóktól).
Én óriási mértékben fülbevalórajngó voltam egészen mostanáig, és amióta megláttam, hogy az egyik fülemben elkezdett nyúlni a luk, úgy megijedtem, hogy elhatároztam, hogy az összes lógos vagy nem is lógos, de nehezebb fülbevalómat elajándékozom, de olyan baromi nehéz ezt megtennem, mert annyira szeretem a fülbevalóimat és szeretek újakat is venni, azt viszont már sikerült, amikor a kedvenc boltomban jártam, hogy csak ne lógosakat vegyek, de valószínűleg így is lehet lehúzós...
Mondjuk sosem hordtam igazán nehezeket, de ez annyira rémisztő, hogy elkezdett oválisnak látszani a luk, hogy ez a kép egy életre belém égett és nem is merek több olyat hordani, amelyben látszana a luk oválissága, ezért inkább csak pötty fülbevalókat, de azok is lehetnek ám súlyosak, ugye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!