A lenmag tényleg ilyen jó? Csoda történt?
ne forraljátok, azzal rengeteg hasznos alkotórész eltűnik belőle (lebomlik), elég ha forralt vizet éppen csak melegre hűtünk, és abban keverjük el - 1 dl vízben 1 ek lenmagot -, majd állni hagyjuk, leszűrjük.
az így keletkezett lenmag gélt külsőleg lehet a bőrre kenni, minden áldásos hatását kifejti így is, pl gyulladt pattanást gyönyörűen lelohaszt és leszárít; a szűréskor visszamaradt magokat pedig el lehet fogyasztani apránként - ha emésztést segítő hatás a cél, akkor egyben nyeljük le a szemecskéket, egyébként össze lehet rágcsálni, mint bármilyen magvat, így optimálisan fejti ki az összes áldásos hatását.
a gélbe - ami remek zsíros bőrre, mert nem csak táplálja, de remekül mattítja, és gyönyörűen feszesíti is - lehet pár csepp illóolajat cseppenteni, ez egyrészt tartósítja némileg a gélt, másrészt - pl. ha teafaolajat csepegtetünk bele - gyülladáscsökkentő, antiszeptikus hatású is.
de arra figyeljünk, hogy amit nem használunk el 2-3 nap alatt, azt vagy hűtőben tartsuk, és maximum egy hét alatt használjuk el; vagy fagyasszuk le kicsi adagokban, pl jégkockatartóban, és mindig csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi elfogy 1-2 nap alatt; ekkor persze érdemes egyszerre többet elkészíteni.
szóval a lényeg, hogy semmiképpen ne forraljátok a lenmagot, mert a gél állagot forralás nélkül is eléri a rá öntött forralt víz, próbáljátok ki, a lényeg az állásidőben rejlik! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!