Katonaságnál milyen hajuk van a férfiaknak?
Tudom, hogy régebben a katonák fejét kopaszra nyírták az egyenlőségük miatt. Továbbá az élősködők távoltartása érkelében.
Viszont azt hallottam, hogy ezt a mai napokban már nem veszik olyan komolyan. Tehát ha valaki katonának megy, nem kopasztják meg. De ezt lehet én tudom rosszul.
Lehet én is elmegyek katonának. Nekem ez a felnyalt tüsi fajta van (mint Zayn Mailknak, csak egy kicsit rövidebb). Tehát akkor engem is megkopasztanak?? Vagy mostmár nem veszik ezt komolyan?!
Meg azt is hallottam, hogy a szakállat is leborotválják (nekem borostám van). Azzal mi a helyzet?
"Tiltó rendelkezések
40. A katonának tilos:
u) * a megengedett hosszú haját úgy hordania, hogy az a viselt rendfokozati jelzését eltakarja, illetve fedje.
A haj, bajusz és szakáll viselés szabályai *
42. * a) A katona hajviseletének ki kell elégítenie a gondozott, rendezett, konszolidált megjelenés kritériumait. Haja legfeljebb olyan hosszú legyen, hogy az a sapka szegélyétől a nyak érintkezéséig lefelé haladva fokozatosan csökkenjen. A katonanőknek olyan - az egyenruhához méltó - hajat kell viselniük, hogy az ne akadályozza feladatuk végrehajtását, illetőleg tábori körülmények között is könnyen ápolható legyen, továbbá feleljen meg a 40. pont u) alpontjában előírtaknak.
b) A Szolgálati Szabályzatban meghatározott magatartási szabályokkal, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő katona szájszél vonaláig érő ápolt bajuszt, 1,5 cm-nél nem hosszabb ápolt szakállat, pofaszakállat, pajeszt viselhet.
43. Az állományilletékes parancsnok által megtiltható a szakáll viselete, ha az akadályozza a katonai tevékenység ellátását, veszélyezteti a katona életét, testi épségét, egészségét, illetve a szolgálati tevékenység biztonságát, továbbá ha az nem felel meg az általános higiénés követelményeknek.
44. * A 43. pontban meghatározott követelmények alapján, az Öltözködési Szabályzat hatálybalépését követően, a Magyar Honvédség parancsnoka határozza meg azon katonai és szolgálati tevékenységek, illetve alkalmak körét, amikor a katona szakállt nem viselhet."
Forrás: 9/2005. (III. 30.) HM rendelet
a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról
Régen kopaszra nyirt fej volt a kötelező az élősködők távoltartása miatt meg egyébként is nem kell bajlódni a hajjal egyszerűbb a dolog
A szakállról annyit ha nagyon köcsög volt a tiszt akkor kártyalappal ellenőrizték le a borostát: a tiszt végighúzta az arcodon a kártyalapot
Ha sercegett, akkor egyből ment a büntetés
Hosszú haj hátrányai: több kosz ragad bele, mint a rövidbe, nyáron nehezebben szellőzik a fejed, télen lassabban szárad. Kullancsot nehezebben találod meg benne.
szakáll hátrányai: gázálarc nem tömít a szőr miatt, egy könnygázos gyakorlaton véged van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!