A pasimnak egész évben korpája van, nektek nelyik sampon segített a korpán? Vennék neki head&shoulderst vagy valamit.
Nekem is ugyanez volt a problémám, ráadásul erősen zsírosodott is, ami a legrosszabb párosítás. Mondták, mossam hetente, mert akkor majd önbeáll. Nem állt be. Próbáltam 1,5--2 heteket is várni, sz se segített. A zsírosodás valóban csökkent, de a korpahelyzet változatlan maradt. Visszatértem a napi mosásra, mert emberek közé se mertem vele menni már...
Minden gyári vackot és házi praktikát végigpróbáltam, nizoráltól a hazai mizériáig. Ideig-óráig valóban értek valamit, de semmi tartós, főleg nem végleges megoldást nem hoztak. 30 éves korom után úgy oldottam meg a problémát, hogy kézi hajvágó géppel tükör előtt 9mm-es tüsire vágom kora tavasszal és szeptember környékén, majd ecetes langyos vízzel alaposan megnedvesítem, hagyom pár órát rajta és akkor rendesen megmosom. "Jó" szaga lesz, szóval ezt a munkahét utolsó estéjére vagy másnap reggelre szoktam időzíteni.
Plusz naponta mosom a zuhannyal együtt a fejemet is. Semmi sampon, (az bizony úgyse segít semmit, a házi szappan sem, mielőtt valaki javasolná), hanem egyszerű, fürdéshez is használt olcsó folyékony szappannal alaposan átdörzsölve, majd nagyon bő öblítéssel a vegyszer maradványokat eltüntetem. Fülbe meg csak tiszta víz kerüljön, vagy az is viszketni, korpásodni kezd. Végül törölközővel alaposan szárazra törlöm a tüsi hajat és a fejbőrt. Hajszárítót egyáltalán nem használok, mert ebben a kontextusban felesleges. A rövid haj percek alatt megszárad, de ha néha nagyon picit nedves is maradna, hordok télen sapkát, az felszívja.
Tudom, két ember nem egyforma. Viszont ez nálam legalábbis eléggé visszafogta a bajt. Azért finomliszt állagú korpa-por néha előfordul a ruháimon, de a fejbőr azóta nem sebesedik ki, nincs a sebekre fésülgetett haj, kemény csomós kiálló bőrdarabkák, levelekben sem kell tépkedni a viszkető bőrdarabokat és főként nincs egy vagyon pénz elköltve hasztalan a bolti kacatokra, fodrászra, orvosra, stb.. 20 éve ez megy és nem kevés idő, energia, pénz és ideg ment rá korábban a felesleges kísérletezésekre... Van akin csak ez segít.
Biztos, hogy korpáról van szó? Nálam ugyanez a helyzet, nagyon zavart, és elmentem vele bőrgyógyászhoz... Ott megállapították, hogy pikkelysömör. Sajnos nagyon hasonló a kettő, annyi különbséggel, hogy az egyik jelenleg még gyógyíthatatlan, csak a tüneteket lehet enyhíteni.
"Szerencsére" más testrészemen nem jelentkezett eddig a probléma, csak a fejemen. Kellemetlen, viszket, hol kicsi, hogy nagyobb darabokban válik le a bőr, és mellette hajmosás után néha a bőrömön feszítő érzést is érzek azon a részen.
Természetesen reméljük, hogy nála nem ez a helyzet, csak ötletként bedobtam, hogy érdemes megvizsgálni. Én is rengeteg pénzt és időt pazaroltam már rá, van ami jobban bevált, van ami kevésbé. Ha érdekel valakit, nyugodtan lehet keresni, szívesen leírom személyes tapasztalataimat is, részletesebben.
#mellette hajmosás után néha a bőrömön feszítő érzést is #érzek azon a részen.
Eleinte feszül a száradó bőr, utána kissé levedzeni is fog. A lé színtelen, szagtalan, picit ragadós. Az alsó réteg eleven, tapintásra érzékeny. A következő jelenség a könyök, alkar, felkar, illetve a fedettebb testrészek, hajlatok tünetegyüttese lesz valószínűleg. A tüsire vágás és napi mosás több szempontból jó ötlet. Csökkenti a további irritációt, viszketést okozó, elpusztult hámsejtekkel táplálkozó atkák mennyiségét, a napi mosás szintén. Elősegíti a finom porszerű leválást a friss levegő, illetve a légáramlatok szellőztetik, ami a bőr alatti folyadékmennyiséget, így a leveles leválást csökkenti. Végül pedig a napfény halálos ellensége a sömörnek. Én télen meg szoktam finoman (napi max. 1..2perc) kvarclámpával világítani. Ez sokat segít. (Nem gyógyítja meg, csak a tünetet nagy mértékben csökkenti!)
#Természetesen reméljük, hogy nála nem ez a helyzet, csak
Teljesen igazad van. Legtöbb esetben a "korpa" a sömörrel együtt jelentkezik. Szerintem nincs is igazán különbség, csupán annak korlátozott tünetű megjelenési formája. Akinél kezelhetetlen, ott mindegy mit tesz az ember, megszabadulni végleg nem fog tudni tőle.
Én is rengeteget kínlódtam vele. Legjobban még talán a Nizorál csökkentette a korpásodást, az viszont kellemetlen viszketéssel követelte kb. 3 naponta az új mosást. Anyagilag nem lehetett bírni.
Egy hölgy ajánlotta a Head & Shoulders sampont, azt hogy a pasijának bevált. Azóta azt használom. Vagy húsz éve Kb. 5 naponta mosok hajat és teljesen normálissá vált a fejbőröm. Én is tovább adom a jó tippet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!