Weboldal akadálymentesítését milyen kritériumok szerint kell (ene) megcsinálni?
Lesz egy weboldalam, és olyan témát ölelek fel, amelyek a vakokat és gyengénlátókat is érint.
Alapfokon értek csak hozzá, ezért keresni kezdtem egy olyan alkalmazást, amit a kész weboldalba be tudnék ágyazni, hogy egy gombnyomásra, egérkijelölésre vagy "másolásra" felolvassa a tartalmát.
( multivox 4-et, speakboard-ot, sem tudom ilyen célra használni )
Lehetőleg olyan alkalmazás érdekelne amely ingyenes, vagy a nonprofit szervezetek ingyen használhatnak.
Minden segítséget előre is megköszönök.
Egy kis kiegészítés:
Tudom, hogy a vakoknak és gyengén-látóknak már megvan a saját szoftverük, amely felolvassa az oldalt (Pl.: JAWS),
De azért szeretném így megcsinálni, hogy az ép látással bíró látogatók is megtapasztalhassák, hogy milyen ezzel a hiányossággal élni.
Gondolom minnél kisebb képek, vagy teljesen képmentes, semmi reklám meg felugró ablak, és flash sem mehet bele.
Szerintem a legegyszerübb erre sima natúr html oldalak egymásba kapcsolása.
Bonyolultabb funkciókat meg képeket szerintem az olvasó program sem tud kezelni.
köszönöm a válaszokat.
Úgy gondoltam, hogy a képek alá felteszem a szöveget is, hogy a progi felolvassa a kép tartalmát.
Nem akarok mindent mp3-ba feltenni, mivel az oldal rendszeresen fog változni, frissülni, és nem akarok annyi tárhelyet elfoglalni a hangfájlokkal. Elsősorban olyan program érdekelne, amelyet be tudok illeszteni egy weboldalba, amely -természetesen a látogató kérésére- felolvassa az oldal szövegtartalmát.
Azért akarom így megoldani, mivel a felolvasó programok, amelyek a gyengénlátó felhasználóknál is telepítve vannak , automatikusan el fognak indulni. Ezek elkezdik felolvasni a weboldalt, de közben elindul az oldal olvasó programja is, és ez felesleges hangzavart okozna.
Remélem, hogy van valamilyen php..., vagy bármi, amellyel ezt így meg tudnám oldani.
Van egy jó program, a SpeakBoard, de ezt sajnos nem lehet a weboldalba beágyazni ( vagy legalábbis az én tudásom kevés ehhez ).
Remélem, hogy érthetően írtam le hogy mit szeretnék elérni ..... ? ?
a felolvasás nem működik, elgfeljebb úgy mp3-mal ahogy Te is írtad, de akkor meg hangzavar lehet, ahogy szintén jól írtad.
Én csináltam már egy-két ilyen oldalt és kicsit több kritériumnak meg kell felelnie. Először is kezd azzal, hogy letöltöd a w3c validátort a firefoxhoz és úgy csinálod az oldaladat, hogy teljesen megfeleljen neki. Egy hiba vagy figyelmeztetés se legyen benne. Ezzel nem csak a felolvasó programok dolgát könnyíted meg lényegesen, de a google keresőbotok is jobban fogják szeretni az oldaladat. Ezután pedig ahogy előttem is írták. Rendszeresen mindenhol ahol csak lehet használd képeknél az alt kapcsolót, gomboknál, inputoknál, linkeknél pedig a title kapcsolót.
Szabványos kód és a részletesítések jót fognak tenni.
Köszönöm a segítséget!
az volt a lényeg, hogy az oldalt úgy kellett megszerkesztenem, hogy a látássérültek programja könnyen tudja kezelni, olvasni.
Nem lett benne semmi sallang....
Mégegyszer köszönöm..... A témát ezzel le is zárom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!