Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Weboldal akadálymentesítését...

Weboldal akadálymentesítését milyen kritériumok szerint kell (ene) megcsinálni?

Figyelt kérdés

Lesz egy weboldalam, és olyan témát ölelek fel, amelyek a vakokat és gyengénlátókat is érint.

Alapfokon értek csak hozzá, ezért keresni kezdtem egy olyan alkalmazást, amit a kész weboldalba be tudnék ágyazni, hogy egy gombnyomásra, egérkijelölésre vagy "másolásra" felolvassa a tartalmát.

( multivox 4-et, speakboard-ot, sem tudom ilyen célra használni )

Lehetőleg olyan alkalmazás érdekelne amely ingyenes, vagy a nonprofit szervezetek ingyen használhatnak.

Minden segítséget előre is megköszönök.

2010. júl. 8. 14:13
 1/7 A kérdező kommentje:

Egy kis kiegészítés:

Tudom, hogy a vakoknak és gyengén-látóknak már megvan a saját szoftverük, amely felolvassa az oldalt (Pl.: JAWS),

De azért szeretném így megcsinálni, hogy az ép látással bíró látogatók is megtapasztalhassák, hogy milyen ezzel a hiányossággal élni.

2010. júl. 8. 15:19
 2/7 anonim válasza:

Gondolom minnél kisebb képek, vagy teljesen képmentes, semmi reklám meg felugró ablak, és flash sem mehet bele.

Szerintem a legegyszerübb erre sima natúr html oldalak egymásba kapcsolása.

Bonyolultabb funkciókat meg képeket szerintem az olvasó program sem tud kezelni.

2010. júl. 8. 16:23
 3/7 anonim ***** válasza:
képeknél az ALT attribútumnál kell leírni mi szerepel a képen, és azt a felolvasó progik is látják.
2010. júl. 8. 16:43
 4/7 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat.

Úgy gondoltam, hogy a képek alá felteszem a szöveget is, hogy a progi felolvassa a kép tartalmát.

Nem akarok mindent mp3-ba feltenni, mivel az oldal rendszeresen fog változni, frissülni, és nem akarok annyi tárhelyet elfoglalni a hangfájlokkal. Elsősorban olyan program érdekelne, amelyet be tudok illeszteni egy weboldalba, amely -természetesen a látogató kérésére- felolvassa az oldal szövegtartalmát.

Azért akarom így megoldani, mivel a felolvasó programok, amelyek a gyengénlátó felhasználóknál is telepítve vannak , automatikusan el fognak indulni. Ezek elkezdik felolvasni a weboldalt, de közben elindul az oldal olvasó programja is, és ez felesleges hangzavart okozna.

Remélem, hogy van valamilyen php..., vagy bármi, amellyel ezt így meg tudnám oldani.

Van egy jó program, a SpeakBoard, de ezt sajnos nem lehet a weboldalba beágyazni ( vagy legalábbis az én tudásom kevés ehhez ).

Remélem, hogy érthetően írtam le hogy mit szeretnék elérni ..... ? ?

2010. júl. 8. 21:38
 5/7 anonim ***** válasza:

a felolvasás nem működik, elgfeljebb úgy mp3-mal ahogy Te is írtad, de akkor meg hangzavar lehet, ahogy szintén jól írtad.

Én csináltam már egy-két ilyen oldalt és kicsit több kritériumnak meg kell felelnie. Először is kezd azzal, hogy letöltöd a w3c validátort a firefoxhoz és úgy csinálod az oldaladat, hogy teljesen megfeleljen neki. Egy hiba vagy figyelmeztetés se legyen benne. Ezzel nem csak a felolvasó programok dolgát könnyíted meg lényegesen, de a google keresőbotok is jobban fogják szeretni az oldaladat. Ezután pedig ahogy előttem is írták. Rendszeresen mindenhol ahol csak lehet használd képeknél az alt kapcsolót, gomboknál, inputoknál, linkeknél pedig a title kapcsolót.

Szabványos kód és a részletesítések jót fognak tenni.

2010. júl. 9. 09:56
 6/7 anonim ***** válasza:
Milyen mp3? Az ilyen progik a leírt szöveget olvassák fel.
2010. júl. 12. 01:31
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget!

az volt a lényeg, hogy az oldalt úgy kellett megszerkesztenem, hogy a látássérültek programja könnyen tudja kezelni, olvasni.

Nem lett benne semmi sallang....

Mégegyszer köszönöm..... A témát ezzel le is zárom.

2010. júl. 27. 12:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!