Web fejlesztő akarok lenni, hogyan tovább? (többi lent)
A lényeg, olyan suliba járok amit nem szeretek jövőre érettségizek, pesten élek. A sulit elvégzem utánna, gondolkoztam egy OKJ-s képzésen, egy web fejlesztőnek elég lenne, HTML, CSS, MySQL, PHP, JavaScript ??
A lényeg, ha elvégeznék egy OKJ-s képzést, eltudnék-e helyezkedni, ha közben itthon is fejlesztem az idő alatt magam. Ha igen, milyen összegeket lehet keresni, kezdőként, idővel tapasztaltabbként.
Az alábbi kérdés:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__9..
#3-as hozzászólásában írtam már a szükséges tudás mértékét illetően.
Az OKJ-s képzések ennek a töredékét nyújtják.
1. Döntsd el, hogy mit akarsz pontosan. Front end? Back end? Full stack? (Úgy látom, te az utóbbit választottad)
2. Majd nézd meg a közeledben lévő állás hírdetéseket, hogy miket várnak el egy junior fejlesztőtől...
3. Kezd el azokat a dolgokat tanulni.
4. Felejtsd el az OKJt :) Vagy egyetem vagy semmi. Az OKj semmit sem ér, ezért jobban jársz ha magadtól tanulod. (Hacsak nem akarsz egyetemre menni)
"Felejtsd el az OKJt :) Vagy egyetem vagy semmi."
Azért ezt ex katedra nem jelenteném ki.
Egy átlagos weboldal nem annyira bonyolult dolog, hogy ahhoz egyetemi végzettség kelljen hozzá.
Pont azért terjedtek el a bootcampek, mert cégeknek az egyszerűbb, de modern technológiák gyakorlati ismerete szükséges - az egyetem túlontúl elméleti képzésre helyezi a hangsúlyt (ami bizonyos esetekben természetesen jó); az OKJ-s képzések, meg az állami szabályozás miatt lassan követik a trendeket - így bár az alapok rendszerezett, oktató által felügyelt megtanulására jók (ráadásul valamiféle "tanúsítványt" is kapsz a végén), de sokat kell mellé még tanulni és gyakorolni.
(Szvsz. egy rendes informatikai szakközép első éveiben már el lehetne sajátítani a nebulóknak a webes nyelvek alapjait, majd pár év plusz szakképzéssel, gyakornoki programmal tovább lehet fejleszteni a tudást - így a képzés végére jól képzett szakembereket lehetne kapni - de z persze szigorúan szvsz.)
A főiskola. OKJ -s tanfolyam és a többi csak az alapok alapjainak elsajátításában segít, illetve lesz egy papírod róla.
A papír, max nagyobb vállalatoknál segít a bejutásba, mert megkövetelek a felsőfokú végzettséget, hogy kiszűrjék a sok amatőrt... bár ez se garancia a tudásra, de jelentősen csökkenti a jelentkezők számát, és könnyebben találnak megfelelő alkalmazottat.
Ha igazán jó akarsz lenni, és nem csak egyik cégtől a másikig bugdácsolni, akkor FullStack -nak kell lenned.
Azaz mindenhez értened kell, de ez rengeteg folyamatos tanulást igényel.
Szerver, BackEnd, FrontEnd... minden ami szóba jöhet.
Viszont egy tanofolyam se fogja neked ezeket megtanítani.
Amit segítenek, azaz hogy az alapokat átadják, azaz lessz fogalmad az egészről.
De önmagában ez vajmi kevés ahhoz hogy akár állás találj.
(Max valami marketinges cégnél, ahol WordPress oldalakkal legóznak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!