Mit jelent a Hyper Text Markup Language?
Google:
2. találat:
"A HTML (angolul: HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, és mára már internetes szabvánnyá vált a W3C (World Wide Web Consortium) támogatásával."
de a 8. találat egy kicsit bővebb:
"A "markup" szót valójában én sem értem, mert szótár szerint mindenképpen valami áremeléssel kapcsolatos. "
Az Oxford Dictionary így értekezik erről:
"Computing
mass noun A set of tags assigned to elements of a text to indicate their relation to the rest of the text or dictate how they should be displayed. as modifier ‘markup languages’"
Forrás: [link]
De a Google Translate is segít:
ha rákattintasz a "haszonkulcsra" akkor mutat további javaslatolat is - jelölést/jelölés/jelölő
illetve a "markup language":
[link] %20language
pontosabb találatot ad.
Kívancsiságból megnéztem, mit ad a GT a német "mark oben"-re. Hát ezt: "megjelölni".
De most jön a poén! Megnéztem, mit ad az angol "mark up"-ra franciául. "Marquer". Rendben van, ez nem új. De lejjebb rögtön látszik a VISSZAfordítás is, ahol a marquer mellett ez van: "mark, score, tag, label, brand, mark up". A TAG és LABEL szavak itt az érdekesek, mert a HTML legfontosabb elemét a "<...>" alakú "tag"-ek, címkék jelentik.
Dictionary.com-ról a markup egyik jelentése:
"detailed instructions, usually written on a manuscript to be typeset, concerning style of type, makeup of pages, and the like."
Magyarul a markup a kéziratra írt, a szedőnek szóló utasítások gyűjteménye. A szedő a szövegből ezek alapján készít nyomatot. Tehát a HTML a hipertext formázását leíró nyelv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!