Hogy lehet védekezni a jelszópróbálgatós támadás ellen?
Azon kívül hogy a felhasználókat erős jelszó használatára kötelezzük . Gondolom session-el felesleges trükközni mert a támadó úgysem menti le. A nagyobb weboldalak pl. facebook hogy oldják ezt meg ?
A válaszokat előre is köszönöm !
Pár próbálkozás után captcha kód.
Ezzel kb meg is lehet fogni az automatizált próbálkozásokat.
A másik gyakran használt módszer a próbálkozások számának korlátozása. Session meg cookie meg hasonlók alapján magát a próbálkozón kizárni ugye nincs értelme, ezért magát a felhasználói fiókot szokták zárolni X próbálkozás után. (Sikeres belépés esetén nullázni kell a próbálkozások számát.)
Ilyennel leggyakrabban mobilokon találkozhat az ember. Van olyan megoldás, ahol egy teljes törléssel együtt hajtják végre a zárolást (pl. Blackberry 10).
Ezzel a zárolással csak az a baj, hogy a tulajt magát is kirakod. Telefonon oké, jó módszer, a weben viszont nem.
Ha már valamit, akkor magát az IP-t, lehet tiltani x időre, ahonnan próbálkoznak a belépéssel. De a captcha is hasonló hatást érhet el. (Azaz "lassítja" a próbálkozásokat.)
A captcha szerintem jó megoldás. Erről az ideiglenes account tiltásra átállni csak akkor van értelme, ha nagyon gyakorivá válik a sorozatos próbálkozás.
Ha ugyanis ideiglenesen letiltod a fiókot, akkor bárki, aki tudja valaki felhasználónevét, meg tudja szívatni az illetőt, hogy x percig ne tudja használni a rendszert.
Köszönöm a sok hasznos hozzászólást. Jelszó probálgatás mikor pl. nekilát letesztelni a top 100000 leggyakoribb jelszót .
Ez a qaptcha kérés x próbálkozás után ez jó lenne de ,hogy számoljam az x próbálkozást?
Akkor úgy megoldom hogy számolom a sikertelen próbálkozásokat a adatbázisba és ha nagyobb mint 5 akkor bejön egy qaptcha oldal és a helyes beírás után vizsgálja meg , hogy helyes-e a jelszó.
Ez jó megoldás de érdekes ,hogy a facebook nem így csinálja. Én anno megkiséreltem írni egy facebook próbálgatót és nem jött össze pedig volt benne proxy lista , sütiket is kitöröltem mégis a face letiltott , de egy másik gépről gond nélkül be tudtam jelentkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!