Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Az olyan weboldalaknál, ahol...

Az olyan weboldalaknál, ahol minden oldal ugyanúgy néz ki, de az aloldalt a felsőbb oldal almappájára hivatkozva érjük el, hogy csinálják meg a keretet?

Figyelt kérdés
Pl.: van a weboldalam.hu/, aminek van valamilyen kinézete... És van a weboldalam.hu/aloldal/, aminek ugyanilyen a kinézete. (És a további aloldalaknak is) Ezeket hogyan csinálják meg? A gyökér mappából használnak fel egy templatet hozzá, vagy van valami komoly PHP algoritmus, vagy egyéb?
2016. nov. 26. 14:36
 1/6 A kérdező kommentje:

De például itt a gyakorikerdesek.hu-n is.

(Bocs a kérdés esetleg érthetetlen megfogalmazásáért)

2016. nov. 26. 14:43
 2/6 anonim ***** válasza:

Komoly PHP algoritmus, wtf?

Jobb oldalak ajaxszal csak a tartalmat töltik újra, gagyibbak, mint a gyakori is szerveroldalon újra legenerálják a menüt.

2016. nov. 26. 16:46
 3/6 A kérdező kommentje:
De ha mondjuk úgy szeretném megoldani, hogy a linkben benne legyen az aktuális oldal, akkor hogy érdemes megcsinálnom. Eddig GET változóval oldottam meg (/index.php?page=valami), de nem tudom, hogy nincs-e valami jobb módszer.
2016. nov. 26. 18:18
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

weboldalam.hu/aloldal/

Ez nem biztos, hogy almappa, lehet egy sima asdasd.html is, .htaccess-sel.

De a kérdésédre a válasz kb. igen, van mondjuk egy template.php, abban van egy header(), content(), footer() függvény, kirajzolja a fejléct, tartalmat, láblécet. És mondjuk a content()-nek átadsz egy változót, amiben a lényegi tartalom van, és ez tesz minden oldalt egyedivé. De ez a legegyszerűbb eset, sokszor ennél bonyolultabb a dolog. Nézz utána az MVC kulcsszónak.

2016. nov. 26. 21:27
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszi, valószínűleg a htaccess-es megoldás az, amit kerestem
2016. nov. 27. 11:37
 6/6 anonim ***** válasza:

"Jobb oldalak ajaxszal csak a tartalmat töltik újra, gagyibbak, mint a gyakori is szerveroldalon újra legenerálják a menüt."

Mutass már nekem egy ilyen "jobb oldalt" :) Még akkora ökörséget...

Ha esetleg a angularJS-re gondolsz, akkor megsúgom, hogy az nem ajax, csak annak látszik.

----

Kérdező, amit keresel az az MVC. Model View Controller keretrendszerek. Eléggé sok van belőlük. Én ajánlom neked a code igniter -t.

Az amiről te beszélsz nem más egyfajta layerezés. A valami.hu behoz egy alap controllert, ami nem más mint egy Osztály. Abban van egy index metódus.

a valami.hu/akarmi.html estén már egy akarmi nevű controllert tölt be, amelyben ugyan csak van egy index metódus. A valami.hu/akarmi/mertcsak.html már egy újabb metódus az akarmi kontrollerben.

Persze el lehet ettől a rendszertől térni, de nem igazán van értelme egyszerűbb oldalaknál.

Csak a .html részt szokták htaccessel lekezelni. De a htaccess csak átirányításokat csinál.

A keretrendszerek pedig lehetővé teszik a templatek létrehozását, ami annyit jelent, hogy az oldal egyes részeit viewokba pakolod, azt tartalommal a modellek fogják feltölteni. A controller pedig egész egyszerűen a kettőt összerakva legenerálja az új oldalt egy template alapján.

Így aztán a templateknek köszönhetően megoldható, hogyha minden oldalnak vannak azonos tartalmi részei, akkor azt elég csak 1x megírni, és utána tetszőlegesen minden oldalra kitehető.

Az, hogy te ezt még megbonyolítod esetleg ajaxxal, ahogy azt kolléga kifejtette értelmesen, hogy "mert az a menő", a te dolgod.

2016. nov. 30. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!