Milyen sablont használjak?
Szia!
Bár nem mai kérdés, de még aktuális, mivel nagyon sokan használnak WordPress-t. A helyes válasz, hogy a megfelelő sablon az oldal nagyságától és a témától függ.
Alapvetően két megoldás között választhatunk. Az egyik az ingyenes, a másik a fizetős sablon.
Az ingyenes sablon legnagyobb előnye, hogy nem kell érte fizetni. De ezzel sajnos ki is merült az előnyök listája. Az ingyenes témák mögött sokszor nem lehet tudni, hogy ki áll, ezért könnyen megeshet, hogy nem kapsz hozzá frissítést, ez pedig biztonsági és kompatibilitási problémát okozhat. Gyakori megoldás még, hogy fizetős sablonokhoz készítenek ingyenes "lebutított" verziót. Ezek csak minimális beállítási lehetőséget tartalmaznak, azaz azt kell használnod, amit kapsz, végül pedig elő fogsz fizetni a prémium változatra, mert az tudja csak az általad keresett beállításokat (és ezzel a készítő el is érte a célját).
Van pár megbízható és ingyenes sablon, ezek viszont mind a második kategóriába tartoznak (azaz fizetős sablon lebutított verziója). Ingyenesben viszont csak ilyent merek ajánlani, mert ezeket frissítik és karban tartják folyamatosan, tehát nincsenek kompatibilitási és biztonsági problémák, egyébként nem venné meg senki egy rossz sablon prémium verzióját. Az egyik, amit ajánlok, az Astra: [link] Az ingyenes verzió Elementor free-t használ. Van pár egész tetszetős kinézet is, de a lehetőségek szándékosan korlátozottak a prémium verzióhoz képest. Viszont egy személyes vagy kisebb céges weboldalhoz megfelelő választás. A másik, amit kiemelnék az ingyenesek közül, a [link] oldala. Szintén elég tetszetős, az ingyenesnél korlátozott beállítási lehetőségekkel.
A fizetős sablonok ára elég változó, van ami 10 dollár alatt van, és van ami 500 dollár felett. Itt két féle licensz lehetséges, az egyik csak egy weboldalra szól, a másik korlátlan, ez utóbbi drágább, de ha több oldalt is készítesz, jobban megéri. Meg van, amelyiket évente újra meg kell venni, egyébként nem kapsz hozzá frissítést (bár ezeknél is szokott örökös licensz lenni). Sajnos fizetős sablonnál is sok múlik a készítőn, ennél is megeshet, hogy megszűnik a mögötte álló cég, és nem kapunk több frissítést a drága pénzünkön megvásárolt sablonhoz, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen sablont választunk.
A fent írt ingyenes sablonoknak bátran megvásárolhatjuk a prémium verzióit, ezek biztosan jók. A [link] oldalon is rengeteg sablon van, bár ezek közül nem mind ajánlom, mivel más a szerző. Az Avada a legnépszerűbb sablonjuk: [link] /item/avada-responsive-multipurpose-theme/2833226 ez 60 dollár, kb. 18.000 Ft, cserébe egyetlen weboldalon használható. Az Avada előnye, hogy több elrendezést és weboldalépítőt is tartalmaz, amiket utána egyedire tudsz szabni. A másik népszerű sablon a Divi, [link] az Avadához hasonlóan itt is többféle elrendezés közül választhatunk, ezt viszont korlátlan weboldalon használhatjuk. Az egy éves licensz (frissítés) 89 dollár, az örökös 249 dollár. Ez így drágább, de ha több mint négy oldalt készítesz, akkor jobban megéri.
Nem sok ingyenes és fizetős témát ajánlottam, ennél sokszorta több van, mindkettőből több ezer. Amiket írtam, azok népszerűek és megbízhatóak.
Én kezdésként ingyenes témákat használtam (és szerintem a legtöbb fejlesztő ingyenes témával kezdte), ezek tanulásra meg kisebb oldalakhoz tökéletesek. Később átváltottam a Divi-re, mert már kevésnek bizonyultak az ingyenes témák nyújtotta beállítási lehetőségek, viszont nem szerettem volna minden oldalhoz újból és újból megvenni egy prémium témát. A Divi-től pont azt kaptam, mint vártam, nem kell több témát vásárolnom ezen felül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!