Mennyire számít szakszerűtlennek ha hash használata nélkül tárolok jelszót adatbázisban?
Utolsó, végülis ez is igaz, erre még nem gondoltam :D
Mostanában ismerkedtem a bcrypttel, olvasgattam utána >.>
"amikor az utolsó 5 jelszót nem engedi beállítani"
ez mi?
Ahogy már írták ugye ugyan azt a jelszót használni több oldalon is veszélyes!
Sajnos rengeteg weboldal van ami kakil a biztonságra amíg annak a tartalmát egy hacker csoport le nem cseréli, pl. valami iszlám szövegű kezdőlapra.
De hogy szemléltessem bemutatom egy már többször negatív példának hozott weboldalt: [link]
Itt sima text -be van a jelszó, amit számtalan hibán keresztül ellehet érni...
Hogy utána mire használják, az már csak a felhasználón múlik, hogy mennyire használt egyedi jelszavakat.
Citromost
Legalább 1 olyan oldalról tudok, ahol ha elfelejted a jelszavadat, és újat kérsz, akkor ha sajátot akarsz beállítani, akkor nem használhatod az utolsó 5 általad beállított jelszót.
Jééé volt, aki majdnem egyetértett velem, ez már haladás... :-) Nekem akkor is ez a véleményem, amit leírtam.
Ha meg annyira le akartok védeni valamit, akkor én tuti nem md5-öznék meg hash-elgetnék, hanem kitalálnék egy "saját" algoritmust, hogy milyen módon titkosítom a szöveget.
Pl. Caesar és legyen 3x eltolású a magyar ÁBC-n, ezután AND-eld be karakterenként 0xDE-vel, és még cseréld fel a páros és a páratlan karaktereket, és még ragozhatnám... (pl. legyen még egy kulcsszó is, ami X karakter hosszú és annak karaktereivel OR-oljuk a titkosítandó szöveget) :-) ...aztán a visszafejtéshez ennek az ellentetjét... ...némelyik fontosabbnak hitt programomban eljátszadoztam már hasonlókkal, de hogy őszinte legyek, le se szarták, de nekem plussz feladat volt, hálistennek szeretem amit csinálok, szóval ez nem panaszkodás... :-)
...és ezt nem fogják 1-2 óra alatt feltörni! :-) (mert nem egy ismert md5 vagy SH, vagy bármi amiről van egy kokrét leírás)
Már ne haragudj meg, de ha az adatbázishoz hozzáférnek, miért tudnák meg az algoritmust, hiszen azt nem ott tároljuk...
Vagy attól félsz hogy a weboldalad teljes tartalmát elérik így az algoritmusod is meglesz? Milyen weboldalt üzemeltetsz te, hogy arra valaki is felfigyelne??? :-)
Mellesleg a forráskódodat is értelmezhetetlenül kuszává teheted, máramit feltöltesz a weboldalra, pl nem kell azt a nevet adni az algoritmusnak, hogy "PasswordDecoder"... :-) ...hanem legyen "c"... ...és abból legyen még 25 másik (c2, c3, stb. és az egyik hívja meg a másikat), ami látszólag csinál valamit... ...az isten nem fogja keresgetni a helyeset... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!