ABC sorrendbe rendezés? Hogyan?
Írtam egy függvényt arra, hogy ABC sorrendbe rendezze a szöveget, de nem működik... Tudnátok segíteni?
Itt a kép: [link]
Rengeteg megválaszolatlan kérdés merült fel bennem a kódodat látva:
1. Mikor kéne rendeznie? Csak oda van "hányva" a sort.
2. A kiir() függvényben mi a "jegyek" változó? Sehol sem kap értéket, nem paraméterként kapott.
3. A for ciklusodban x-szel járod be a 2-esben említett "jegyek" változót, utána mégis i-vel akarod elérni az értékeit. Miért nem x-szel? Vagy miért nem i van a for ciklus használatakor?
Írd le, hogy mi a feladat. Hogy néz ki a bemenet, mit kell vele csinálni, mi lesz a kimenet?
A feladat az, hogy egy állományban létrehozott tömbben lévő adatokat kell sorba rendezni, kiírni az összegüket és megjeleníteni a legfiatalabb személy nevét.
Ha nem írom meg a "sorba rendezős" függvényt akkor az adatokat tökéletesen kiírja.
1. A lap betöltődésekor kell kiírni a sorba rendezett adatokat, ezt próbáltam body onload-dal megoldadni.
2. src="adatok.js" - ezzel hivatkoztam az állományra, amely tartalmazza a tömböt (A hivatkozás jó, mivel a sorba rendezős függvény megírása előtt betudja olvasni az adatokat.)
Amit én látok:
Van egy jegy nevű stringed. A stringedhez hozzáadsz még több stringet, így lesz egy szép hosszú stringed, benne a jegyekkel. Tehát a jegy változód, ahogy én látom nem egy tömb lesz, hanem egy darab összefüggő string.
Egy kérdésem van csupán: Szerinted a stringedet hogyan rendezi egy sort() metódus? Válasz: Nem úgy, ahogy szeretnéd.
Egyébiránt jó lenne az adatokat is látni.
Hatalmas köszönet, most már működik. :)
Most pedig megpróbálom kiválasztani a legfiatalabbat és összeadni az évek összegét.
Igaz substring-et kell használnom?
substringgel is lehet, de kicsit macerás, ugyanis meg kell határozni a substring kezdetét.
A jegyek tömböd alapján a második szóköz utáni substring kell.
Itt van egy referencia a string függvényekhez:
Nem akarom elvenni az egész munkát tőled, szóval csak útmutatót adok:
- "keresd meg" az első szóközt
- az utána lévő substringben keresd meg a benne lévő szóközt (ez az eredeti stringben a 2. szóköz volt)
- az utána lévő substring lesz a jegy, az előtte lévő pedig a név
("keresd meg" = van rá függvény a linkelt oldalon)
Illetve vedd észre, hogy a javascriptben kétféle substring függvény van (substr() és substring()). Olvasd el, hogy mi a különbség a kettő között! Van példa is, ha rákattintasz.
-----------
Ez volt a csúnyább megoldás. A szebb a reguláris kifejezés lenne. De ha neked túl bonyolult, akkor marad a fenti, vagy valami hasonló megoldás.
Már tegnapelőtt megoldottam magamtól a feladatot, egy subsrting-gel, ahol megadtam, hogy -2 karaktertől a 0. karakterig vegye figyelembe.
Azért köszönöm mindenkinek a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!