Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » ABC sorrendbe rendezés? Hogyan?

ABC sorrendbe rendezés? Hogyan?

Figyelt kérdés

Írtam egy függvényt arra, hogy ABC sorrendbe rendezze a szöveget, de nem működik... Tudnátok segíteni?

Itt a kép: [link]

2016. márc. 22. 14:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Rengeteg megválaszolatlan kérdés merült fel bennem a kódodat látva:

1. Mikor kéne rendeznie? Csak oda van "hányva" a sort.

2. A kiir() függvényben mi a "jegyek" változó? Sehol sem kap értéket, nem paraméterként kapott.

3. A for ciklusodban x-szel járod be a 2-esben említett "jegyek" változót, utána mégis i-vel akarod elérni az értékeit. Miért nem x-szel? Vagy miért nem i van a for ciklus használatakor?

Írd le, hogy mi a feladat. Hogy néz ki a bemenet, mit kell vele csinálni, mi lesz a kimenet?

2016. márc. 22. 14:59
 2/11 A kérdező kommentje:

A feladat az, hogy egy állományban létrehozott tömbben lévő adatokat kell sorba rendezni, kiírni az összegüket és megjeleníteni a legfiatalabb személy nevét.

Ha nem írom meg a "sorba rendezős" függvényt akkor az adatokat tökéletesen kiírja.

1. A lap betöltődésekor kell kiírni a sorba rendezett adatokat, ezt próbáltam body onload-dal megoldadni.

2. src="adatok.js" - ezzel hivatkoztam az állományra, amely tartalmazza a tömböt (A hivatkozás jó, mivel a sorba rendezős függvény megírása előtt betudja olvasni az adatokat.)

2016. márc. 22. 15:09
 3/11 anonim ***** válasza:

Amit én látok:

Van egy jegy nevű stringed. A stringedhez hozzáadsz még több stringet, így lesz egy szép hosszú stringed, benne a jegyekkel. Tehát a jegy változód, ahogy én látom nem egy tömb lesz, hanem egy darab összefüggő string.

Egy kérdésem van csupán: Szerinted a stringedet hogyan rendezi egy sort() metódus? Válasz: Nem úgy, ahogy szeretnéd.

Egyébiránt jó lenne az adatokat is látni.

2016. márc. 22. 15:21
 4/11 A kérdező kommentje:

A kép az adatokról is:

[link]

2016. márc. 22. 15:28
 5/11 anonim ***** válasza:
Ahogy gondoltam. Van egy string tömböd az adatokban. És van egy jegy nevű stringed a Kiir() függvényben. A stringen nem tudsz sorbarendezést végrehajtani, ugyanis az nem tömb. Elvileg hibát is kéne erre kapnod a konzolban. Az eredeti adatot tudod sorbarendezni, lévén az még tömbként van megvalósítva.
2016. márc. 22. 15:38
 6/11 A kérdező kommentje:

Hatalmas köszönet, most már működik. :)

Most pedig megpróbálom kiválasztani a legfiatalabbat és összeadni az évek összegét.

Igaz substring-et kell használnom?

2016. márc. 22. 15:44
 7/11 anonim ***** válasza:

substringgel is lehet, de kicsit macerás, ugyanis meg kell határozni a substring kezdetét.

A jegyek tömböd alapján a második szóköz utáni substring kell.

Itt van egy referencia a string függvényekhez:

[link]

Nem akarom elvenni az egész munkát tőled, szóval csak útmutatót adok:

- "keresd meg" az első szóközt

- az utána lévő substringben keresd meg a benne lévő szóközt (ez az eredeti stringben a 2. szóköz volt)

- az utána lévő substring lesz a jegy, az előtte lévő pedig a név

("keresd meg" = van rá függvény a linkelt oldalon)

Illetve vedd észre, hogy a javascriptben kétféle substring függvény van (substr() és substring()). Olvasd el, hogy mi a különbség a kettő között! Van példa is, ha rákattintasz.

-----------

Ez volt a csúnyább megoldás. A szebb a reguláris kifejezés lenne. De ha neked túl bonyolult, akkor marad a fenti, vagy valami hasonló megoldás.

2016. márc. 23. 10:24
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha a második szóköz után van az év minden esetben, akkor nyomsz a stringedre egy split() utasítást, paraméterbe megadsz egy szóközt, és így szétszedi tömbbé a stringeket a szóközök mentén. Tömbök 3. elemében ott az évszám mindegyiknél :D
2016. márc. 23. 10:40
 9/11 anonim ***** válasza:
Pontosabban az UTOLSÓ elemében, ha valakinek három tagból áll a neve akkor már nem jó.
2016. márc. 23. 11:04
 10/11 A kérdező kommentje:

Már tegnapelőtt megoldottam magamtól a feladatot, egy subsrting-gel, ahol megadtam, hogy -2 karaktertől a 0. karakterig vegye figyelembe.

Azért köszönöm mindenkinek a segítséget.

2016. márc. 24. 10:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!