Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » A <meta charset="UTF-8" />...

A <meta charset="UTF-8" /> kell HTML kódba?

Figyelt kérdés

Weblapot kell készítenünk, és az a problémám, hogy ha beteszem a <meta charset="UTF-16" /> a HTML kódba, akkor a különböző ékezetes írásjelek helyett kérdőjelet tesz. Ha kiveszem a kódból akkor meg a pl á,é stb betűket megjeleníti de más pl ž š č karaktereket teljesen kihadja...

Ilyenkor mi a tehendő?

2014. nov. 11. 20:30
 1/10 Tengor ***** válasza:
100%
A HTML fájlok is UTF-8-ban legyenek kódolva és akkor minden a helyére kerül!
2014. nov. 11. 20:35
 2/10 A kérdező kommentje:
Ezt most nem egészen értem, pontosan mire gondolsz?
2014. nov. 11. 20:44
 3/10 Tengor ***** válasza:
100%

A komolyabb szöveg / webszerkesztőkben állítható, hogy a fájl miben legyen. Azzal, hogy te beírod a meta dolgot, attól csak a böngészőnek mondod meg, hogy ő mit olvasson. Hogy a fájlod valójában miben van, az a szerkesztőtől függ.

Mit használsz?

2014. nov. 11. 20:54
 4/10 anonim ***** válasza:

A kódszerkesztő programban használj utf-8 karakterkódolást.

A webszerver utf-8 karakterkódolással szolgálja ki az állományokat - már ha van hozzáférésed a beállításaihoz, tudod módosítani azokat (például .htaccess-szel: [link] ).

És igen, a HTML-kódban - HTML5 esetén - szükséges a <meta charset="utf-8" /> tag is (nem utf-16!).

2014. nov. 11. 20:54
 5/10 A kérdező kommentje:
kösz a válaszokat, így már működik
2014. nov. 11. 21:04
 6/10 A kérdező kommentje:
notepad++ -t használok, ott az encodingnál állítottam át
2014. nov. 11. 21:05
 7/10 anonim ***** válasza:
az jó, és bom nélküli utf-8 legyen a fájlkódolás
2014. nov. 11. 21:19
 8/10 A kérdező kommentje:
hát én bom-al csináltam, így is működik. Egyáltalán mi a külömbség?
2014. nov. 11. 22:16
 9/10 anonim ***** válasza:
A BOM-osnál a dokumentum legelejére tesz néhány speciális karaktert, ami pl. PHP-nál gondot okoz(hat). Ezért ajánlott a BOM nélkülit használni.
2014. nov. 12. 08:54
 10/10 anonim ***** válasza:

BOM karakterekkel mindig tudja a szerkesztő hogy a fájl UTF-8, még akkor is ha az nem tartalmaz ékezetes, vagy speciális UTF-8 -as karaktert.

de pl. PHP -ban gondot okozhat a header információk megadásában, vagy a session, cooike kezelésben, mert ezeket még első karakter kiírása előtt kell elvégezni, de ha BOM karaktereket tartalmaz a fájl eleje, akkor az kiírásra kerül, és a header adatok már nem módosíthatóak.

2014. nov. 12. 09:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!