Hogy lehet levédeni egy oldalon, hogy ne lehessen kimásolni a szöveget?
Erre technikailag talán a leghatásosabb módszer (ez se tökéletes, aki ért hozzá pár perc neki):
(ez esetben felejtsd el, hogy a google indexeli a tartalmat)
1: js-el töltsd be a tartalmat (így ha az ki van kapcsolva nem jelenik meg semmi)
2: js-el tiltsd le a másolást, kijelölést és a jobb egérgomb használatát
3: a tartalmat egy külső fájl adja kódolva (pl html escape) és minden karakter után bekerülne egy plusz karakter amit a js távolítana el (tehát kézzel fárasztó lenne)
na így viszonylag le van védve (kivéve screenshot+ocr ellen)
(amúgy még így is másolható természetesen, viszont valószínű, hogy az oldalad látogatói nem rendelkeznek majd kellő ismerettel a rendszer kijátszásához vagy legalábbis nem akarnak annyi energiát belefektetni)
ez olyan mint a biciklire a lakat. nem azért kell, hogy ne lehessen ellopni, hanem azért, hogy amíg van olyan akinek nincs rajta vagy gyengébb, addig az övét viszik
csak az öregek kopiznak jobbklikkel, meg akik ritkán gépeznek.
tehát gratulálok, kivédted, amit felesleges volt :D
A kijelölés levétele és a jobb klikk tiltása nem tényleges megoldás. Simán meg lehet nézni az oldal forrását – pl Chrome esetén beírod az URL elé, hogy view-source: –, és onnan kimásolni a szöveget. Aki amúgy már lopott tartalmat, az valószínű, hogy tudja ezt, vagy kb. 2 perc alatt megtalálja Google-n, vagy felteszi itt a kérdést. Vagy simán csak kikapcsolja a javascriptet…
Tehát aki lopni akar és valóban fontos neki, az úgy lopja el a tartalmat, ahogy csak akarja. Ami a képernyőn megjelenik, ami a klienshez eljut, az ellopható, lemásolható.
Viszont egy csomó kellemetlenséget tudnak okozni ezek. Pl. egy hosszabb, szélesebb szöveg esetén a kijelölést nem csak másolásra lehet használni, hanem sorvezetőként is. Vagy van, aki szövegfelolvasót használ. Vagy egyszerűen csak van egy szó, amire rá akarok keresni, akkor kijelölöm, jobb klikk > Keresés a Google keresőjével a következő kifejezésre: "…". Van egy csomó böngésző bővítmény, ami szintén beépülhet a jobb klikkbe, pl. bejelentkezés, stb…. Van egy csomó böngészőben is szereplő funkció a jobb klikken, amit megint lehet, hogy valaki úgy szokott meg, hogy jobb klikk > …. Pl. nyomtatás, fordítás…
Szóval megcsináltad az egyik olyan lépést az oldaladon, ami egy kicsit is neten járatos emberben azt az érzést kelti, hogy „ez egy amatőr honlap”. Olyan, mint szúnyoghálót tenni az ablakra, nehogy bejöjjön az elefánt. Ezt a funkciót amennyire nem valósítja meg, annyira akadályoz mindenféle másban, pl. nem tudod élvezni a kilátást…
#11: Lehet mahinálni a kóddal, de mindenre van megoldás. Aki valóban lopni akar, az relatíve könnyen meg is tudja tenni. A szöveget javascriptben kódolod és ráküldesz egy obfuscatort? Semmi gond: [link]
~ ~ ~
Amúgy mi az, amit ennyire védeni kell? Most át akarsz adni a nagytömegnek egy információt, szöveget, vagy sem?
Ami a monitoron megjelenik, az másolható...
legrosszabb esetben OCR -t kell használni, de ezek ma már olyan fejlettek, hogy akár egyedi font esetén is beazonosítja.
némelyik rá kérdez 1-1 karakterre, szövegrészre, hogy biztosan helyesen tudja értelmezni.
láttam már olyan OCR programot is, ami szép kézírás esetén abból is képes volt szöveget beolvasni.
#13 Mint kihangsúlyoztam, megoldás mindenre van! :)
Itt a nehezítés mértékére gondoltam. A biciklis példámra visszatérve, ha több erős lakat van rajta, meg sem próbálja, mert túl fárasztó. Azt lopja először amelyiket könnyebb...
A megoldásom is valami hasonló célt szolgált. Egy időbe elszaporodtak a "likeold és megjelenik a tartalom" típusú oldalak és az ismerősök nem egyszer küldték át nekem, hogy szedjem ki a forráskódból a tartalmat. Amíg csak szimplán egy kép volt és az og:image-ből kimásoltam addig megtettem, mert nem telt semmibe sem. Amint elkezdték bonyolítani és már plusz munkával járna már nem csinálom (inkább ráfogom, hogy nem megoldható). Túl sok energiába kerülne, annyit nem vesződök vele...
Ez a helyzet ezzel is. Ha tiltaná a js-t nem jelenik meg a tartalom. Ha ki akarja másolni, nem tudja. Ha forráskódból ki akarja szedni akkor pedig vissza kell kódolni, illetve a felesleges karaktereket scriptel eltávolítani. Annyira meg nem lehet lényeges tartalom amit valaki ennyire meg akarna szerezni. :)
Mondjuk a google fordítóra nem tudom hogy reagálna! :)
Áhh mindegy is. Igazából ragozhatjuk holnap reggelig is, a lényeg ugyanaz. Tökéletes megoldás nincs, a többi pedig felesleges....
A weboldal oldalsó menüje és képei scrollozás közben bemennek a felső menüdiv elé. z-index megoldja.
Muti egy szöveget, és kimásolom neked ide. Ha én el tudom olvasni, onnantól az nincs védve.
Az én egerem kettő plusz gombja a ctrlc ctrlv. Nekem még a billentyűzetig sem kell elnyúlnom. Menő? (Annyira nem.)
Nincs olyan, hogy másolásvédelem, mert másolni mindig lehet, ha látom. Viszont olyan van, hogy jogvédettség. Creative Commons pldának okáért ott van neked.
100% megoldás
a szöveget megírod óhéber, arámi, kínai nyelven, keverve, majd kódolod és így jeleníted meg
aki el akarja olvasni az tanulja meg a fenti nyelveket és rendelkezzen a dekódoláshoz szükséges kulccsal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!