Javascript sebesség mikor jobb?
Hali
PHP által generált JS kódokat használok. Kicsit sokáig tölti be az oldalt (jó sok JS van benne).
A kérdés a következő: Gyorsabb lenne, ha PHP-vel generálnék egy .js fájlt amibe beletöltöm az összes JS-t, vagy ugyanolyan maradna, mint most (inline)?
Kíváncsiságból:
Milyen JS-t generálsz? Az egész dinamikus?
Mert ha szét tudod szedn ia dinamikus és statikus részeket, akkor a statikus részeket ki lehetne tenni egy statikus JS-be. És máris kevesebbet kéne PHP-zni...
A JavaScript fix részeit mindenképp kiraknám .js-be, hogy a böngésző tudja cache-elni, ezzel is csökkentve a letöltendő adatmennyiséget. Csak a változó részeket hagyd bent a PHP-ban.
A lassúságot okozhatja rosszul megírt JS is. Sajnos a JavaScript alapból elég gépigényes tud lenni.
JQuery-t használok. A gépigény a sok selector miatt van, de azokat nem tudom elhagyni (jó hosszú form mezőire kell mindenféle feltételt állítani).
A PHP futásideje minimális, de arra nem gondoltam, hogy cachebe lementi a statikus JS-t, ez jó ötlet, megcsinálom.
én phpvel szoktam a js-t is és a css-t is kiíratni.
a megoldás, az elv és az ok a következő:
az optimalizálás szerint célszerű minél kevesebb file-t linkelni a htmlbe. a statikus részeket én beolvasom phpvel, eltávolítom a kommenteket, sortöréseket, felesleges szóközöket, stb.. majd ob_gzhandler-el tömörítve adom a böngészőnek. fejlécet persze beállítom, hogy felesleges adatforgalmat ne csináljak és cache-elje a böngésző (Expires, stb..)
a tömörítés sok esetbe szerver konfigból megvan oldva, de én nem szeretem a véletlenre bízni, hiszen az oldalnak akkor is pontosan úgy kell működnie ha szolgáltatót váltunk.
ez lemaradt: a dinamikusan változó részt persze külön kell linkelni hiszen az nem csak naponta frissül:)
de így még mindig csak 2db js lesz. egy dinamikus és egy statikus amiben benne van a keretrendszertől kezdve az összes kiegészítő modulig minden :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!