Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Hogy lehetne Cron job-bal...

Zénevű kérdése:

Hogy lehetne Cron job-bal ütemezni adatbázis és fájlrendszer mentést a weblapomon?

Figyelt kérdés

A cron-nál php fájl elérési útvonalát tudom megadni.

A cron időzítésével elbírok, de nem találtam olyan kódot, ami mentene adatbázist, vagy fájlrendszert.

Szükségem lenne rá, hogy hetente, vagy naponta mentve legyen a honlapom tartalma.

Nem tudom fontos-e, de ingyenes tárhelyen van az oldalam.

2014. máj. 27. 12:51
 1/4 2xSü ***** válasza:

1. megoldás: PHP scriptet hívsz meg cronból, az manuálisan szépen lementi az adatbázisból az adatokat, amilyen formában te szeretnéd. Így ugyanúgy csatlakozol az adatbázisba, mint úgy általában.

2. megoldás: PHP scriptet hívsz meg cronból, ami aztán meghív egy programot. (Lásd: exec, system, passthru, stb…)

3. megoldás: Eleve egy shell scriptet hívsz meg.

Az adatbázis mentésére van parancs MySQL esetén. Lásd: [link]

Pl.: mysqldump adatbazisom --user=felhasznalo --password=jelszo > mentes.sql

Vagy ha az összes adatbázist akarod menteni: mysqldump --all-databases --user=felhasznalo --password=jelszo > mentes.sql

Célszerű is inkább shell scriptből csinálni, gyorsabb…

Itt az ingyenes tárhely kavarhat be, mert lehet tiltva vannak a shell parancsok meghívásai, vagy cron-ba csak php-t lehet megadni. Ez esetben az első mód marad, meg kell írni PHP-ban a mentést, ami nagyobb adatmennyiség esetén erősen lassú lehet…

2014. máj. 27. 13:50
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a korrekt választ!

Találtam egy angol nyelvű leírást a fájlrendszer mentésére, de sajnos nem működik.

Ezt a php szkriptet kell lefuttatnom, de nem csinál semmit:

<?php echo exec(‘cd /home/felhasznalo/backup/files;tar -cvpzf `date +%y-%m-%d_%H-%M`.tar /home/felhasznalo/public_html’); ?>

Természetesen elmentettem fájlba és felmásoltam ftp-n.

Esetleg valami ötlet?

2014. máj. 27. 22:34
 3/4 2xSü ***** válasza:

Elsőre nézzük meg, hogy nincs-e a PHP safe módban. Hozz létre egy php fájlt, mondjuk issafemode.php, aminek legyen ez a tartalma:

<?

if (ini_get('safe_mode')){

echo 'Safe mode';

} else {

echo 'nincs safe mode';

}

?>

Ha ezt meghívva azt kapod, hogy „safe mode”, akkor nem fogsz tudni PHP-ből linux parancsokat hívni, akkor nem tudod használni az exec, system, stb. parancsokat. Ebben az esetben mint írtam magadnak kell valahogy megoldani a mentést, PHP-ban megírva.

2014. máj. 28. 09:27
 4/4 A kérdező kommentje:

A válasz "nincs safe mode" volt, tehát elvileg működnie kéne a szkriptnek.

Ha jól értelmezem a php kódot, az eleje létrehozza a mappát ftp-n, a következő rész a fájl nevét adja meg, a vége pedig az, hogy melyik mappát tömörítse be. Ugye?

Amúgy beütemeztem ezt a fájlt, de nem hajtja végre a cron, ezt abból gondolom, hogy nem hoz létre mappát sem. Meg persze fájlt sem.

2014. máj. 29. 00:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!