Hogyan működik?

Figyelt kérdés

Üdv! Elkezdtem foglalkozni, illetve iskolámban is tanítják a weblapkészítést. Jelenleg HTML-el és CSS-el foglalkozunk.

A problémám a méretezéssel lenne, nagyon nem értem hogyan működik és csak parancsokat, kódokat ír minden, de magyarázatot nem.

A probléma a következő:

Például akarok csinálni egy div-es fejlécet az oldalamra.

Ilyenkor a width-t ha 100%-ra állítom, van hogy szélesebbre húzza az oldalt mint a monitorom (ez a beállítás böngészőtöl függ)

Ha pedig a width-t pixellel adom meg, akkor (ebben nem vagyok biztos, de pont ezért nem is tudom) más monitoron más méretekben fog megjelenni az oldalam.

Vagy ha pixelben van megadva, akkor minden monitor a saját maximális szélességére állítja?

Az én monitorom: 1680x1050-es, ha ebben adom meg akkor egy 1024x720-as monitort is pont kitölt a kép?

2014. ápr. 9. 18:43
 1/7 Drone007 ***** válasza:

A css box vagyis doboz modell méretezése elsőre kicsit érthetetlen, de ha rájössz mi miért van, akkor már viszonylag könnyen érthető.

Először is méretezéskor a méret megadható fix számként pixelben, vagy a szülő konténer megadott (ez fontos, ha nincs megadva, akkor nem értelmezhető!) méretének százalékában.

A legfelső szülő konténer a body.

Ha pixelben adsz meg méretet, akkor a doboz mérete minden monitoron annyi pixel lesz. Ha 1600px szélességet adsz meg, akkor egy 1024 pixel széles monitoron nem fog kiférni.

A doboz megadott méretébe nem számít bele a margin, a padding és a border (ha van) mérete. Ez okozza néha azt a jelenséget, hogy a 100%-os doboz túllóg a szülő konténeren (vagy a böngésző ablakán).

próbálgasd:

[link]

Sok sikert!

2014. ápr. 9. 18:58
 2/7 anonim ***** válasza:
75%

Baromi régen írtam már HTML kódot... De én úgy emlékszem,

- Ha 100%-ra állítod a szélességet, akkor minden felbontásnál a képernyő szélességének 100%-át fogja kitölteni

- Ha x%-ra állítod a szélességet, akkor minden felbontásnál a képernyő szélességének x%-át fogja kitölteni

- Ha x pixelre állítod a szélességet, akkor minden felbontásnál x pixel széles lesz! FullHD monitoron, és 800x600-ban is.

Persze ezekbe belebarmolhat a böngésző. "Képernyő széléhez igazítás", "oldal nagyítása", stb.

2014. ápr. 9. 19:00
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget:)
2014. ápr. 9. 19:19
 4/7 A kérdező kommentje:
Ezek szerint akkor százalékokkal kell dolgozni, ha rendes weblapot akarunk?
2014. ápr. 9. 20:56
 5/7 anonim ***** válasza:
nem lehet hogy esetleg zoomolva van a böngésző és ezért nem fért ki a 100%? nézd meg újra és nyomj egy ctrl+0-t.
2014. ápr. 9. 23:55
 6/7 Drone007 ***** válasza:

Hány százalékon érdemes dolgozni?

Az attól függ, hogy fluid vagy fix oldalt szeretnél.

Itt egy css layout generátor (ezrével vannak a neten):

[link]

Beállítod milyen elrendezésű oldalt szeretnél, ő pedig legenerálja a css oldalvázat. Ebbe aztán dolgozhatsz amit csak szeretnél.

2014. ápr. 10. 09:08
 7/7 A kérdező kommentje:

Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget! Sokat segítettetek! Persze ha valaki később olvassa és van még hasznos tudnivaló azt szívesen olvasom.

Kellemes húsvétot mindenkinek! :?)

2014. ápr. 20. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!